.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 14:49

Franco Morbidelli για WorldSBK;

Η παρουσία του στον αγώνα του Misano ενέτεινε τις φήμες πως ένας πιθανός προορισμός του για το 2024 είναι η σέλα του Toprak Razgatlioglu.

Με τον πρωταθλητή WorldSBK 2021, Toprak Razgatlioglu, να έχει ήδη αποχαιρετήσει τη Yamaha και ανακοινωθεί από τη BMW για το 2024, μια ανταγωνιστική σέλα από τα υψηλότερα κλιμάκια του πρωταθλήματος παραμένει διαθέσιμη για την επόμενη σεζόν.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση του Τούρκου άρχισε ένας τυφώνας φημών που συχνά φλερτάρουν με την ανοησία – όταν λ.χ. τη συνδέουν με αναβάτες όπως ο Jorge Martin ή ο Marco Bezzecchi, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοδική πορεία και ορέγονται (με σοβαρές πιθανότητες) εργοστασιακές σέλες στο MotoGP.

Άλλες φήμες έχουν σαφώς καλύτερη συνάφεια με την πραγματικότητα, όπως λ.χ. το φερόμενο ενδιαφέρον της Yamaha για τον Fabio di Giannantonio, ο οποίος είναι στη δεύτερη χρονιά του στη μεγάλη κατηγορία με τη Ducati της Gresini Racing χωρίς να έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του.

Στο πρόσφατο αγώνα WorldSBK στο Misano έδωσαν το παρόν πολλοί Ιταλοί αναβάτες MotoGP, καθώς το δικό τους πρωτάθλημα βρισκόταν σε μια μικρή διακοπή τριών εβδομάδων, ο αγώνας ήταν στο σπίτι τους και εκεί έτρεχαν αρκετοί φίλοι τους. Ένας προβεβλημένος επισκέπτης ήταν λ.χ. ο Pecco Bagnaia, ωστόσο η εμφάνιση του Franco Morbidelli μέσα στο γκαράζ της Yamaha ήταν αυτή που τράβηξε το ενδιαφέρον με διαφορετικό τρόπο.

Είναι γνωστό πως το μέλλον του Morbidelli στην εργοστασιακή Yamaha MotoGP δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, καθώς δεν έχει καταφέρει καν να πλησιάσει τα κατορθώματά του από την χρονιά με τη δορυφορική Petronas Yamaha που του εξασφάλισε την άνοδο δίπλα στον Fabio Quartararo.

Σύμφωνα με δηλώσεις των στελεχών της ομάδας και κυρίως του Lin Jarvis, το μέλλον του Ιταλού αναβάτη θα κριθεί από τα αποτελέσματά του μέσα στο Καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε νέα άφιξη δίπλα στον Quartararo.

Αν μη τι άλλο υπάρχει πληθώρα νέων, φιλόδοξων και πολύ γρήγορων αναβατών στη Moto2 και αυτός είναι μάλλον ο βασικότερος λόγος που σπάνια βλέπουμε ροή από το WorldSBK προς MotoGP. Η αντίστροφη πορεία ωστόσο είναι τακτικότατη και αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα με μοτοσυκλέτες παραγωγής τρέχουν αρκετά γνωστά ονόματα με παρελθόν στα Grand Prix.

O Alvaro Bautista είναι προφανώς ο διασημότερος όλων αυτή τη στιγμή, μα στο ρόστερ θα βρούμε αρκετούς άλλους: Danilo Petrucci, Lorenzo Baldassari, Remy Gardner, Iker Lekuona, Hafizh Syahrin.

O Morbidelli θα μπορούσε να γίνει ένας εξ αυτών, αν και ο ίδιος προφανώς θέλει να μείνει στη θέση του. Σε ερώτηση του James Toseland – Άγγλου πρωταθλητή που εκτελεί χρέη τηλεοπτικού παρουσιαστή – αν θα τον δούμε στο WorldSBK ο Ιταλός του απάντησε ευθέως “όχι ακόμη”!

Αυτή βέβαια είναι η αναμενόμενη απάντηση κάποιου που αυτή τη στιγμή παλεύει για να κρατήσει τη θέση του στη Yamaha και, ακόμη κι αν σκέφτεται σοβαρά ως εναλλακτική το WorldSBK, δε θα μπορούσε να το πει δημοσίως.

Εφόσον δεν καταφέρει να μείνει στην εργοστασιακή Yamaha όμως, ο Morbidelli δε θα έχει και πολλές επιλογές στο ρόστερ του MotoGP. Αρκετοί αναβάτες από τη Moto2 φλερτάρουν με προαγωγή, ξεκινώντας με τον σχεδόν σίγουρο Pedro Acosta, ενώ πίσω του έχουν κατά καιρούς ακουστεί τα ονόματα των Tony Arbolino, Celestino Vietti, Izan Guevara, Aron Canet και Ai Ogura. Μάλιστα ο Vietti είναι ο εκλεκτός που τρέχει φέτος την πρώτη προσπάθεια της Fantic Motor στη Moto2, δηλαδή είναι αναβάτης μιας εταιρείας που διατηρεί αρκετά στενή σχέση με τη Yamaha – αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι.

Δεν τίθεται θέμα πως τα κατορθώματα του Morbidelli με τη "φτωχή" Yamaha M1 της Petronas δεν έχουν ξεχαστεί και ίσως να αρκούν λίγες καλές στιγμές στο φετινό πρωτάθλημα για να διατηρήσει τη θέση του στη Yamaha ή να βρεθεί μια άλλη αξιόλογη σέλα στο MotoGP - κάτι που έχουμε ξαναδεί πρόσφατα σε περιπτώσεις όπως λ.χ. του Johann Zarco που θεωρείτο "ξοφλημένος" πριν του δώσει η Ducati μιαν ευκαιρία (τρώγοντας κάπως άκομψα τον Karel Abraham) σε δορυφορική ομάδα που ο Γάλλος άρπαξε από τα μαλλιά.

Το θέμα λοιπόν συνοψίζεται στον εξής απλό συλλογισμό: η Yamaha έχει ξεκάθαρα περισσότερες διαθέσιμες επιλογές αναβατών απ’ όσους πιθανούς προορισμούς στο MotoGP μπορεί να έχει Morbidelli.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 15:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon