.
Κατηγορία AMA Supercross
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 16:17

AMA SX 2017, 12ος αγώνας Detroit

 

Ασταμάτητος ο Eli Tomac κάνει το 4X4 (+βίντεο)

 

Φανταστικοί ήταν και οι δύο τελικοί που πραγματοποιήθηκαν στο στάδιο Ford Field, στο Detroit, με τους Eli Tomac (Monster Energy Kawasaki) και Jon Jordon Smith (Troy Lee Designs/Red Bull/KTM) να παίρνουν τις νίκες στις κατηγορίες 450SX και 250SX αντίστοιχα.

 450SX

Για μία ακόμη φορά οι περισσότεροι από 46.000 θεατές που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν από κοντά αγώνα του αμερικάνικου Supercross χόρτασαν θέαμα.
Στο τελικό της μεγάλης κατηγορίας ο αγώνας πήρε συναρπαστική τροπή από την εκκίνηση με τον Marvin Musquin (Red Bull KTM Factory Racing) να στρίβει πρώτος και τους Eli Tomac και Davi Millsaps (RMATV/MC-WPS-KTM) να ακολουθούν.

Για μία ακόμη φορά ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία και ομόσταυλος του Marvin Musquin, Ryan Dungey πραγματοποίησε κακή εκκίνηση αφού μπλέχτηκε μεταξύ αναβατών που κόλλησαν στην πρώτη στροφή, χωρίς ευτυχώς να πέσει. Έχασε όμως ξανά από την αρχή την επαφή του με τους πρωτοπόρους.

Οδηγώντας γρήγορα και μυαλωμένα ο Musquin προσπάθησε να κρατηθεί μπροστά από τον Tomac, κάτι που κράτησε όμως μόνο για τρεις γύρους. Ο Tomac, όντας ο πιο φορμαρισμένος αθλητής αυτή τη στιγμή, έκανε υπομονή και όταν η ευκαιρία παρουσιάστηκε, την άρπαξε από τα μαλλιά, πέρασε τον Musquin και άνοιξε αμέσως διαφορά.

Με τον αγώνα να κυλά ιδανικά για τον εργοστασιακό αναβάτη της Kawasaki και τον mosquin να μην μπορεί να απειλήσει, το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στην προσπάθεια του Dungey, ο οποίος έκλεισε τον πρώτο γύρο στην έβδομη θέση και ανέβηκε στην 5η στον τρίτο μόλις γύρο.

Ο περσινός πρωταθλητής πέρασε σχετικά εύκολα τον ομόσταυλο του Tomac, Josh Grant, για την τέταρτη θέση, βάζοντας έπειτα στον στόχο του τον Millsaps, ο οποίος αποδείχθηκε δύσκολος αντίπαλος. Οι μάζες μεταξύ των δύο κράτησαν σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του αγώνα και μόλις στον 21ο γύρο ο Dungey πέρασε μπροστά, χωρίς όμως να έχει από εκεί και πέρα τη δυνατότητα για τη νίκη. Ή ακόμη και για το δεύτερο σκαλί του βάθρου. Αυτή ήταν τελικά και η σειρά με την οποία τερμάτισαν οι αναβάτες μπροστά, με τον Tomac να παίρνει την 4η σερί νίκη του, τον Musquin να τερματίζει στην δεύτερη θέση και τον Dungey να περιορίζει τη ζημιά συμπληρώνοντας το βάθρο.

Ο Tomac, με τις συνεχόμενες εξαιρετικές του εμφανίσεις και τις επτά νίκες που έχει φέτος, έκλεισε τη διαφορά του από τον Dungey στους επτά μόλις βαθμούς, από τους 27 που βρισκόταν πριν αρχίσει το σερί του. Στους πέντε αγώνες που απομένουν, όλα μπορούν να συμβούν! Ο Musquin βρίσκεται τρίτος 47 βαθμούς από την κορυφή.

Κατάταξη αναβατών 450SX, Top 10
1. Eli Tomac, Kawasaki
2. Marvin Musquin, KTM
3. Ryan Dungey, KTM
4. Blake Baggett, KTM
5. Davi Millsaps, KTM
6. Jason Anderson, Husqvarna
7. Broc Tickle, Suzuki
8. Josh Grant, Kawasaki
9. Dean Wilson, Husqvarna
10. Cole Seely, Honda

Βαθμολογία αναβατών 450SX, Top 10
1. Ryan Dungey, KTM - 254
2. Eli Tomac, Cortez, Kawasaki - 247
3. Marvin Musquin, KTM - 207
4. Cole Seely, Honda - 196
5. Jason Anderson, Husqvarna - 170
6. Davi Millsaps, KTM - 152
7. Blake Baggett, KTM - 149
8. Chad Reed, Yamaha - 131
9. Broc Tickle, Suzuki - 130
10. Dean Wilson, Husqvarna - 127

250SX

Και αν στον αγώνα της μεγάλης κατηγορίας τα πράγματα κύλησαν περίπου όπως και στους τέσσερις προηγούμενους, στον τελικό των 250 για το πρωτάθλημα της ανατολικής περιφέρειας οι συγκινήσεις και οι εκπλήξεις ήταν πολλές από την πρώτη κιόλας στροφή! Εκεί όπου έγινε πανικός με τον μέχρι τότες πρωτοπόρο στη βαθμολογία, Zach Osborne (Husqvarna), να πέφτει παζί με μερικούς ακόμη αναβάτες και να τραυματίζει τη μοτοσικλέτα του.

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Husqvarna έφτασε μέχρι τα pits για να κάνει αλλαγές στην μπροστινή ανάρτηση, χάνοντας παράλληλα κάθε ελπίδα για διάκριση, αφού μπήκε ξανά στον αγώνα στην τελευταία θέση, δύο γύρους πίσω από τον επόμενο αναβάτη.

Πίσω στον αγώνα ο Adam Cianciarulo (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki) ήταν εκείνος που προπορευόταν έχοντας στρίψει παράλληλα πρώτος, με τους Dylan Ferrandis (Yamalube/Star Racing Yamaha), Joey Savatgy (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki) και Jordon Smith να μάχονται πίσω του.

Πριν το τέλος του πρώτου γύρου ο Cianciarulo είδε τον Ferrandis να τον προσπερνά, με τον Γάλλο αναβάτη της Yamaha να χάνει την πρωτοπορία από τον Savatgy ένα γύρο μετά! Στον τρίτο γύρο ο Cianciarulo που ακολουθούσε, έχασε το μπροστινό και έπεσε με αποτέλεσμα να τον περάσει και ο Smith, αν και δεν έχασε άλλη θέση και παρέμεινε 4ος. Πτώση σημείωσε στον 5ο γύρο και ο πρωτοπόρος Savatgy, υπό την πίεση του Ferrandis, ο οποίος, έπειτα από αυτό έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα. Για τους επόμενους οχτώ γύρους ο Ferrandis έμεινε μπροστά, ωστόσο οι Smith και Savatgy που καραδοκούσαν λύνοντας παράλληλα τις δικές τους διαφορές, κατάφεραν να τον φτάσουν και να τον περάσουν ξεσηκώνοντας το πλήθος. Από εκεί και έπειτα ο Ferrandis έδειξε να χάνει την ψυχολογία του αφού όχι μόνο δεν πίεσε για να δώσει κάποια απάντηση αλλά έχασε γρήγορα και την επαφή του με την κορυφή. Έχασε μάλιστα και την 3η θέση από τον Cianciarulo, δύο γύρους πριν το τέλος!

Smith και Savatgy έδωσαν μια συναρπαστική μάχη για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μέχρι και το τέλος του αγώνα με την πρωτιά να αλλάζει χέρια μερικές φορές και τον Savatgy να προηγείται ελάχιστα με την έναρξη του τελευταίου γύρου! Ωστόσο ο Smith βρήκε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν, πέρασε τον αναβάτη της Kawasaki, που δεν βρήκε έπειτα τρόπο να περάσει πάλι μπροστά και πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του.

Ο 2ος Savatgy πέρασε πρώτος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος, με τον Osborne να πέφτει στην Τρίτη θέση της βαθμολογίας, 10 πόντους πίσω από τον αναβάτη της Kawasaki και έχοντας τερματίσει τελικά στην 18η θέση.

Επόμενος και 13ος αγώνας για το AMA SX, την 1η Απριλίου στο St. Louis

Κατάταξη αναβατών 250SX (Eastern), Top 10
1. Jordon Smith, KTM
2. Joey Savatgy, Kawasaki
3. Adam Cianciarulo, Kawasaki
4. Dylan Ferrandis, Yamaha
5. Kyle Cunningham, Suzuki
6. Mitchell Harrison, Yamaha
7. Christian Craig, Honda
8. Gannon Audette, Kawasaki
9. Anthony Rodriguez, Yamaha
10. Luke Renzland, Hewitt, Yamaha

Βαθμολογία αναβατών 250SX (Eastern), Top 10
1. Joey Savatgy, Kawasaki - 124
2. Jordon Smith, KTM - 115
3. Zach Osborne, Husqvarna - 114
4. Adam Cianciarulo, Kawasaki - 113
5. Dylan Ferrandis, Yamaha - 86
6. Christian Craig, Honda - 65
7. Luke Renzland, Yamaha - 61
8. Alex Martin, KTM - 60
9. Anthony Rodriguez, Yamaha - 58
10. Mitchell Harrison, Brighton, Yamaha - 52

Βίντεο

450SX

250SX

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 16:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA SX 2017, 11ος αγώνας Indianapolis AMA SX 2017, 13ος αγώνας St. Louis »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon