.
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 18:25

MotoGP 2023, Sepang Test – Η Ducati «αρμενίζει» και οι υπόλοιποι «τραβούν κουπί»

Μια βρεγμένη πίστα το Σάββατο πήγε πίσω το πρόγραμμα όλων, με τη Ducati όμως να μην προβληματίζεται ιδιαίτερα μονολογώντας στην πρώτη 10άδα με μερικές «νότες» από Aprilia.

Ξεκινώντας με τη Ducati, επικρατέστερος της 2ης -και βροχερής- μέρας, ήταν ο Jorge Martin, έχοντας πίσω του την πολυφωνία των Aprilia και GasGas, «δια στόματος» Miguel Oliveira και Pol Espargaro, αντίστοιχα. Η επόμενη δε μοτοσυκλέτα των κόκκινων ήταν εκείνη του Francesco Bagnaia στην 5η θέση και επόμενη καλύτερη την 7η του Luca Marini. Ο ετεροθαλής μάλιστα αδερφός του Valentino Rossi, κυριάρχησε των χρονομέτρων την Κυριακή με την πίστα να έχει πια στεγνώσει. Το Σαββατόκύριακο, η Ducati εστίασε σε δοκιμές τόσο στην αεροδυναμική, όσο και σε πιο λειτουργικά κομμάτια, με τους αναβάτης της Prima Pramac να δοκιμάζουν και νέα ψαλίδια. Κερασάκι στην τούρτα o Alex Marquez, «γυρνώντας» ταχύτερα από τον αδερφό του, επαληθεύοντας τα εγκωμιαστικά σχόλια για τη Ducati!

4st23.jpg

Η Aprilia αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη μέσα στο Σαββατοκύριακο και μάλιστα με τη δορυφορική της ομάδα, καθώς οι αναβάτες της Aprilia RNF, Miguel Oliveira και Raul Fernandez κατέλαβαν τη 2η και 6η θέση των χρονομέτρων του Σαββάτου. Η Κυριακή ήταν η πιο ουσιαστική μέρα για τους εργοστασιακούς αναβάτες, οι οποίοι δοκίμασαν τις μοτοσυκλέτες με το αεροδυναμικό πακέτο του 2023, χωρίς ωστόσο να κάνουν κάποιο ιδιαίτερο «μπαμ».

2st23.jpg

Το alter ego της KTM, η GasGas, ήταν μια από τις εκπλήξεις έστω και λόγω βροχής. Ο Pol Espargaro δοκίμασε με επιτυχία το νέο πλαίσιο συνοδευόμενο από το αεροδυναμικό πακέτο του 2023, με τον Augusto Fernandez ακόμα να προσαρμόζεται, δοκιμάζοντας ωστόσο νέα ουρά, νέα θέση οδήγησης καθώς και πλαίσιο την Κυριακή. Στην ΚΤΜ αυτή-καθεαυτή, ο Jack Miller δούλεψε πάνω σε μια μοτοσυκλέτα που κατά τα ώτα του δημοσιογράφου Simon Grafar που βρισκόταν στο pitlane «ακουγόταν πιο ξερή» από εκείνη του Brad Binder. Η δεύτερη και πιο ουσιαστική μέρα είχε τη συνέχεια δοκιμών αεροδυναμικού χαρακτήρα, με το Jack Miller να σημειώνει πτώση ευτυχώς χωρίς τραυματισμό.

5st23.jpg

Αν μια λέξη ταιριάζει στα τεκταινόμενα της Honda, αυτή είναι αναβρασμός. Για το Marc Marquez το πρόγραμμα είχε δυο μοτοσυκλέτες με διαφορετικά πλαίσια καθώς και μια ακόμα «πειραματική». Δυο διαφορετικά ήταν τα πλαίσια και για τους Mir και Nakagami, με το Rins να δοκιμάζει ένα παίρνοντας τη 10 θέση του Σαββάτου. Την ίδια πέτυχε και ο Marquez την Κυριακή, ωστόσο τα δεδομένα των περίπου 250 γύρων και των 4 αναβατών δείχνουν πως η Honda έχει δουλειά μπροστά της. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνουν και τα λεγόμενα του Team Manager της, Alberto Puig, κατά τα οποία η Honda «ξεκάθαρα δεν είναι εκεί που θέλει», με τους αναβάτες της να βλέπουν τη 10αδα από μακριά. Στα θετικά της υπόθεσης είναι το ό,τι ο Joan Mir προσαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς.

3st23.jpg

Τέλος, ας δούμε και την εταιρία των τριών διαπασών. Μπορεί να μην είδαμε κάποιο «πυροτέχνημα» επίδοσης από τη Yamaha, ωστόσο o Fabio Quartararo -ο οποίος δοκίμασε ένα μικρότερο, νέο αεροδυναμικό πακέτο από εκείνο του Franco Morbidelli- συμφώνησε με τον teammate του για την πρόοδο του κινητήρα. Η συνέχεια των δοκιμών στο Portimao έχει μπόλικη δουλίτσα για τους «μπλε», μιας και εκεί θα δοκιμαστούν και άλλα αεροδυναμικά βοηθήματα που δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν λόγω καιρού στη Sepang, καθώς και νέο πλαίσιο και ψαλίδι. Στους «πονοκεφάλους» τους προσθέστε και το πρόβλημα με τα νέα ελαστικά, που ο Quartararo κατονομάζει ως «καταστροφή». Ε, με τη 17η θέση στο τριήμερο και την 20η για το Morbidelli, δίκιο έχεις Fabio.

Η επόμενη πράξη των δοκιμών θα παιχτεί στο Portimao στις 11 Μαρτίου. Μέχρι τότε μπορείτε δείτε τι ακριβώς συνέβη στη Sepang πατώντας εδώ.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 18:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon