.
Κατηγορία AMA Supercross
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 15:41

AMA SX 2017, 1ος αγώνας Anaheim

 

Roczen και McElrath οι νικητές

 

Οι Roczen και McElrath ήταν οι δύο αναβάτες που πήραν τις δύο πρώτες νίκες της χρονιάς στον εναρκτήριο γύρο του AMA Supercross, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Anaheim, των ΗΠΑ, στις 7 Ιανουαρίου. Πώς και πώς περίμεναν οι φίλοι του SX αυτόν το πρώτο αγώνα της σεζόν, κάτι που φάνηκε και από τους 45.050 φίλαθλους που βρέθηκαν στο στάδιο Angel εξαντλώντας όλα τα εισιτήρια! Η μεγάλη ατραξιόν του αγώνα ήταν φυσικά ο Ken Roczen που άλλαξε κατασκευαστή και μετακόμισε από την εργοστασιακή ομάδα της Suzuki σε εκείνη της Honda (HRC). Ο Γερμανός αναβάτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων τους ανταπέδωσε την τιμή και έκανε έναν φοβερό αγώνα. Εντυπωσιακός ήταν και ο McElrath στο SX250 που έδωσε μία αντίστοιχη παράσταση.

Πριν πάμε να δούμε τον αγώνα πιο αναλυτικά να σημειώσουμε και μια σημαντικά αλλαγή στους κανονισμούς φέτος. Ο αγώνας στην 450SX αλλά και στην 250SΧ δεν μετράται πλέον σε γύρους αλλά σε χρόνο. Έτσι, ο αγώνας στη μεγάλη κατηγορία διαρκεί 20 λεπτά συν ένα γύρο ενώ στην μικρή 15 λεπτά συν ένα γύρο.

450SX

Ο Roczen ήταν ο αναβάτης κυριάρχησε σε αυτό τον πρώτο αγώνα της χρονιάς και δεν άφησε περιθώριο σε κανένα άλλο αναβάτη να αμφισβητήσει την εκπληκτική φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ο Γερμανός, πάνω στο HRC Honda του ηγήθηκε από την αρχή μέχρι και το τέλος στο Main Event, χάνοντας μόνο το Holeshot από τον Marvin Musquin της Red Bull KTM Factory Racing. Έπειτα κατάφερε να περάσει μπροστά και να ανοίξει εντυπωσιακά τη διαφορά του από τους υπόλοιπους, η οποία έφτασε τα 16 δευτερόλεπτα στο πέσιμο της καρό σημαίας. Έτσι ο Roczen κατάφερε να πάρει τη 10η νίκη σε αγώνα SX στην καριέρα του. Πιο πίσω η μάχη για τη δεύτερη θέση δόθηκε μεταξύ των Musquin, Eli Tomac (Monster Energy Kawasaki) και Ryan Dungey (Red Bull KTM Factory Racing).

Ο περσινός πρωταθλητής Ryan Dungey δεν είχε και την καλύτερη εκκίνηση και βρέθηκε πίσω μέχρι και την 8η θέση. Κατάφερε ωστόσο να ανακάμψει, άσκησε πίεση σε Musquin και Tomac με τον αναβάτη της Kawasaki να χάνει τελικά το βάθρο αλλά και την 4η θέση από τον Jason Anderson. Αυτή είναι η 3η νίκη στο εναρκτήριο αγώνα στο Anaheim για τον Roczen τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάτι που τον φέρνει ισόπαλο σε νίκες με τους Chad Reed και James Stewart για αυτό το event. Ο Γερμαν΄ς γίνεται επίσης και ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του θεσμό που κερδίζει στο Anaheim με τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές (ΚΤΜ, Suzuki, Honda)!

450SX
Κατάταξη αναβατών Top 10
1. Ken Roczen (HON)
2. Ryan Dungey (KTM)
3. Marvin Musquin (KTM)
4. Jason Anderson (HUS)
5. Eli Tomac (KAW)
6. Cole Seely (HON)
7. David Millsaps (KTM)
8. Weston Peick (SUZ)
9. Joshua Grant (KAW)
10. Cooper Webb (YAM)

250SX

To «Δυτικό» main event για την κλάση των 250SX ξεκίνησε με τον Shane McElrath (TLD / KTM GoPro Redbull) να αφήνει ελάχιστα πίσω του τον Martin Davalos (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) στην πρώτη στροφή για το βραβείο Holeshot με τους δύο να καταδιώκονται από τον Dan Reardon της Yamalube/Star Racing. Ο γρήγορος ρυθμός που επέβαλε ο McElrath από την αρχή του επέτρεψε να ανοίξει τη διαφορά του από τον Davalos και τους υπόλοιπους αναβάτες, μια διαφορά που κατάφερε ένα διατηρήσει μέχρι το τέλος του αγώνα, φτάνοντας έτσι στην πρώτη του νίκη στην κατηγορία.

Ο Davalos κράτησε τη δεύτερη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο Aaron Plessinger (Star Racing Yamaha) που έκλεινε διαρκώς τη διαφορά που τους χώριζε, κατάφερε τελικά να φτάσει τον Davalos (3η θέση), να κάνει την κίνησή του και να περάσει μπροστά, έξι λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα και δύο δευτερόλεπτα πίσω από τον McElrath. Έτσι ο McElrath έγινε ο 103ος νικητής στην ιστορία της κατηγοράις 250 SX. 

250SX
Κατάταξη αναβατών Top 10
1. Shane Mcelrath (KTM)
2. Aaron Plessinger (YAM)
3. Martin Davalos (HUS)
4. Mitchell Oldenburg (KTM)
5. Justin Hill (KAW)
6. Jeremy Martin (HON)
7. Dan Reardon (YAM)
8. Austin Forkner (KAW)
9. James Decotis (HON)
10. Kyle Chisholm (HON)

Επόμενος αγώνας για το πρωτάθλημα, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο Petco Park του San Diego.

Βίντεο highlights 450SX & 250SX

 450SX

250SX

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 16:10

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA SX, 17ος αγώνας, Las Vegas AMA SX 2017, 2ος αγώνας San Diego »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon