.
Κατηγορία AMA Motocross
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 19:01

AMA MX 2017 – 12ος αγώνας, Ironman – Indiana

 

Πρωταθλητής ο Tomac, νίκη για Herlings!

 

Επεισοδιακός ήταν ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς για το αμερικάνικο πρωτάθλημα Motocross που πραγματοποιήθηκε στο Crawfordsville της Indiana.

Εκεί είδαμε τον Eli Tomac (Kawasaki) να στέφεται επιτέλους πρωταθλητής ύστερα από δύο συναρπαστικά σκέλη και έναν φανταστικό Jeffrey Herlings (KTM) να ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη γενική, με δύο νίκες. Νικητής στην MX250, ο ήδη πρωταθλητής από τον προηγούμενο αγώνα Zack Osborne.

ΜΧ450: Ένταση μέχρι το τέλος

Με τον Tomac να έχει το πάνω χέρι από τους κοντινότερους αντιπάλους του Blake Baggett και Marvin Musquin και να προηγείται στην βαθμολογία με 28 και 30 βαθμούς αντίστοιχα, όλοι περίμεναν να δουν τον ταχύτατο Αμερικανό να πραγματοποιεί μια συντηρητική εμφάνιση που θα τον οδηγούσε στο πρωτάθλημα χωρίς ρίσκο.

Αυτοί οι δύο αναβάτες όμως σε συνδυασμό με την φανταστική απόδοση του Jeffrey Herlings έβαλαν δύσκολα στον Tomac, που ήθελε να οδηγήσει σαν πρωταθλητής και τον ανάγκασαν να παραμείνει σε εγρήγορση μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας του τελευταίου σκέλους για να δει αν θα σηκώσει τελικά την κούπα.

Ο αναβάτης που βρισκόταν πραγματικά στον δικό του κόσμο στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς ήταν ο Herlings. Τι και αν ο Tomac ξεκίνησε ονειρικά στρίβοντας πρώτος από όλους και έχοντας πίσω τους τους Musquin και Bagget; Ο Herlings πέρασε και τους τρεις πολύ γρήγορα και έθεσε τον δικό του άπιαστο ρυθμό. Ο Tomac ένιωσε ότι δεν μπορούσε να το αφήσει αυτό αναπάντητο και προσπάθησε να πιάσει τον ρυθμό του “Ιπτάμενου Ολλανδού” και εργοστασιακού αναβάτη της KTM μόνο και μόνο για να βρεθεί στο έδαφος περίπου πέντε λεπτά μετά την έναρξη και να δώσει νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα λίγο πριν τη λήξη του, με τους Musquin και Baggett να περνούν μπροστά! Herlings και Musquin βρίσκονταν μπροστά με τον Tomac να ξοδεύει έναν γύρο σχεδόν για να διορθώσει την ελαφρώς τραυματισμένη μοτοσυκλέτα με τον αμερικανό να αφήνει τους ηρωισμούς από εκεί και έπειτα και να προσπαθεί απλά να φτάσει στο τερματισμό. Παρά την πίεση που δέχτηκε από τον ομόσταυλό του ο Herlings κατάφερε τελικά να ανοίξει μια μικρή διαφορά προς το τέλος και να πάρει τον αγώνα με τον Baggett να τερματίζει στην 3η θέση και τον Cole Seely να αφήνει τον Tomac στην 5η θέση ανήμπορο να κλειδώσει το πρωτάθλημα σε αυτό το σκέλος.

Στο δεύτερο σκέλος και με το πρωτάθλημα στον αέρα ο Bagget ήταν εκείνος που έστριψε πρώτος από όλους  

Jeffrey Herlings ξεκίνησε για μία ακόμη φορά πολύ δυνατά με τους Seely και Musquin να τον ακολουθούν. Από την άλλη ο Tomac βρισκόταν μόλις στην 12η θέση (!) στους πρώτους γύρους ενώ ο Herlings μετά από πτώση στην εκκίνηση ήταν 39ος!

Ο Musquin έκανε την κίνησή του και πέρασε τον Bagget προσπαθώντας παράλληλα να πάρει διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους, ενώ περί τα μέσα του αγώνα εξαιρετικά τα πήγαινε και ο Herlings που πέρασε και τον Tomac για να βρεθεί στην 9η θέση! Ο Tomac δεν χρειαζόταν κάτι καλύτερο από αυτή τη θέση για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα δεδομένης και της διαφοράς των 24 βαθμών. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να κρατηθεί εκεί και φυσικά να μην εγκαταλείψει.

Μπροστά ο Musquin έδινε μάχες με τον Baggett προσπαθώντας να τον κρατήσει πίσω του την στιγμή που ο Herlings περνούσε τον Seely για την 3η θέση.

Με λίγα λεπτά να απομένουν ο Tomac ανέβηκε ακόμη περισσότερο στην κατάταξη κάνοντας δικιά του την 6η θέση και αυτή ήταν τελικά η θέση που τερμάτισε για να πάρει τον πρώτο μεγάλο τίτλο στην καριέρα του και να στεφθεί πρωταθλητής στο αμερικάνικο MX. Όσον αφορά στην κορυφή ο πρωτοπόρος Musquin έπεσε χωρίς να πιέζεται ουσιαστικά, με τον εντυπωσιακό Herlings να εκμεταλλεύεται την κατάσταση και να περνά από την 32η θέση στην πρώτη για να σημειώσει μία ακόμη εξαιρετική νίκη με τους Baggett, Seely και Cooper Webb να συμπληρώνουν την πεντάδα. 

ΜΧ450, Κατάταξη Αναβατών, Top 10

  1. Jeffrey Herlings (1-1)
  2. Marvin Musquin (2-2)
  3. Blake Baggett (3-3)
  4. Cole Seely (4-4)
  5. Cooper Webb (6-5)
  6. Eli Tomac (5-6)
  7. Weston Peick (7-8)
  8. Christian Craig (9-7)
  9. Justin Bogle (11-9)
  10. Dean Wilson (12-10)

MX250: Νικητήριο αντίο για Osborne

Με το πρωτάθλημα στο τσεπάκι του ο Osborne που μετακομίζει στην μεγάλη κατηγορία την επόμενη σεζόν, ήθελε να δείξει σε όλους ότι μόνο τυχαία δεν είναι ο νέος πρωταθλητής. Και τα κατάφερε. Στο πρώτο σκέλος τέθηκε σχεδόν αμέσως επικεφαλής και έπειτα από μία πολύ δυνατή μάχη με τον Adam Cianciarulo που κράτησε σχεδόν μέχρι το τέλος κατάφερε να πάρει την πρώτη καρό σημαία της ημέρας. Στο δεύτερο σκέλος ο Cianciarulo θέλησε να πάρει την “εκδίκησή” του από τον Osborne  ξεκινώντας πολύ δυνατά και στρίβοντας πρώτος από όλους. Ο Osborne ωστόσο δεν το άφησε αυτό να περάσει έτσι: κόλλησε πίσω του πιέζοντας τον αναβάτη της KTM με την πίεση να ευδοκιμεί από τον πρώτο κιόλας γύρο και τον Osborne να βρίσκεται μπροστά από νωρίς. Από εκεί και έπειτα ο Cianciarulo που έμεινε προσωρινά τρίτος, πίσω από τον Plessinger που έπεσε αργότερα και εγκατέλειψε, ήθελε αλλά δεν μπορούσε και αυτή τελικά ήταν και η κατάταξη στο τέλος του σκέλους. Στην 3η θέση ο Jeremy Martin, 4ος ο Colt Nichols και 5ος στο σκέλος ο RJ Hampshire. 

ΜΧ250, κατάταξη Αναβατών, Top 10

  1. Zachary Osborne (1-1) 
  2. Adam Cianciarulo (2-2) 
  3. Colt Nichols  (3-4) 
  4. Jeremy Martin (8-3) 
  5. Mitchell Harrison (5-8) 
  6. Chase Sexton (10-6) 
  7. RJ Hampshire (12-5) 
  8. Sean Cantrell (6-12) 
  9. Justin Hill (11-9) 
  10. Bradley Taft (7-13)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 19:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA MX 2017 – 11ος αγώνας, Budds Creek AMA MX 2018, 1ος Αγώνας, Hangtown »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon