.
Κατηγορία AMA Supercross
Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 05:34

AMA SX 2017 5ος αγώνας Oakland

 

Tomac και Hill οι πρωταγωνιστές

 

Στο Oakland πραγματοποιήθηκε ο 5ος αγώνας της χρονιάς για το αμερικάνικο πρωτάθλημα SX με τους Eli Tomac (Monster Energy Kawasaki) και (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki) Justin Hill να ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στις κατηγορίες 450 και 250 αντίστοιχα.

450SX


Μία ακόμη δυνατή παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά οι περισσότεροι από 47.000 θεατές που βρέθηκαν στο στάδιο Oakland Alameda Coliseum, στις 4 Φεβρουαρίου.

Στην εκκίνηση της μεγάλης κατηγορίας πρώτος κατάφερε να στρίψει ο Vince Friese (Smartop/MotoConcepts Racing Honda) έχοντας στο σβέρκο του τους Jason Anderson (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) και Ryan Dungey (Red Bull KTM). Ο περσινός πρωταθλητής και αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας της KTM πέρασε ωστόσο μπροστά πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος, ακολουθούμενος από τον Anderson αλλά και τον Cooper Webb (Yamaha Factory Racing). Με ελεύθερο το πεδίο μπροστά του ο Dungey εκμεταλλεύτηκε άριστα το δύσκολο τερέν (λόγω της βροχής που είχε πέσει νωρίτερα) και κατάφερε να χτίσει μία σεβαστή διαφορά από τους υπόλοιπους, μέσα σε μόλις δύο γύρους ,με τον Webb να καταφέρνει να περνά τον Anderson για τη δεύτερη θέση στο δεύτερο γύρο.

Κάπου εκεί ήταν που άρχισαν να φαίνονται οι προθέσεις του Tomac, ο οποίος εκίνησε μόλις όγδοος και κατάφερε να κερδίσει τρεις θέσεις στους δυο πρώτους γύρους. Μπροστά του ο Cole Seely (Honda HRC) πίεζε επίσης και σύντομα οι δυο τους βρέθηκαν κοντά στο Anderson με τον αναβάτη της Honda να κάνει την επιτυχημένη κίνησή του στον 5ο γύρο και τον Tomac να τον ακολουθεί ένα γύρο μετά. Η επίθεση του Tomac συνεχίστηκε με τον Seely να αποτελεί το επόμενο θύμα του, το οποίο και πέρασε στον 7ο γύρο, για το τρίτο σκαλί του βάθρου. Βέβαια ο Tomac δεν συμβιβάστηκε με αυτό και συνέχισε εντυπωσιακά δυνατά στη προσπάθειά του να πλησιάσει τους προπορευόμενους, κάτι φυσικά που κατάφερε, ξεσηκώνοντας παράλληλα τους θεατές.

Αφού λοιπόν έφτασε τον Webb, τον πέρασε στον 12ο γύρο, μετά από δυνατή μονομαχία και χωρίς να ανακόψει τον ρυθμό του στο ελάχιστο, συνέχισε να ροκανίζει τη διαφορά που τον χώριζε από τον Dungey που φαινόταν να ελέγχει μέχρι εκείνη τη στιγμή των αγώνα χωρίς να ενοχλείται. Ήταν φυσικά θέμα χρόνου να βρεθεί πίσω του ο Tomac με τον φρενήρη ρυθμό που είχε πιάσει και έπειτα από αυτό, ο αναβάτης της Kawasaki προσπαθούσε να βρει νέες γραμμές για να περάσει τον περσινό πρωταθλητή, με το ζευγάρι να απομακρύνεται παράλληλα από τους υπόλοιπους. Τελικά ο Tomac έκανε την κίνησή του και βρέθηκε μπροστά από τον Dungey στον 16ο γύρο. Κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Ο αναβάτης της KTM έδειξε να μην έχει απάντηση σε αυτό, με την διαφορά του από τον Tomac να ανοίγει δραματικά και να φτάνει τα 10 δευτερόλεπτα στο πέσιμο της καρό σημαίας.

Δεύτερη νίκη λοιπόν για τον Tomac και μάλιστα σερί και έκτη συνολικά στην καριέρα του. Παράλληλα ο Αμερικανος έγινε ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του θεσμού που κατακτά νίκες στο Oakland τόσο στα 450 όσο και στα 250! Στην τρίτη θέση τερμάτισε τελικά ο Webb παίρνοντας έτσι το πρώτο βάθρο της σύντομης καριέρας του στη μεγάλη κατηγορία.

Κατάταξη αναβατών 450SX, Top 10
1. Eli Tomac, Kawasaki
2. Ryan Dungey, KTM
3. Cooper Webb, Yamaha
4. Jason Anderson, Husqvarna
5. Cole Seely, Honda
6. Davi Millsaps, KTM
7. Blake Baggett, KTM
8. Chad Reed, Dade City, Yamaha
9. Marvin Musquin, Corona, KTM
10. Dean Wilson, Clermont, Husqvarna
 
Βαθμολογία αναβατών 450SX, Top 10
1. Ryan Dungey, KTM - 111
2. Eli Tomac, Kawasaki - 94
3. Marvin Musquin, KTM - 86
4. Cole Seely, Honda - 85
5. Davi Millsaps, KTM - 70
6. Jason Anderson, Husqvarna - 65
7. Cooper Webb, Yamaha - 64
8. Chad Reed, Yamaha - 62
9. Ken Roczen, Honda - 51
10. Dean Wilson, Husqvarna - 48 

250SX (Western)

Όμορφος ήταν και ο αγώνας που εκτυλίχθηκε στα 250SX. O Martin Davalos (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) ήταν εκείνος που κατάφερε να στρίψει πρώτος από όλους μετά την εκκίνηση του αγώνα με τους Austin Forkner (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki), Justin Hill, Josh Hansen (Husqvarna) και Shane McElrath (Troy Lee Designs/Red Bull/KTM) να τον ακολουθούν.

Ο Forkner, στην προσπάθειά του να περάσει τον Davalos σημείωσε πτώση -που το οδήγησε και στην εγκατάλειψη του αγώνα- με αποτέλεσμα να καθυστερήσει πίσω του αρκετούς αναβάτες. Αυτή η πτώση ωφέλησε όμως τον Hill που βρέθηκε δεύτερος πίσω από τον Davalos με τον McElrath και τον Jimmy Decotis (GEICO Honda) να ακολουθούν. Ο Hill κατάφερε να περάσει μπροστά το τέλος του δεύτερου γύρου. Από εκεί και πέρα ο αναβάτης της Kawasaki αγωνίστηκε σαν δαιμονισμένος και πήρε μεγάλη διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους με τον Decotis να πιέζει τον McElrath τον οποίο και πέρασε στον τρίτο γύρο για να χάσει πάλι το τρίτο σκαλί του βάθρου στον 7ο γύρο.

Μπροστά ο Hill αν και ανενόχλητος υπέπεσε σε λάθος που οδήγησε σε πτώση αλλά κατάφερε να ανέβει ξανά στη μοτοσικλέτα πριν προλάβει να χάσει την πρωτοπορία από τον Davalos, έστω και οριακά. Στο αέρα μύρισε ξαφνικά μάχη, η οποία και πραγματοποιήθηκε φυσικά με τον Davalos να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να περάσει μπροστά, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού ο Hill δεν του άφησε καμία πόρτα ανοιχτή. Ο αναβάτης των πρασίνων κατάφερε να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του άρχισε να ανοίγει πάλι τη διαφορά του και έτσι έφτασε σε άλλη μία καρό σημαία, την τρίτη σερί για τη φετινή σεζόν και την έκτη της καριέρας του. Πίσω του τερμάτισε ο Davalos, κάνοντας την καλύτερη εμφάνιση φέτος με τον McElrath να συμπληρώνει το βάθρο.

Με αυτή τη νίκη ο Hill πήρε και την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα από τον McElrath με μόλις ένα πόντο διαφορά. Τρίτος ο Aaron Plessinger (Yamalube/Star Racing Yamaha), 16 βαθμούς πίσω από τον Hill.

Επόμενος αγώνας στις 11 Φεβρουαρίου στο στάδιο AT&T στο Arlington του Texas. 

Κατάταξη αναβατών 250SX, Top 10
1. Justin Hill, Kawasaki
2. Martin Davalos, Husqvarna
3. Shane McElrath, KTM
4. Jimmy Decotis, Honda
5. Phil Nicoletti, Suzuki
6. Aaron Plessinger, Yamaha
7. Kyle Chisholm, Honda
8. Justin Starling, Husqvarna
9. Noah Mcconohy, Yamaha
10.Heath Harrison, Yamaha 
 
Βαθμολογία αναβατών 250SX, Top 10
1. Justin Hill, Kawasaki - 113
2. Shane McElrath, KTM - 112
3. Aaron Plessinger, Yamaha - 97
4. Martin Davalos, Husqvarna - 92
5. Jimmy Decotis, Honda - 73
6. Austin Forkner, Kawasaki - 68
7. Dan Reardon, Yamaha - 56
8. Phil Nicoletti, Suzuki - 54
9. Kyle Chisholm, Honda - 49
10. Jeremy Martin, Honda - 40 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 06:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon