.
Κατηγορία AMA Supercross
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 15:26

AMA SX 2017, 13ος αγώνας St. Louis

 

Tomac ο τρομερός, κάνει το 5X5!

 

Έναν ακόμη συναρπαστικό αγώνα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά οι περισσότεροι από 53.000 θεατές που βρέθηκαν «The Dome» στο America Center, την 1η Απριλίου. Ο Eli Tomac (Monster Energy Kawasaki) έφτασε τις πέντε σερί νίκες στη μεγάλη κατηγορία ενώ σερί νίκη πήρε και ο Jordon Smith (Troy Lee Designs/Red Bull/KTM) στην SX250.

450SX


Στη μεγάλη κατηγορία ο τελικός ξεκίνησε όσο πιο συναρπαστικά θα μπορούσε. Ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, Ryan Dungey (Red Bull KTM Factory Racing) έκανε την έκπληξη (στους προηγούμενους αγώνες είχε πολύ κακές θέσεις στην εκκίνηση), ξεκίνησε εντυπωσιακά καλά και κατάφερ να στρίψει πρώτος από όλους τους αναβάτες. Πίσω του βρέθηκε ο διώκτης του στο πρωτάθλημα, Tomac, ο οποίος με μια επιθετική κίνηση πέρασε μπροστά από τον Dungey πριν ακόμη κλείσει ο πρώτος γύρος, με τον Marvin Musquin (Red Bull KTM Factory Racing) να ακολουθεί τρίτος.

Ο Dungey έμεινε κοντά στον Tomac, με τον αναβάτη της Kawasaki να ανεβάζει και άλλο το ρυθμό στην προσπάθειά του να κτίσει μια διαφορά ασφαλείας, την στιγμή που ο τρίτος Musquin έβαζε δύσκολα στον ομόσταυλό του ασκώντας πίεση. Ο Dungey κατάφερε να απομακρυνθεί από τον Musquin και να μπει ξανά στο κυνήγι του Tomac κάτι που κατάφερε. Από τη μέση του αγώνα και μετά οι χρόνοι του ήταν καλύτεροι από του Tomac με αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά να μειωθεί σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα.

Ωστόσο οι αργότεροι αναβάτες που βρήκαν μπροστά τους οι Tomac και Dungey έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Ο Tomac έχανε ελάχιστο χρόνο στην προσπάθειά του να τους περάσει ενώ το ακριβώς αντίθετο έγινε με τον Dungey, ο οποίος κόλλησε πίσω από τον Chad Reed (Yamaha Factory Racing) και έχασε την επαφή του με τον Tomac.

Με αυτόν τον τρόπο ο εργοστασιακός αναβάτης της Kawasaki έφτασε στην 5η σερί νίκη του και την 12η της καριέρας του. Ο αγανακτισμένος Dungey ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου 6,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tomac, ενώ στην 3η θέση τερμάτισε ο Musquin.

Τελευταία φορά που αναβάτης κατόρθωσε να πάρει πέντε σερί νίκες στο AMA SX ήταν το 2013 με πρωταγωνιστή τον Ryan Villopoto.

Πλέον η διαφορά μεταξύ Tomac και Dungey έχει περιοριστεί στους μόλις 4 βαθμούς, από τους 29 που βρισκόταν στον 6ο γύρο της σεζόν!

450SX - Κατάταξη αναβατών, Top 10
1. Eli Tomac, Kawasaki
2. Ryan Dungey, KTM
3. Marvin Musquin, KTM
4. Jason Anderson, Husqvarna
5. Josh Grant, Kawasaki
6. Cole Seely, Honda
7. Blake Baggett, KTM
8. Broc Tickle, Holly, Suzuki
9. Malcolm Stewart, Haines City, Suzuki
10. Justin Brayton, Honda

450SX – Βαθμολογία αναβατών, Top 10
1. Ryan Dungey, KTM - 276
2. Eli Tomac, Kawasaki - 272
3. Marvin Musquin, KTM - 227
4. Cole Seely, Honda - 211
5. Jason Anderson, Husqvarna - 188
6. Blake Baggett, KTM - 163
7. Davi Millsaps, KTM - 160
8. Broc Tickle, Suzuki - 143
9. Chad Reed, Yamaha - 136
10. Dean Wilson, Husqvarna - 136

250SX


Στην κλάση των 250, στο πρωτάθλημα της Ανατολικής Περιφέρειας, Dakota Alix (ΚΤΜ) ήταν εκείνος που κατάφερε να στρίψει πρώτος από όλους, αφήνοντας πίσω του, τον πρωτοπόρο στη βαθμολογία και εργοστασιακό αναβάτη της Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki, Joey Savatgy. Ο Savatgy ωστόσο δεν άργησε να βρεθεί μπροστά, με τον Jordon Smith να τον ακολουθεί. Οι δυο τους άρχισαν να απομακρύνονται από τους υπόλοιπους που έδιναν μάχες για τις πιο πίσω θέσεις.
Ο Savatgy έδειχνε άνετος μπροστά κατορθώνοντας μάλιστα να ανοίξει μεγάλη διαφορά από τον Smith. Έκανε όμως ένα λάθος –λίγο έλειψε να πέσει- βγήκε εκτός πίστας και επανήλθε με τον Smith μπροστά του και τον Zach Osborne (Husqvarna) πίσω του.

Ο Savatgy κατάφερε να συγκεντρωθεί ξανά και να πιέσει τον Smith για την πρωτιά, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του. Είχε όμως επαφή με αργότερο αναβάτη, έχασε πάλι χρόνο και τώρα είχε να αντιμετωπίσει και τον Osborne. Ο Savatgy απέκρουσε τον αναβάτη της Husqvarna άρχισε να πλησιάζει ξανά τον Smith και οι δυο τους έδωσαν μάχη μέχρι το τέλος με τον Smith να καταφέρνει να μείνει μπροστά οριακά για τη δεύτερη σερί του νίκη. Τρίτος ο Osborne.

Δεύτερη σερί νίκη για τον Smith και τέταρτη σερί 2η θέση για τον Savatgy που συνεχίζει να κρατά την 1η θέση της βαθμολογίας αν και μόλις έξι βαθμούς μπροστά από τον Smith.

Επόμενος αγώνας για το αμερικάνικο πρωτάθλημα στις 8 Απριλίου στο στάδιο CenturyLink Field, στο Seattle.

250SX - Κατάταξη αναβατών, Top 10
1. Jordon Smith, KTM
2. Joey Savatgy, Kawasaki
3. Zach Osborne, Husqvarna
4. Dylan Ferrandis, Yamaha
5. Christian Craig, Honda
6. Adam Cianciarulo, Kawasaki
7. Mitchell Harrison, Yamaha
8. Gannon Audette, Kawasaki
9. Kyle Cunningham, Suzuki
10. Anthony Rodriguez, Yamaha

250SX – Βαθμολογία αναβατών, Top 10
1. Joey Savatgy, Kawasaki - 146
2. Jordon Smith, KTM - 140
3. Zach Osborne, Husqvarna - 134
4. Adam Cianciarulo, Kawasaki - 128
5. Dylan Ferrandis, Yamaha - 104
6. Christian Craig, Honda - 81
7. Luke Renzland, Yamaha - 70
8. Anthony Rodriguez, Yamaha - 69
9. Mitchell Harrison, Yamaha - 66
10. Kyle Cunningham, Suzuki - 62

Βίντεο

450

 

250

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 15:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA SX 2017, 12ος αγώνας Detroit AMA SX 2017 – 14ος αγώνας Seattle »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon