.
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 19:22

MotoGP 2023, Sepang – Η πρώτη πράξη των δοκιμών έφερε ανατροπές

Το επονομαζόμενο «Sepang Shakedown Test» έφτασε στο τέλος του, μετά από τρεις μέρες σκληρής δουλειάς από αναβάτες και εργοστάσια.

Ο καιρός μάλιστα έκανε και τη χάρη εις άπαντες, καθώς το τριήμερο είχε πλήρη βελτίωση στις συνθήκες πίστας, με τη βροχή της ενδιάμεσης μέρας να «ξεπλένει» την άσφαλτο. Ταχύτερος της 3η μέρας ήταν ο Michele Pirro της Ducati, όλοι ωστόσο οι κατασκευαστές δοκίμασαν πολλά με έμφαση στην αεροδυναμική.

Ας δούμε τους κατασκευαστές ένα προς ένα:

mgp23sep4.jpg

Ducati

Ο Pirro – ο οποίος έθεσε το 1:59.803 στα χρονόμετρα– έκανε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του με το ενημερωμένο πακέτο αεροδυναμικών βοηθημάτων που δοκιμάζονται για το 2023. Είναι δύσκολο να βελτιώσεις την καλύτερη ενδεχομένως μοτοσυκλέτα του grid, με τη μεγαλύτερη αλλαγή από τη δοκιμή της Valencia να είναι στο κάτω μέρος του fairing. Tα προσεχώς κόκκινα ανθρακονήματα είναι πολύ μεγαλύτερα και έχουν ελαφρώς περισσότερες λεπτομέρειες. Τα βασικά αεροδυναμικά στοιχεία όμως όπως κύριο σετ φτερών είναι το ίδιο με αυτό που είδαμε στο test της Valencia.

mgp23sep5.jpg

Yamaha

Εδώ φάνηκε η δουλειά του «εργάτη», Cal Crutchlow ο οποίος ήρθε μαζί με τον συνάδελφο δοκιμαστή του εργοστασίου της Iwata, Katsuyuki Nakasuga την τελευταία μέρα του Shakedown. Ο βρετανός κατάφερε να υπάρξει ταχύτερος όλων τις πρώτες μέρες του test, δοκιμάζοντας την YZR-M1 του 2023. Νέα εξάτμιση, νέα καρίνα, νέοι εμπρός και πίσω λασπωτήρες, νέα winglets ως και διαφοροποιημένη ουρά, ήταν κάποιες από τις εμφανείς αλλαγές που έδωσαν στη μοτοσυκλέτα της Yamaha +8χλμ/ώρα τελικής σε σχέση με την προηγούμενη μοτοσυκλέτα. Φτάνοντας τα 335χλμ/ώρα πια, ίσως έχουμε σοβαρές ενδείξεις και για αναβαθμίσεις στον τελευταίο εναπομείναντα, εν σειρά τετρακύλινδρο κινητήρα της σχάρας εκκίνησης.

mgp23sep3.jpg

Aprilia

Ο αναβάτης εξέλιξης, Lorenzo Savadori δοκίμασε όχι ένα, όχι δύο, αλλά.. έξι RS-GP! Ο Savadori, ήταν επίσης απασχολημένος με την προετοιμασία των μοτοσυκλετών για τον Aleix Espargaro –ο οποίος ήταν επίσης στην πίστα– και τον Maverick Viñales ενόψει της επίσημης δοκιμής που ξεκινά την Παρασκευή. Πολλές αεροδυναμικές πινελιές δοκιμάστηκαν, με την Aprilia να είναι ο πρώτος κατασκευαστής που εφάρμοσε το «εφέ εδάφους», με το διπλό κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας και την ιδιαίτερη εκτροπή του αέρα.

mgp23sep7.jpg

Honda

Μπόλικη δουλίτσα είχε και ο Stefan Bradl, ο οποίος δοκίμασε τον κινητήρα του RC213V τοποθετημένο πιο μπροστά, ενώ έκανε και διαδοχικές συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών πακέτων αεροδυναμικών βοηθημάτων του HRC, με το τελευταίο να είναι κάτι που είδαμε στο ιδιωτικό Test στη Jerez, επίσης στους ρυθμούς της Aprilia. Οι συγκρίσεις που έκανε ακόμα, είχαν να κάνουν με την αξιολόγηση της ουράς με και χωρίς τα φτερά που παραπέμπουν σε... στεγόσαυρο. Κάτι που πρωτοείδαμε στις μοτοσυκλέτες της Ducati.

mgp23sep6.jpg

KTM/GasGas

Εντάξει ας μη γελιόμαστε, οι δυο εταιρείες έχουν την ίδια μοτοσυκλέτα, με εκείνη της GasGas να έχει τα κόκκινα χρώματα και μόνο. Ο άνθρωπος-καταλύτης εδώ είναι ο Dani Pedrosa που έκανε αρκετούς γύρους δοκιμάζοντας το νέο πακέτο αεροδυναμικών βοηθημάτων, με το σχήμα της εισαγωγής αέρα να έχει αλλάξει ελαφρώς. Τα οδοντωτά σημεία στις άκρες δίπλα από τον ανεμοθώρακα δεν υπάρχουν πλέον, ενώ το επάνω σετ των φτερών έχει ελαφρώς ενημερωθεί, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο. Τα πλευρικά φτερά λοβών έχουν επίσης μικρές αλλαγές. Η μεγαλύτερη ορατή αλλαγή είναι τα πλευρικά σημεία του fairing με το λεγόμενο εφέ εδάφους να αναμένεται εντονότερο.

O πρόλογος των δοκιμών αφορούσε κυρίως rookies και αναβάτες εξέλιξης, χωρίς αυτό να μειώνει το έργο τους. Οι επίσημες δοκιμές με τους αγωνιζόμενους αναβάτες ξεκινούν αυτή την Παρασκευή.

Μέχρι τότε απολαύστε το σχετικό engineering porn που ακολουθεί.

 

Πηγή: MotoGP, MotoGP Tech

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 20:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon