.
Κατηγορία Extreme Enduro
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 09:09

The Roof of Africa 2010

 

Κόλαση στη Ν. Αφρική

 



του Ανδρέα Γκλαβα
Φωτό: roof-of-africa.com/Hubert Stanka

“Η μητέρα των αγώνων Hard Enduro”. Έτσι χαρακτηρίζεται ο ετήσιος αγώνας extreme enduro που διεξάγεται στα βουνά του Lesotho εδώ και 43 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για τον αρχαιότερο θεσμό στο είδος του, κι αυτόν με την μεγαλύτερη ιστορία, που είδε φέτος τον Νεοζηλανδό Chris Birch να θριαμβεύει, για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Πέτρα και ανηφόρα


Με την πλήρη ονομασία Baboons Lesotho Sun Roof of Africa, ο φετινός αγώνας ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στο Βασίλειο του Λεσότο, στη Νότια Αφρική, με την συμμετοχή 248 αναβατών από όλο τον κόσμο. Τρεις εξοντωτικές μέρες περίμεναν τους εκκινήσαντες, με την πέτρα και τις καυτές θερμοκρασίες να κυριαρχούν.

Πέρα από τις ικανότητές τους στα δύσκολα κομμάτια, ο αγώνας δοκίμαζε και τις ψυχικές αντοχές των συμμετεχόντων, με μόνο 22 από αυτούς να φτάνουν στο τέλος και των τριών ημερών στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.
Από την δεύτερη μέρα, τα πράγματα στην κορυφή είχαν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν, και η μεγάλη μάχη θα δινόταν μεταξύ του Chris Birch και του Jade Gutzeit.

Μόνο τρία δευτερόλεπτα χώριζαν τους δύο αναβάτες για την πρωτιά, καθώς ο Andreas Lettenbichler πάνω σε ένα Husqvarna WR 250 είχε μείνει αρκετά πιο πίσω. Αμέσως μετά την εκκίνηση της τελευταίας μέρας, ο Birch “έπνιξε” την μοτοσυκλέτα του λόγω ενός λάθος υπολογισμού σε διάσχιση ποταμού, χάνοντας οχτώ ολόκληρα λεπτά μέχρι να συνεχίσει.

Από το σημείο εκείνο άρχισε έναν αγώνα δρόμου. Οδηγώντας σαν τρελός κατάφερε να φτάσει τον Gutzeit και να τον περάσει σε ένα από τα τελευταία αδύνατα ανηφορικά κομμάτια, όπου απλά ο Gutzeit “παρέδωσε πνεύμα”.

Η λύτρωση


Με συνολικό χρόνο τις δεκαοχτώ ώρες και τα είκοσιτέσσερα λεπτά, ο Chris Birch ήταν ο νικητής του αγώνα, για τρίτη μάλιστα φορά στην καριέρα του. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο 2010 που ο Νεοζηλανδός αναβάτης της KTM βρέθηκε στην κορυφή ενός τόσο δύσκολου αγώνα παγκοσμίου επιπέδου, μετά τον θρίαμβο στο καλοκαιρινό Red Bull Romaniacs.

Εξαντλημένος, αλλά πανευτυχής για τον τερματισμό του στην δεύτερη θέση, έφτασε στην γραμμή του τερματισμού ο Jade Gutzeit, δεκαεννέα ολόκληρα λεπτά μετά τον Birch, την στιγμή που ο Γερμανός Andreas Lettenbichler ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τρίτη θέση, με συνολική διαφορά μεγαλύτερη των σαράντα λεπτών από τον Birch.
Κι αν είστε περίεργοι για την μέση ωριαία ταχύτητα που πέτυχαν οι αναβάτες από τις τρεις μέρες του αγώνα, πώς θα σας φαινόταν ο αριθμός των 28 χιλιομέτρων την ώρα; Πάλι καλά που υπήρχαν και τα ελάχιστα ανοικτά κομμάτια, αλλιώς εύκολα ο αριθμός αυτός θα άγγιζε μονοψήφιο νούμερο.

Με τον αγώνα αυτό έκλεισε και το ανακοινωμένο πρωτάθλημα Extreme Enduro της FIM, το οποίο όμως δεν γνώρισε την απαιτούμενη συνοχή, με πολλούς από τους πρωταγωνιστές να συμμετέχουν επιλεκτικά σε ορισμένους μόνο αγώνες, την στιγμή που ακόμη και στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα δεν υπάρχει ακόμη καμία αναφορά στα οριστικά αποτελέσματα και την τελική βαθμολογία των αναβατών και των ομάδων τους από τον θεσμό. Ελπίζουμε το αντίστοιχο πρωτάθλημα για το 2011 να είναι πιο οργανωμένο.

Αποτελέσματα




1. C. Birch KTM 18:25,2
2. J. Gutzeit Yamaha 18:43,3
3. A. Lettenbichler Husqvarna 19:05,6
4. P. Bolton KTM 19:12,6
5. C. Stone KTM 19:29,3

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 22:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « XL Extreme Lagares 2010 Roof of Africa »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon