.
Κατηγορία AMA Supercross
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 08:15

AMA SX 2012, 1ος αγώνας, Anaheim

 

“Ποδαρικό” για τον Villopoto

 


Του Χρήστου Σώκου
Φωτό: GuyB

Τέλος η αναμονή για τους φανατικούς του θεαματικότερου πρωταθλήματος SX στον κόσμο! Όπως κάθε χρόνο, στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Anaheim στην Καλιφόρνια, το οποίο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο.
To περυσινό πρωτάθλημα ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στην ιστορία του θεσμού, με πέντε αναβάτες να παίρνουν τη νίκη και τον τίτλο να κρίνεται στον τελευταίο αγώνα!

Αναμένονται μάχες!

Φέτος αναμένεται να απολαύσουμε παρόμοιες μάχες. Ο Ryan Villopoto (Kawasaki), ερχόμενος από μία τέλεια σαιζόν (πρωταθλητής ΑΜΑ SX, -  AMA MX, νικητής του Monster Energy Cup και νικητής με την ομάδα της Αμερικής στο MX των Εθνών) διατήρησε την φόρα του κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα. Βρίσκεται σε απίστευτη φόρμα αυτή την στιγμή και με ανεβασμένη ψυχολογία, γεγονός που τον κάνει δυνατό φαβορί και για τον φετινό τίτλο.

Ο Ryan Dungey (KTM) ακολούθησε τον μέντορα του Roger DeCoster στην ομάδα της ΚΤΜ. Η Suzuki φέτος δεν θα έχει φουλ εργοστασιακή ομάδα, οπότε ο Dungey άρπαξε την ευκαιρία. Η αλήθεια είναι ότι η αυστριακή εταιρεία φέτος έχει επενδύσει πάρα πολλά στους αμερικάνικους αγώνες, γεγονός που αποδεικνύεται από την εν λευκώ εντολή που έδωσε στον DeCoster να φτιάξει ένα νέο 450SXF για τον Dungey.
Ο Chad Reed (Honda) μετά την εκπληκτική του πορεία πέρυσι με την προσωπική του ομάδα (Two Two Motorsports) πέτυχε την υποστήριξη της Factory Honda, η οποία πλέον φροντίζει για τις μοτοσικλέτες του.

Ο James Stewart (Yamaha) μεταπήδησε στην ομάδα του Joe Gibbs (JGB) και αγωνίζεται ξανά με Yamaha. Δεν ακολούθησε τους αγώνες AMA Outdoors MX, με αποτέλεσμα να μείνει αρκετό καιρό εκτός δράσης.
Ο μεγάλος άτυχος είναι o Trey Canard (Honda). Στην παρθενική του χρονιά πέρυσι στα 450 τα πήγε εξαιρετικά. Πριν προλάβει όμως να ολοκληρώσει άρχισε ένα σερί τραυματισμών με δύο φορές σπασμένο γοφό. Η επιμονή και η αφοσίωσή του κατάφεραν να τον οδηγήσουν στην ανάρρωση, ώστε να αρχίσει την προετοιμασία για το SX. Ξανά όμως τραυματίστηκε στο χέρι και αναγκάστηκε να χάσει τον πρώτο αγώνα.
Όλοι αυτοί οι αναβάτες έχουν την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν φέτος!

Supercross Main Event: Άπιαστος ο Villopoto

Πολλά παράπονα ακούστηκαν από τους αναβάτες για την σχεδίαση της πίστας. Δεν ήταν αυστηρά SX, αλλά αντιθέτως είχε και στοιχεία MΧ, όπως ακριβώς στον αγώνα Monster Energy Cup το φθινόπωρο.
Οι προσπεράσεις ήταν πολύ δύσκολες, με αποτέλεσμα η καλή εκκίνηση να παίζει σημαντικό ρόλο.
Γνωρίζοντας όλα αυτά ο Villopoto έστριψε πρώτος στην εκκίνηση και μετά παρέδωσε σεμινάρια οδήγησης. Όντας ο μοναδικός αναβάτης που κινήθηκε τόσο σταθερά, έφτιαξε γρήγορα διαφορά ασφαλείας και πήρε μία άνετη νίκη κάνοντας τους υπόλοιπους να “μοιάζουν ηλίθιοι”, όπως δήλωσε ο Reed!

Στον πέμπτο γύρο ο Reed βρισκόταν δεύτερος, ο Dungey τρίτος και ο Stewart μετά από μία άσχημη εκκίνηση τέταρτος. Για τους επόμενους πέντε γύρους δεν άλλαξε κάτι. Στον δέκατο όμως ο Dungey έχασε το μπροστινό και μαζί με αυτό την τρίτη θέση από τον Stewart. Γρήγορα ο Dungey σηκώθηκε ξανάπιασε τον Stewart και τον πέρασε, ενώ ο Stewart απάντησε δύο γύρους μετά.
Εν τω μεταξύ ο Reed έπεσε επίσης από μπροστινό με αποτέλεσμα να βρεθούν στον τροχό του οι Stewart και Dungey.
Λίγο πριν το τέλος ο Stewart έκανε ένα μεγάλο λάθος σε ένα άλμα και έπεσε, τερματίζοντας τελικά έκτος.
Ο Reed μπόρεσε να κρατηθεί δεύτερος με τον Dungey τρίτο ακριβώς πίσω του. Ήταν η πρώτη φορά που η ΚΤΜ κατάφερε να ανέβει στο βάθρο σε αγώνα AMA SX.

SX Lites West: Η έκπληξη Cole Seely

Η πολλά αναμενόμενη εμφάνιση του παγκόσμιου πρωταθλητή ΜΧ2, Ken Roczen (KTM) αναβλήθηκε για αργότερα στα Lites East, επειδή τραυματίστηκε στην προπόνηση τον Δεκέμβριο.
Έτσι τα δυνατά ονόματα που έμειναν είναι ο πρωταθλητής AMA MX Lites Dean Wilson (Kawasaki), ο Tyla Rattray (Kawasaki), Eli Tomac (Honda), Ryan Sipes (Yamaha), Marvin Musquin (KTM) και Cole Seely (Honda).

Ο μαχητής Rattray έφυγε μπροστά στην εκκίνηση και έμεινε να οδηγεί τον αγώνα με τον Wilson πίσω του. Γρήγορα όμως ο Seely στον πέμπτο γύρο ανέβασε ρυθμό και πέρασε μπροστά. Φαίνεται ότι έχει προετοιμαστεί πολύ καλά για την φετινή χρονιά, κάτι που απέδειξε με την αψεγάδιαστη οδήγησή του φτάνοντας στη νίκη.
Ο Rattray σταθερά δεύτερος αντιστάθηκε στην πίεση του Wilson μέχρι το τέλος. Ο Wilson στην προσπάθεια του να περάσει έκανε το λάθος, έπεσε και έτσι άφησε τον Tomac να συμπληρώσει το βάθρο.
Ο Musquin στον πρώτο του επίσημο αγώνα SX στην Αμερική πήρε την τέταρτη θέση.

Αποτελέσματα

{arttinytable}

 

{/arttinytable}

Βαθμολογία

{arttinytable}

{/arttinytable}

Φωτογραφίες


{yoogallery src=[images/stories/agonistiki_kinisi/agones_pagkosmio/2012/ama_supercross/1_anaheim/] width=[100]}

Video 450

Video Lites

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 08:27

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA Supercross 2011, 17ος γύρος, Las Vegas AMA SX 2012, 2ος αγώνας, Phoenix »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon