.
Κατηγορία Enduro
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011 21:05

Π.Π. Enduro - 3ος αγώνας, Βέροια - 2η μέρα

Επιστροφή Σιαφαρίκα!


Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Θέμης Κούγιας, Maira San

Δεύτερη μέρα στην Βέροια, για τον 3ο αγώνα της χρονιάς, όπου οι αναβάτες είχαν ισχυρές μάχες ήδη από το Σάββατο. Η χθεσινή κυριαρχία του Γιάννη Παυλίδη και η δυναμική εμφάνιση του Δημήτρη Βαγγελάκου, πείσμωσαν τον Βασίλη Σιαφαρίκα που τερμάτισε 4ος. Έτσι, την δεύτερη μέρα του αγώνα, ο Σιαφαρίκας επανήλθε δείχνοντας σε όλους ποιος είναι ο αρχηγός, κερδίζοντας με πείσμα την γενική κατάταξη αλλά και την κατηγορία Ε3.

Άναψαν τα αίματα

Οι συνθήκες ήταν πλέον γνωστές στους αναβάτες και η ευκολία της διαδρομής, σε συνδυασμό με τον ένα λιγότερο γύρο, θα έκανε ευκολότερα τα πράγματα για την Κυριακή. Η γνώση των ειδικών διαδρομών, τα πατήματα που είχαν δημιουργηθεί αλλά και η τοποθέτηση, κατάλληλων, για το σκληρό έδαφος, ελαστικών, από κάπιους αναβάτες, άλλαξε τα δεδομένα.
Φαίνεται ωστόσο πως ο συναγωνισμός της 1ης μέρας στον αγώνα enduro της Βέροιας, έκανε τον Βασίλη Σιαφαρίκα να αναθεωρήσει και να ξυπνήσει με άγριες διαθέσεις την Κυριακή. Ο πολυπρωταθλητής που τερμάτισε 4ος την πρώτη μέρα, κλείδωσε το γκάζι και πάλεψε σκληρά για την γενική κατάταξη, που απ’ ότι μας είπε, τον ενδιαφέρει και πιο πολύ. Οι μάχες με τον Δημήτρη Βαγγελάκο ανέβασαν τον πήχη ψηλά και οι δυο τους, ξέφυγαν από τους υπόλοιπους αναβάτες. Τελικός νικητής της γενικής κατάταξης ήταν ο Σιαφαρίκας, μιας και ο Βαγγελάκος, στην προσπάθεια να περάσει μπροστά στην τελευταία ειδική, είχε μία μικρή αλλά σημαντική πτώση, με αντίστοιχο χάσιμο χρόνου.

Πίσω τους βρέθηκε ο Γιάννης Παυλίδης ο οποίος απ’ ότι έδειξαν οι χρόνοι, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό που επέβαλε ο Σιαφαρίκας με αυτό του το “ξύπνημα” την Κυριακή. Ο Παναγιώτης Κουζής είχε διαφορά 35 δευτερολέπτων από τον Παυλίδη κι άφησε πίσω άλλα 15 δευτερόλεπτα τον Αλέξη Ζώρα που εμφανίστηκε δυνατός. Από κει και πέρα, οι διαφορές των υπολοίπων, Δημήτρη Τσακατσώνη, Κίμωνα Καράμπελα Γιώργου Μανωλίδη, Θανάση Αυγέρη και Παναγιώτη Καδόγλου, αυξήθηκαν σημαντικά, ξεπερνώντας κατά πολύ τα δύο λεπτά από τον πρώτο Σιαφαρίκα. Ωστόσο, μεγάλη απουσία ήταν αυτή του Γιάννη Τρίγκα ο οποίος εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη μετά την 4η ειδική, όντας δυνατός και γρήγορος.

Κατηγορία Ε1 – Ξανά ο Παυλίδης


Θα μπορούσαμε να πούμε πως όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια, αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Παυλίδη. Ο νεαρός αναβάτης έδειξε τις διαθέσεις του κερδίζοντας την γενική κατάταξη της 1ης μέρας. Ωστόσο η εγκατάλειψη του Γιάννη Τρίγκα μετά την 4η ειδική σίγουρα τον ευνόησε, αλλά ο αναβάτης από τα Τρίκαλα πίεζε μειώνοντας τις διαφορές, όσο συμμετείχε. Σίγουρα θα έχουμε ενδιαφέρουσες μάχες στο υπόλοιπο πρωτάθλημα μιας και ο Τρίγκας θα πρέπει να κερδίζει για να έχει ελπίδες για τίτλο.
Σήμερα ήταν βελτιωμένη και η επίδοση του Αλέξη Ζώρα ο οποίος με 46,789 δευτερόλεπτα έφτασε στην 2η θέση της κατηγορίας. Άλλα τόσα χώρισαν τον Γιώργο Μανωλίδη από την 3η θέση ο οποίος βελτίωσε τους χρόνους αλλά ακόμη ψάχνεται με την μοτοσυκλέτα του.
Στην 4η θέση οι διαφορές ανέβηκαν στα 2 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα για τον Παναγιώτη Καδόγλου.

Κατηγορία Ε2 – Βαγγελάκος ξανά


Το κεφάλι κάτω έχει βάλει ο Δημήτρης Βαγγελάκος και παίρνει την μία νίκη μετά την άλλη. Η απόσταση του από τον Παναγιώτη Κουζή, που βρίσκεται στην 2η θέση παρέμεινε μεγάλη, στο ένα λεπτό, γεγονός που δείχνει ότι ο τελευταίος θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για προπόνηση στο enduro, μιας και από φυσική κατάσταση και αντοχή, δεν σηκώνει συζήτηση. Ένα ακόμη λεπτό πιο πίσω βρέθηκε ο Δημήτρης Τσακατσώνης ο οποίος πίεσε αλλά, όπως μας δήλωσε, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολύ καλή εμφάνιση στην 4η θέση για τον Χρήστο Καραγγέλη ο οποίος είχε 47 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Τσακατσώνη. Η μάχη ουσιαστικά ήταν για την 4η θέση όπου ο Παναγιώτης θερριός με 10 δευτερόλεπτα διαφορά και ο Παντελής Σκόδρας, είχαν τις κόντρες τους όλη τη μέρα και τερμάτισαν με αυτή τη σειρά.

Κατηγορία Ε3 - Σιαφαρίκας με διαφορά


Ο Βασίλης Σιαφαρίκας έχει μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες της κατηγορίας. Οι μάχες για την γενική κατάταξη με τον Δημήτρη Βαγγελάκο της κατηγορίας Ε2, έχουν αυξήσει τη διαφορά και τα δευτερόλεπτα που τον χωρίζουν από τον 2ο, Θανάση Αυγέρη. Αυτός, έχει διαφορά 2 λεπτών και σαρανταδύο δευτερολέπτων αλλά ωστόσο δεν απειλείται από τον Μιχάλη Τράντζα, που βρίσκεται άλλα τριάντα δεύτερα πίσω. Οι διαφορές τους παρέμειναν ίδιες με της πρώτης μέρας με ελάχιστες αλλαγές σε δευτερόλεπτα.
Οι διαφορές των υπολοίπων ξεφεύγουν και περνάνε τα εφτά λεπτά οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι το επίπεδο έχει ανέβει σημαντικά.

Κατηγορία ΕΝ - Καράμπελας δυνατά


Μία επανάληψη του Σαββάτου ήταν η 2η ημέρα του αγώνα για τους αναβάτης της κατηγορίας junior. Ο Κίμων Καράμπελας ήταν αυτός που κέρδισε ξανά την κατηγορία και έφτασε ξανά στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. Δείχνει ότι είναι ο πιο γρήγορος μιας και προηγήθηκε σε όλες τις ειδικές, αφήνοντας τον Δήμου 45 δευτερόλεπτα πίσω. Αυτός είχε περισσότερο μάχη με τον Γιώργο Δαργινάκη ο οποίος έφτασε την μεταξύ τους διαφορά στα 8,5 δευτερόλεπτα, κάτι που δείχνει ότι θα έχουμε μάχες στους επόμενους αγώνες. Ντουζένης, Τόλιος και Μπένοβ τερμάτισαν πίσω τους με τους δύο τελευταίους να έχουν μικρή διαφορά οκτώ δευτερολέπτων και μάχη για την 5η θέση.

Κατηγορία ES - Επανάληψη του Σαββάτου


Ο Θανάσης Γκαγκανάτσιος κατάφερε για μία ακόμη φορά να επιβληθεί του Μανόλη Νανάκου με ένα λεπτό διαφοράς, ενώ πίσω τους τερμάτισε ο Σπύρος Σταματόπουλος, με άλλο ένα λεπτό διαφορά. Οι χρόνοι μαρτυρούν πως και εδώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο συναγωνισμός. Μιχάλης Λαβασάς, Τηλέμαχος Τριβέλας και Μανώλης Πασχαλίδης, συμπλήρωσαν την εξάδα.

Κατηγορία ΕΒ - Τσίλας ξανά


Επανάληψη του έργου του Σαββάτου είχαμε και στην κατηγορία ΕΒ. Ο Βαγγέλης Τσίλας πήρε άλλη μία νίκη αφήνοντας τον Ισίδωρο Τσίκη και τον Γιάννη Μπούτζα να μάχονται για τις θέσεις του βάθρου. Οι μεταξύ τους διαφορά των οκτώ δευτερολέπτων βρήκε νικητή την Τσίκη ενώ Παπαδόπουλος, Βεζύρης και Μπουφίδης συμπλήρωσαν την εξάδα.

Δηλώσεις αναβατών


Βασίλης Σιαφαρίκας, 1ος γενικής, 1ος Ε3
Πάρα πολύ άγχος, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναζήσει ποτέ! Σήμερα όλη μέρα, του έριχνα (του Βαγγελάκου), μου έριχνε, ξανά το ίδιο, όλη μέρα. Τελικά κέρδισα για λίγα δευτερόλεπτα. Χτες δεν μου βγήκε, είχα και τον Βαγγελάκο που ξεκίναγε πίσω μου και πιεζόμουν. Σήμερα που τον είχα μπροστά, ήταν καλύτερα για μένα, τον κυνηγούσα.
Είναι πολύ προπονημένος ο Βαγγελάκος, πολύ σταθερός, είναι εντουράς. Χρειάζομαι πολύ δουλειά για να μπορέσω να σταθώ σε αυτό το επίπεδο, και είχα αποφασίσει φέτος να χαλαρώσω λιγάκι, μετά από τόσα χρόνια προπόνησης. Αλλά, θέλω να σταθώ μπροστά στο επίπεδο γενικής, μιας και θέλω να είμαι πρώτος σε όλους τους αναβάτες, αυτό θέλω να πετύχω ξανά φέτος.
Όμως ο συναγωνισμός είναι πολύ γερός. Θα το ρίξουμε στα ψυχοφάρμακα έτσι όπως πάμε! Τώρα καταλαβαίνω τους αναβάτες του παγκοσμίου enduro που παίζονται στο δευτερόλεπτο. Πιστεύω ότι φέτος στα Μετέωρα (σ.σ. αναφέρεται στον αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro) θα πάμε πολύ καλύτερα όλοι οι Έλληνες. Δεν θα έχουμε τόσο τραγικές διαφορές, θα μας ρίξουν σίγουρα, αλλά λιγότερο από άλλες χρονιές γιατί σε κάθε αγώνα σκωτονόμαστε και ανεβαίνει το επίπεδο.

Δημήτρης Βαγγελάκος, 2ος γενικής, 1ος Ε1
Άλλη μία δύσκολη μέρα, η σημερινή. Σήμερα ο Σιαφαρίκας πίεσε πάρα πολύ, δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε χτες, δεν του βγήκε προφανώς. Χτες οδήγησα πολύ πιο χαλαρά, πίεσα μόνο στις δύο τελευταίες ειδικές ενώ σήμερα, όλη την ημέρα. Είχαμε πολύ μικρές διαφορές όλη την ημέρα και παιζόμασταν στο δευτερόλεπτο. Σήμερα με έπιασε και η τενοντίτιδα που έχω και δεν μπορούσα να πιέσω παραπάνω. Επέλεξα να μην αλλάξω ελαστικό στον τερματισμό χθες, και έτσι σήμερα είχα το λασπερό λάστιχο, που γλίστραγε, και χωρίς πέλμα. Έτσι, όταν είπα ότι θα πιέσω για να κερδίσω χρόνο, στην τελευταία ειδική, γλίστρησα και έπεσα με αποτέλεσμα να γυρίσω τετ α κε, να σβήσει η μοτοσυκλέτα μου και να χάσω συνολικά έξι δευτερόλεπτα. Το επίπεδο είναι πολύ δυνατό, και απ’ ότι μου είπε και ο Σιαφαρίκας, δεν έχει πιέσει ποτέ τόσο πολύ.

Γιάννης Τρίγκας, Ε1 – Εγκατάλειψη την Κυριακή
Είχα ένα πολύ δύσκολο σαββατοκύριακο κυρίως λόγω άγχους. Βγαίνοντας από την 1η ειδική, την πρώτη μέρα, έσβηνε η μοτοσυκλέτα μου και δεν έπαιρνε εύκολα μπροστά. Υποπτεύθηκα ότι κάτι συμβαίνει στον κινητήρα αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι γι’ αυτό, ούτε είπα και ανέφερα το πρόβλημα. Σήκωσα λίγο το ρελαντί και οδήγησα έτσι. Την Κυριακή, την δεύτερη μέρα, και ενώ πήγαινα καλά, αν εξαιρέσεις την τούμπα στην 2η ειδική και το χάσιμο χρόνου, η μοτοσυκλέτα μου με άφησε. Αυτά συμβαίνουν, δεν μπορείς να είσαι μέσα στο μοτέρ, εδώ στο παγκόσμιο μένουν.
Ο συναγωνισμός έχει πλέον ξεφύγει, χρειάζεται πολύ προπόνηση και προετοιμασία αλλά και τύχη για να σταθείς στο επίπεδο. Όλοι οδηγούν γρήγορα και γίνονται μάχες. Βέβαια, έχει μεγάλη αξία όταν κερδίζεις μια ειδική γιατί αυτό πλέον δεν είναι κάτι εύκολο. Δυσκολεύουν τα πράγματα για μένα φέτος μιας και το πρωτάθλημα είναι μικρό, και θα χρειαστώ νίκες για τον τίτλο. Αλλά επειδή είναι διήμεροι οι αγώνες, η τύχη και η ατυχία παίζουν για όλους.

Γιώργος Μανωλίδης, 3ος Ε1
Γενικά ήταν ένας εύκολος αγώνας, χωρίς ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Ο συναγωνισμός όμως είναι μεγάλος. Το Σάββατο άργησα να βάλω το μυαλό μου σε τάξη και έτσι είχα διαφορά από το βάθρο, και είχα και μεγάλες διαφορές από τον Παυλίδη. Την Κυριακή οδήγησα καλύτερα και μείωσα τη διαφορά, ωστόσο ακόμη οι διαφορές είναι μεγάλες. Δεν έχω καταφέρει να στήσω σωστά τη μοτοσυκλέτα μου για να πάω όπως θέλω, ενώ χρειάζεται και περισσότερη προπόνηση. Σίγουρα θα κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση και βλέπουμε.

Δημήτρης Τσακατσώνης, 3ος Ε2 και τις δύο ημέρες
Ο αγώνας ήταν εύκολος σχετικά σαν διαδρομή, χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Σωστοί χρόνοι, κανένα κόψιμο κορδέλας στις ειδικές, δεν είχε χασίματα, καλή σήμανση.
Και οι ειδικές ήταν στυλ motocross και δεν είχε σημείο να ξεχωρίζουν οι αναβάτες, έπρεπε να έχουν κάποιο στοιχείο enduro. Ωστόσο, το Σάββατο άργησα να “ξυπνήσω” στον αγώνα και όταν έγινε αυτό, έκανα λάθη. Τερμάτισα 3ος, όπως και σήμερα Κυριακή. Οι διαφορές είναι μεγάλες με τους πρώτους, αλλά όχι απλησίαστες. Απλά τα παιδιά είναι πολύ προπονημένα και αυτό φαίνεται, έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση. Τώρα που ανοίγει λίγο η μέρα και νυχτώνει πιο αργά, θα προσπαθήσω να προπονηθώ καλύτερα. Τον χειμώνα δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Πλησιάζουν και τα Γρεβενά, όπου εκεί σίγουρα θα είναι πιο δύσκολος αγώνας, οπότε θα δούμε τι θα γίνει και εκεί.

Μιχάλης Τράντζας, 3ος Ε3
Αν ήμουν μηχανάκι, θα είχα κάψει φλάντζα από την προσπάθεια! Έκανα ότι ήξερα και δεν ήξερα, πίεζα και τις δύο μέρες αλλά δεν μπορούσα να κατεβάσω χρόνο. Όσο και αν οδηγούσα γρήγορα, βρισκόμουν πίσω και δυσκολευόμουν να κατεβάσω ακόμη και ένα με δύο δευτερόλεπτα. Έχω λίγο καιρό την μοτοσυκλέτα και δεν την έχω στήσει ακόμη στα μέτρα μου. Πρέπει να αλλάξω ελατήρια στις αναρτήσεις γιατί τώρα δυσκολεύομαι πολύ να βρω το ρυθμό μου. Πέρσι ήξερα τι έπρεπε να κάνω για να βελτιώσω το χρόνο, φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Παίζει ρόλο και η προπόνηση βέβαια, τα υπόλοιπα παιδιά είναι πολύ προπονημένα. Θα στήσω την μοτοσυκλέτα σωστά και θα το ρίξω στην προπόνηση γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Τουλάχιστον το κλίμα είναι πολύ φιλικό και περνάω καλά!

Φωτογραφίες


Αποτελέσματα

Βρείτε τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του επίσημου χρονομέτρη ironteam

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 20:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon