.
Κατηγορία Supercross
Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010 13:55

Athens Supercross 2010 - 1η μέρα

 

Επιτέλους Supercross!

 


Σάββατο 21/11/2010 - Ημέρα 1η

του: Ανδρέα Γκλαβά

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα του Σάββατου οι πύλες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας άνοιξαν για τους λάτρεις του Supercross. Φαίνεται πως το περσινό διάλειμμα γέμισε με ανυπομονησία τους Έλληνες θεατές, που συνηθισμένοι σε μια παράδοση που κρατά πάνω από δύο δεκαετίες, στήθηκαν στις εξέδρες του σταδίου για να παρακολουθήσουν ένα πραγματικό show διάρκειας σχεδόν τεσσάρων ωρών.

Η έναρξη

Από τις κεντρικές εισόδους του Σταδίου, οι θεατές μπορούσαν να χαζέψουν την ολοκαίνουρια Honda CRF 250R του 2011, που κατείχε περίοπτη θέση στο περίπτερο της Ελληνικής αντιπροσωπείας. Ακριβώς απέναντι, στεκόταν το  περίπτερο του μεγάλου χορηγού της διοργάνωσης, της εταιρείας Shell, που στο τέλος της βραδιάς κλήρωσε, μεταξύ άλλων δώρων, και μια δωροεπιταγή αξίας 250 ευρώ για βενζίνη σε κάποιον τυχερό θεατή. Και στον γύρω χώρο, όμως, οι θεατές πριν την είσοδό τους στις κερκίδες του σταδίου, μπορούσαν να χαζέψουν τα περίπτερα ορισμένων εταιρειών του χώρου που στήριξαν την εκδήλωση, όπως αυτό της KRD (επίσημος αντιπρόσωπος Fox, SPY κ.α), του GRC Power Factory (Kenny, Racetech κ.α) ή της εταιρείας Σπηλιώτης.

Την βραδιά άνοιξε το ζευγάρι των Αρτέμη & Ευθύμη, οι οποίοι σε μια φιλική πάνω από όλα συμμετοχή, έβαλαν τις βάσεις για μια βραδιά υψηλών ρυθμών. Αμέσως μετά, από την κεντρική είσοδο της πίστας, οι εκφωνητές της βραδιάς, Αντώνης Λεκόπουλος και Τζέην Σαμπανίκου, με τα πειράγματα και το υψηλού επιπέδου χιούμορ τους, άρχισαν να μας προετοιμάζουν για τα μελλούμενα. Ακολούθησε η πατροπαράδοτη παρουσίαση των Ελλήνων και ξένων οδηγών, που ολοκληρώθηκε με την θεαματική είσοδο του Παναγιώτη Κουζή, πάνω σε μια μοναδική Harely-Davidson. Όλα ήταν έτοιμα για το κυρίως μενού της βραδιάς, που δεν ήταν άλλο από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι.

 

Οι αναβάτες

 

Ευχάριστη νότα στην φετινή διοργάνωση ήταν η συμμετοχή τριάντα Ελλήνων αναβατών, που παρά τις δύσκολες εποχές έδειξαν πως αγαπούν πάνω από όλα το σπορ τους. Για τους βραδινούς, όμως, αγώνες έπρεπε να μείνουν μόνο δεκαεφτά από αυτούς, οπότε όλα κρίθηκαν στα δοκιμαστικά σκέλη του πρωινού. Από την πλευρά των ξένων συμμετοχών, ξεχώρισαν τέσσερα ονόματα, αυτά των Florent Richier, υποστηριζόμενου από την εταιρεία Teomoto και το Papanikolakis Racing Team, Cole Siebler, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί για την Honda Σαρακάκης, Brock Sellards, αναβάτη των DK Racing – Suzuki Σφακιανάκη, αλλά και του Julien Vanni, που έτρεχε με την υποστήριξη της KTM Hellas.

Με τους δεκαεφτά Έλληνες, μαζί με τους εφτά ξένους αναβάτες (σύνολο 24) να σχηματίζουν δύο γκρουπ των δώδεκα, οι πραγματικές μάχες ξεκίνησαν λίγο μετά τις οχτώ το βράδυ.

Οι μάχες αυτές περιελάμβαναν πολλούς μικρούς τελικούς, με αποτέλεσμα σε κάθε ένα να παραμένουν συγκεκριμένοι αναβάτες που περνούσαν στον τελικό. Από τα πρώτα δύο σκέλη, περάσαμε σε δύο αγώνες riders challeng με οκτώ αναβάτες αλλά και σε αντίστοιχους αγώνες με τέσσερις και δύο αναβάτες.

Συνταγή η οποία δούλεψε και κράτησε τους θεατές σε εκρήγορση.

Πρώτο σκέλος

Η είσοδος των πρώτων δώδεκα μοτοσυκλετών στο στάδιο έστειλε όλους τους θεατές στις καρέκλες τους, κι όλα ήταν έτοιμα για την εκκίνηση του πρώτου σκέλους. Οι είκοσι τέσσερις μοτοσυκλέτες πήραν εμπρός και η ταμπέλα των δεκαπέντε δευτερολέπτων σηκώθηκε ψηλά. Δέκα, πέντε, και πέφτει η μπάρα της εκκίνησης. Χαμός στην πρώτη κλειστή αριστερή στροφή, με τον Cole Siebler (Honda) να πηδά το πρώτο διπλό άλμα χέρι με χέρι με τον Brock Sellards (Suzuki). Εκπληκτική εκκίνηση από τον Χρήστο Φωτόπουλο (Suzuki), που κατάφερε να λάβει μέρος στο Athens Supercross, παρά το σοβαρό του ατύχημα με ποδήλατο μία μόλις εβδομάδα πριν τον αγώνα. Εξαιρετικό στυλ και από τον Στέλιο Γαλατιανό (KTM). Στους δέκα γύρους του πρώτου σκέλους ξεχωρίζει το ταλέντο του Cole Siebler (Honda), που περνά πρώτος την γραμμή του τερματισμού.

Δεύτερο σκέλος

Με τον κόσμο ακόμη στις μύτες των ποδιών του, μπαίνουν στο στάδιο οι δώδεκα αναβάτες του δεύτερου σκέλους.

Με τον αριθμό “7” στα πλαστικά της Kawasaki του, αλλά και το τρομερό του στιλ στα άλματα, να φέρνουν κάτι από τον θρύλο James Stewart, ο Γάλλος Florent Richier κερδίζει με άνεση το δεύτερο σκέλος των προκριματικών και δείχνει αποφασισμένος να τα δώσει όλα στην συνέχεια. Πρώτος Έλληνας στο δεύτερο σκέλος, ο Παναγιώτης Κουζής (Yamaha), που φαίνεται αρκετά προπονημένος και δείχνει να στοχεύει πια σε μάχη με τους ξένους αναβάτες.

Junior - Baby show

  

Το show συνεχίζεται

Πριν προλάβουν να σβήσουν οι κινητήρες των συμμετεχόντων στο δεύτερο προκριματικό σκέλος, το στάδιο γεμίζει με ήχους μικρών δίχρονων μοτοσυκλετών και χρώμα δεκάδων νεαρών αναβατών. Είναι το Baby Show, με συμμετοχές από μόλις 4,5 ετών. Τα ένδοξα νιάτα του Ελληνικού motocross βρίσκονται κι αυτά εντός του σταδίου και το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον αγώνα Junior Cross, που βλέπει των Μανώλη Κρητικό Junior (Yamaha) παίρνοντας τη νίκη να βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια για ένα λαμπρό μέλλον.

Last Chance και BMX

Νικητής στον αγώνα Last Chance, που θα δώσει την ευκαιρία σε έναν ακόμη Έλληνα να μπει στον μεγάλο τελικό, είναι ο Νίκος Διακάκης.

Οι προβολείς φέγγουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής και η παρέα των εννέα καλύτερων Ελλήνων BMXer είναι έτοιμη να μας καταπλήξει για άλλη μια φορά. Backflips, 360s και άλλα θεαματικά trick είναι στο μενού των BMXάδων μας, που κερδίζουν το χειροκρότημα του κοινού και στοιχειώνουν τα όνειρα όλων των πιτσιρικάδων θεατών.

Riders Challenge

Και προτού προλάβουμε να πάρουμε ανάσα, ξεκινά η διαδικασία των Riders’ Challenge. Με στόχο να μείνει στο τέλος μόνο ο καλύτερος, δεκαέξι αναβάτες μάχονται σε διαδοχικά σκέλη με όσους συμπληρώνουν τους λιγότερους βαθμούς (με βάση την κατάταξή τους) να προκρίνονται. Τα πρώτα δύο σκέλη του Riders’ Challenge ολοκληρώνονται και φτάνει η ώρα που πολλοί περίμεναν.

 

Freestyle show

Το φετινό Freestyle Motocross show φιλοξενεί τρεις ξένους αναβάτες από την αφρόκρεμα του παγκόσμιου FMX κι έναν Έλληνα, το Νώντα Λογοθέτη. Οι Nick Franklin, Daniel Bodin και ο γνωστός μας από το παρελθόν, Jimmy Verburgh, όλοι τους με ειδικά τροποποιημένα δίχρονα KTM 250 SX, είναι έτοιμοι να μας κόψουν την ανάσα. Τα πρώτα χαλαρά tricks γίνονται σε άνετους ρυθμούς, και αρχίζει το κυρίως πρόγραμμα. Ανεβασμένος φαίνεται και ο Νώντας Λογοθέτης πάνω στο TM MX 150 του. Στα τελευταία trick, μερικοί θεατές σχεδόν κλείνουν τα μάτια για κλάσματα του δευτερολέπτου, κι όλοι μένουν να απορούν: “μα πώς γίνεται να τα κάνουν αυτά τα πράγματα πάνω σε δύο τροχούς;”

Το κλου της βραδιάς

 

Με τα κορίτσια της Sirina Entertainment να περιφέρονται στο στάδιο και να κλέβουν τις ματιές πολλών ανδρών, η βραδιά πλησιάζει στην κορύφωσή της. Η διαδικασία του Riders’ Challenge βλέπει τον Αμερικανό Cole Siebler (Honda) να φτάνει μέχρι το τέλος στην πρώτη θέση, και μερικά δευτερόλεπτα μετά τον γύρο του θριάμβου, αντί για δίτροχα οχήματα, στο στάδιο μπαίνουν τρία τετράποδα… Ως προωθητική ενέργεια για τον αγώνα Red Bull Donkey Cross που θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στην Μακρυνίτσα του Πηλίου, τα τρία γαϊδουράκια με τους τρεις ένστολους αναβάτες τους, κάνουν έναν γύρο της πίστας γκαρίζοντας ευχάριστα στον κόσμο στις κερκίδες.

Μεγάλος τελικός

Ο Cole Siebler παραλαμβάνει από τον εκπρόσωπο της Red Bull το έπαθλο των 800 ευρώ για τη νίκη του στο Rider’s Challenge και πριν προλάβει να πάρει μερικές ανάσες, στήνεται στην μπάρα της εκκίνησης του μεγάλου τελικού της βραδιάς.

Η μπάρα πέφτει και οι μοτοσυκλέτες στιβάζονται στην πρώτη αριστερή στροφή. Ο Αμερικανός Cole Siebler σφάζεται με τους Florent Richier (Kawasaki) και Stefano Dami (Honda), και πιο πίσω ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος (Yamaha) χάνει τα φρένα για την στροφή και φεύγει πίσω από τις αχυρόμπαλες, ευτυχώς χωρίς κανένα τραυματισμό. Μένουν δεκατέσσερις καυτοί γύροι για να αναδειχτεί ο μεγάλος νικητής της πρώτης μέρας του Athens SX 2010. Η σειρά με τα σαμάρια ταλαιπωρεί αρκετά τους αναβάτες, που χάνουν τις δυνάμεις τους στην σφικτή διαδρομή του ΣΕΦ. Λίγους γύρους πριν το τέλος, ο Χρήστος Φωτόπουλος (Suzuki) έχει μια πτώση που τον βγάζει εντελώς εκτός αγώνα, με σπασμένο χέρι, την στιγμή που ο Cole Siebler (Honda) φαίνεται να χτίζει διαφορά ασφαλείας για τη νίκη. Ο Πάνος Κουζής (Yamaha) μάχεται με τον Adam Chatfield (Suzuki) με το γνωστό του πάθος και την μεγάλη του αποφασιστικότητα. Τελικά η μάχη χάνεται και ο Πάνος τερματίζει έβδομος στην τελική κατάταξη και πρώτος μεταξύ των Ελλήνων. Νικητής την πρώτης μέρας του Athens SX 2010, και κυρίαρχος όλης της βραδιάς, αναδεικνύεται ο Cole Siebler, με τον μοναδικό ταχύτερο γύρο των 32,442 δευτερολέπτων.

Την βραδιά κλείνει το δεύτερο μέρος του Freestyle show, και λίγο πριν χαμηλώσουν οι προβολείς του ΣΕΦ, οι θεατές ανανεώνουν το ραντεβού τους για το βράδυ της Κυριακής. Οι πύλες ανοίγουν στις 17:00 ακριβώς, οπότε βιαστείτε…

Συνέντευξη Siebler Cole - Νικητής 1ης μέρας

bikeit: Πως αισθάνεσαι για την πρώτη σου νίκη στην Ελλάδα;

Siebler Cole: Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Ήταν ένας πολύ ωραίος αγώνας και το απόλαυσα. Σίγουρα μία νίκη είναι πάντα μία νίκη αλλά το γεγονός ότι βρίσκομαι πρώτη φορά σε αυτή την ωραία χώρα και κερδίζω με ευχαριστεί πιο πολύ.

bikeit: Πως σου φαίνεται η πίστα; Πιστεύεις ότι αν είχες μοτοσυκλέτα 250 κυβικών, θα πήγαινες πιο γρήγορα;

Siebler Cole: Εξαρτάται από την μοτοσυκλέτα που σου αρέσει να οδηγάς. Προσωπικά μου αρέσει το 450 αλλά πιστεύω πως για την συγκεκριμένη διαδρομή είναι μάλλον μεγάλο. Οι στροφές είναι αρκετά κλειστές και δεν έχουν μπερμ ώστε να στρίβεις γρήγορα επάνω τους. Είναι σχεδόν κάθετα και πρέπει να κόψεις αρκετά. Νομίζω πως με ένα 250 που θα το οδηγούσα περισσότερο στο όριο, πιθανότατα θα έκανα καλύτερο χρόνο.

bikeit: Πως ήταν ο αγώνας;

Siebler Cole: Σίγουρα σε έναν αγώνα supercross η εκκίνηση είναι το σημαντικότερο. Μπόρεσα και έκανα πολύ καλές εκκινήσεις και βρέθηκα γρήγορα μπροστά. Δεν υπάρχουν πολλά σημεία για προσπέρασμα και αν φύγεις μπροστά έχεις πλεονέκτημα.

bikeit: Ποιο είναι το δυνατό σου σημείο;

Siebler Cole: Είμαι πολύ καλός στα σαμαράκια και αυτό φάνηκε. Μπορώ να τα περνάω σαν μικρά άλματα ή σούζα οπότε και κάνω μία διαφορά εκεί.

bikeit: Πόσα χρόνια οδηγάς σε αγώνες supercross;

Siebler Cole: Είναι πολλά χρόνια που οδηγάω αλλά δεν παίζει ρόλο μόνο αυτό στην εμπειρία, το ίδιο ισχύει και για τους άλλους αναβάτες. O Brok Sellards, Florent Richier, Adam Chatfield, είναι πολύ καλοί αναβάτες εξίσου με μεγάλη εμπειρία.

bikeit: Πως σου φάνηκε ο συναγωνισμός;

Siebler Cole: Δεν το περίμενα, πίστευα ότι θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα αλλά και οι υπόλοιποι αναβάτες ήταν εξίσου ανταγωνιστικοί. Νομίζω ότι ήταν ιδανικά και για τον κόσμο.

bikeit: Στόχος σου για την 2η μέρα;

Siebler Cole: Θα προσπαθήσω να κερδίσω ξανά μιας και αυτός είναι ο στόχος μου κάθε φορά που συμμετέχω σε αγώνα.

Συνέντευξη Brok Sellards - 4oς 1ης μέρας

bikeit: Πες μας λίγα λόγια για τον αγώνα σου

Brok Sellards: Πήγα πολύ καλά μέχρι τον τελικό όπου δεν έκανα καλή εκκίνηση. Η εκκίνηση είναι το σημαντικότερο σε έναν αγώνα και εγώ δεν είμαι και ο καλύτερος σε αυτό. Οπότε το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο τελικά και τερμάτισα 4ος.

bikeit: Πως σου φάνηκε ο συναγωνισμός;

Brok Sellards: Είναι αρκετά δυνατός. Είναι κάποιοι πολύ καλοί αναβάτες στην πίστα και μπορώ να πω ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα.

bikeit: Πως σου φαίνεται το event;

Brok Sellards: Είναι πάρα πολύ ωραίο event, η διοργάνωση είναι αντάξια παγκοσμίου επιπέδου. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το BMX Show γιατί είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί και πιστεύω κάνει τη διαφορά.

bikeit: Τι θα άλλαζες στην συγκεκριμένη διαδρομή;

Brok Sellards: Τις στροφές. Είναι πολύ κλειστές και σχεδόν πρέπει να σταματήσεις για να στρίψεις. Χρειάζονται μπερμς ώστε να ανεβαίνεις επάνω και να στρίβεις με φόρα όπως έρχεσαι και όχι να μειώνεις χιλιόμετρα. Αυτό θα έδινε και περισσότερο θέαμα στους παρευρισκόμενους.

bikeit: Πως σου φάνηκε που συμμετέχεις πρώτη φορά σε αγώνα στην Ελλάδα;

Brok Sellards: Είναι καταπληκτική εμπειρία. Πραγματικά δεν περίμενα τέτοια διοργάνωση και θα ήθελα πολύ να ξαναέρθω

Φωτογραφίες


Αποτελέσματα


Δείτε τα αποτελέσματα αναλυτικά ανά σκέλος

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 21:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Athens Supercross 2010 - 2η μέρα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon