.
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 21:19

MotoGP 2024 - Αλλαγές στους κανονισμούς και τις ποινές για πιέσεις ελαστικών

Το θέμα της πίεσης των ελαστικών και των αντίστοιχων ποινών επανεξέτασε η FIM, κάνοντας το όλο πράγμα να φαίνεται αφενός πιο ασφαλές, αφετέρου πιο... λογικό.

Πιο αναλυτικά, οι αγωνοδίκες της FIM έχουν ανακοινώσει νέες κυρώσεις πίεσης ελαστικών για το 2024, με τις παραβάσεις στα Sprint να έχουν ποινή 8 δευτερολέπτων και για τους αγώνες πλήρους διάρκειας 16''. Στα θετικά έστω, η Michelin μείωσε επίσημα την υποχρεωτική ελάχιστη πίεση των μπροστινών ελαστικών από 1,88 σε 1,80 bar για το 2024. Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε ως απάντηση στις ανησυχίες των αναβατών σχετικά με το κλείδωμα του μπροστινού τροχού και άλλα προβλήματα πρόσφυσης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της πίεσης

«Αν ξεπεράσεις τα 2,1 bar, έχεις μηδενικό κράτημα, μηδενική απόδοση πέδησης και τότε είναι πολύ επικίνδυνο», εξήγησε ο Dani Pedrosa την περασμένη σεζόν. Ενώ η πίεση των ελαστικών θα εξακολουθεί να αυξάνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ξεκινώντας από χαμηλότερη τιμή, η μέγιστη πίεση που επιτυγχάνεται θα είναι επίσης χαμηλότερη, μετριάζοντας τα προβλήματα. Ωστόσο, η σημασία της αλλαγής μένει να φανεί, με ορισμένους αναβάτες να ελπίζουν σε ένα ελάχιστο 1,7 ή και 1,6 bar.

Για να αντισταθμιστεί η χαμηλότερη πίεση, οι αναβάτες αναμένεται τώρα να πληρούν το ελάχιστο για τουλάχιστον το 60% των γύρων των αγώνων Grand Prix, αντί για το 50% της περασμένης σεζόν. Το 30% εξακολουθεί να απαιτείται για ένα Sprint. Ωστόσο, με την προηγούμενη προειδοποίηση για παραβίαση πίεσης να έχει φύγει τώρα και να μην έχει ανακοινωθεί παράταση του συστήματος τιμωρίας του περασμένου έτους, οποιαδήποτε παραβίαση φέτος θα έχει πιθανώς ως αποτέλεσμα την τυπική ποινή για τεχνική παράβαση: αποκλεισμό.

Αυτό θα μπορούσε να έχει δραματικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα εάν υπάρξει απροσδόκητη πτώση θερμοκρασίας στο grid ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, με αποτέλεσμα χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες πιέσεις στην πίστα.

Τέλος, η ελάχιστη -για στεγνές συνθήκες- πίεση των πίσω ελαστικών, η οποία δεν ήταν ανησυχητική για τους αναβάτες, παραμένει στα 1,68 bar.

Πηγή: Michelin, crash.net

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon