.
Κατηγορία Endurance
Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 23:15

Π.Π.Endurance FIM – 8 Ώρες του Oschersleben

 

 

H MICHELIN δυνατά στις 8 Ώρες του Oschersleben

 

 




Μετά από 8 ώρες πεισματικού αγώνα στην πίστα του Oschersleben, η MICHELIN απέσπασε την δεύτερη και την τρίτη θέση με δύο από τους συνεργάτες της.

Δύο ομάδες στο βάθρο


Η ομάδα BMW Motorrad France Thevent περνάει κάτω από την καρό σημαία στη δεύτερη θέση και η Yamaha France GMT 94 Michelin Yamalube προσφέρει στον εαυτό της την τρίτη θέση του βάθρου.
Κάθε ομάδα, εφοδιασμένη με διαφορετικές λύσεις ως προς τα ελαστικά, συσσωρεύουν αντίστοιχα 29 και 25 βαθμούς στην προσωρινή κατάταξη, στην κατηγορία EWC.

Οι συνεργαζόμενες με τη MICHELIN ομάδες, είχαν στη διάθεσή τους λύσεις προσαρμοσμένες στα 3,667 χιλιόμετρα της πίστας του Oschersleben. Προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του χρονόμετρου στην πίστα, οι τεχνικοί ομάδων της MICHELIN, πρότειναν πολλές επιλογές ελαστικών με σκληρές έως μαλακές γόμες. Η επιλογή του κάθε ελαστικού, εμπρός ή πίσω, βασίζεται στην αίσθηση και στην εμπιστοσύνη του πιλότου κατά τις δοκιμές, προσαρμόζεται στο δικό του στυλ οδήγησης, περισσότερο ή λιγότερο καταπονητικό για τα ελαστικά, ανάλογα με τον πιλότο (φρενάρισμα εξελικτικό ή αργοπορημένο, επιτάχυνση, βάρος) και ανταποκρίνεται στις ρυθμίσεις ή στο «setting» (στήσιμο) της μοτό που καθορίζονται από τους μηχανικούς της κάθε ομάδας.

Λύσεις με επιδόσεις, που παρέχουν πρόσφυση, χιλιομετρική απόδοση και ευχρηστία, επέτρεψαν στους πιλότους να είναι σταθεροί στους χρόνους τους, από την αρχή μέχρι το τέλος των διαδρομών τους. Η MICHELIN απέσπασε έτσι τον καλύτερο γύρο στον αγώνα με 1’27.4 με τον Katsuyuki NAGASUKA της ομάδας Monster Energy Yamaha YART.

Το κυνήγι του τίτλου


Το κυνήγι του τίτλου είναι περισσότερο από ποτέ έντονο ανάμεσα στους συνεργάτες του Γάλλου κατασκευαστή. Με μια νίκη στη Ντόχα του Κατάρ, 12 βαθμούς που κατέγραψαν στην Σουζούκα στην Ιαπωνία, η ομάδα BMW Motorrad France Thevent υπό την αθλητική διεύθυνση του Nicolas DUSSAUGE, ανέβηκε στην δεύτερη θέση της προσωρινής κατάταξης του πρωταθλήματος.
Το τρίο Damian CUDLIN, Sébastien GIMBERT και Erwan NIGON φέρνει τη BMW S1000RR στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με μέσο όρο ανά γύρο της τάξεως του 1’29.45. Ο καλύτερος γύρος τους στου αγώνα, σε 1’27.7, υπογράφεται από τον Sébastien στη δεύτερη διαδρομή του. Ο Michael BARTHOLEMY, o team manager, εξηγεί αυτή τη δεύτερη θέση στην έδρα τους, που κατακτήθηκε όχι χωρίς δυσκολίες : « Μόλις ζήσαμε ένα από τα πιο δύσκολα Σαββατοκύριακα από τότε που είμαστε στην Endurance. Είχαμε πολύ μεγάλη δυσκολία για να κάνουμε το setting στήσιμο της μοτό και ιδιαίτερα του εμπρός μέρους της μοτό. Αυτό εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και στη δεύτερη θέση».»

Με το βάθρο της Σουζούκα πίσω τους, η ομάδα του Christophe GUYOT έφτασε ήρεμη στη Γερμανία με στόχο να είναι ανάμεσα στους τρεις πρώτους. Αυτό και έγινε.
Η ομάδα Yamaha France GMT 94 Michelin Yamalube έπαιξε το χαρτί της κανονικότητας με τους τρεις πιλότους της, τους Kenny FORAY, David CHECA και Gwen GIABBANI με τα χρώματα της GMT 04 για την περίσταση. Τρία ταλέντα στο τιμόνι, μαζί με την μηχανική αξιοπιστία και τις επιδόσεις των ελαστικών, επέτρεψαν στην ομάδα αυτή να επιβληθεί στην τρίτη θέση, με μόνο 13,2 δευτερόλεπτα διαφορά από την BMV. Ο Christophe GUYOT, ευτυχής, δηλώνει : « Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που ανεβαίνουμε στο βάθρο αυτή τη σαιζόν ! Μετά από την εγκατάλειψη στη Ντόχα, αυτή η τρίτη θέση ανεβάζει το ηθικό της ομάδας, ακόμη κι αν η δεύτερη θέση μας άπλωνε τα χέρια της. Το αποτέλεσμά μας εξηγείται με τις επιδόσεις της μοτό μας Yamaha R1, με τους πιλότους μας, που έκαναν χρόνους αντάξιους του πρωταθλήματος IDM με μια μηχανή Endurance και, εννοείται, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την πρόσφυση των ελαστικών μας MICHELIN».

Δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή


Ο Nicolas GOUBERT, Τεχνικός Διευθυντής του Αγωνιστικού Τμήματος του Ομίλου MICHELIN σχολιάζει τα αποτελέσματα : «Αυτή η προ-τελευταία διοργάνωση είναι καθοριστική για τη MICHELIN, ώστε να συσσωρεύσει βαθμούς στο πρωτάθλημα. Επιδιώκουμε τον στόχο μας, να πάρουμε τον τίτλο, ο οποίος θα παιχτεί στο Mans τον Σεπτέμβριο. Οι ομάδες με τις οποίες συνεργαζόμαστε πλησιάζουν στην κορυφή της προσωρινής κατάταξης με τη BMV στη δεύτερη θέση και την GMT 94 στην τέταρτη θέση. Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά την δουλειά που πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της σαιζόν στο πλευρό τους. Χαιρόμαστε που δρέπουμε τα αποτελέσματα και τους συγχαίρουμε για την σταθερότητά τους. Αυτές οι δύο θέσεις που επιτεύχθηκαν από τη MICHELIN στο βάθρο, σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν πολλοί κατασκευαστές ελαστικών, υπογραμμίζει την σπουδαιότητα των επιδόσεων των ελαστικών στις αγωνιστικές στρατηγικές της Endurance. Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει επίσης την εμπειρία μας, είτε πρόκειται για Endurance είτε για IDM, το πρωτάθλημα Superbike, στο οποίο τώρα είμαστε δεύτεροι με την BMW και τον Erwan NIGON. Αυτές οι επιδόσεις αποδεικνύουν την τεχνική αρτιότητα των λύσεών μας και την εμπεριστατωμένη γνώση των ανθρώπων της MICHELIN για την ανοδική πορεία προς τη νίκη.»

Τέταρτος και προ-τελευταίος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Endurance FIM, οι 8 Ώρες του Oschersleben ήταν η ευκαιρία να συσσωρεύσουμε βαθμούς πριν από τον αποφασιστικό αγώνα των 24 Ωρών του Le Mans Mοτό, που θα διεξαχθεί στις 8 και 9 του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 23:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παγκ. Π. Endurance 2012, 1ος αγώνας, Bol d’ Or Endurance 2015, Le Mans »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon