.
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 21:20

MotoGP – Έρχεται η σειρά της Yamaha για V4 κινητήρα;

Η άφιξη του Luca Marmorini στην αγωνιστική ομάδα της Yamaha, ενδέχεται να φέρει ριζοσπαστικές αλλαγές στο «κουρασμένο» YZR-M1 των τελευταίων ετών.

Ποιος όμως είναι ο κύριος Marmorini; Ένα πρόσωπο διόλου τυχαίο, καθώς είναι πρώην επικεφαλής ανάπτυξης κινητήρων και ηλεκτρονικών για την ομάδα της Ferrari στην F1. Το ζουμί της υπόθεσης ξεκινά ακριβώς στη δήλωση του Massimo Meregalli, Team Manager της αγωνιστικής ομάδας της Yamaha, που αναφέρει πως «δουλειά του Luca θα φανεί το 2024», πυροδοτώντας την κουβέντα για ένα νέο, V4 κινητήρα στα σπλάχνα του YZR-M1.

Κάπου εδώ υπενθυμίζουμε πως η Yamaha είναι ο τελευταίος των τεσσάρων εν σειρά, όχι μοϊκανών, αλλά κυλίνδρων. Και αυτό γιατί οι υπόλοιποι κατασκευαστές της μεγάλης κατηγορίας του MotoGP (Honda, Ducati, Aprilia, KTM) έχουν ήδη στρέψει τους κυλίνδρους τους αντικρυστά και σε διάταξη V. Για την ιστορία, παράλληλος εν σειρά, ήταν και ο κινητήρας της απερχόμενης Suzuki, η οποία όμως αποφάσισε να στρέψει αλλού τους οικονομικούς της πόρους και όχι στους αγώνες.

Πίσω στο εργοστάσιο των τριών διαπασών όμως, το πρόβλημα της έλλειψης ισχύος – ναι, μερικοί ίπποι ακόμα χρειάζονται μέχρι και σε αυτά τα θηρία των 250+ ίππων- παραμένει. Και όχι απλά παραμένει, αλλά δεδομένης της εξέλιξης των υπολοίπων κατασκευαστών μεγαλώνει κιόλας. Τα προβλήματα φέρνουν γκρίνιες και οι γκρίνιες αποχωρήσεις, με τη Yamaha οπωσδήποτε να μη θέλει να χάσει το Fabio Quartararo. Ο ερχομός του Luca Marmorini είναι ίσως και το σημείο κλειδί της ανανέωσης του συμβολαίου του Γάλλου Πρωταθλητή ως το 2024, ψάχνοντας μια καλύτερη μοτοσυκλέτα.

M1V4b.jpg

Το «βιογραφικό» του Luca Marmorini

Αν γνωρίζει κάτι καλά ο 61χρονος Ιταλός μηχανικός, αυτό είναι οι V κινητήρες. Η θητεία του στη Ferrari ξεκίνησε το 1992 και διήρκησε ως το 1997, με κόκκινο αποκορύφωμα το 1995, όταν ο Marmorini έγινε και ο Project Manager για τον κινητήρα της Ferrari. Το 1999 τον βρήκε στην ομάδα της F1 της Toyota όπου και πάλι ήταν επικεφαλής της εξέλιξης του κινητήρα. Στην Toyota έμεινε ως το 2009 έχοντας αναλάβει όλες τις αγωνιστικές τις δραστηριότητες. Το 2009 και μέχρι το 2014 επέστρεψε και πάλι στην ομάδα της Ferrari, για να γίνει πια Σύμβουλος Κατασκευής Κινητήρων σαν ελεύθερος επαγγελματίας το 2015. Το 2016 ήταν ένα ακόμα σημείο κλειδί, όταν και ίδρυσε τη Marmotors, μια ομάδα που αποτελείται από 7 μηχανικούς της F1. Εντωμεταξύ και η KTM θα φέρει μέσω του βασικού χορηγού της μηχανικούς από την F1 ήδη εντός του 2023, οπότε θα έχουμε και μια άτυπη εικόνα της αλληλεπίδρασης των 2 κόσμων.

Ίσως είναι η τελευταία χρονιά που θα δούμε το YZR-M1 με τον κινητήρα που κάποτε το καθιέρωσε στα χέρια του Valentino Rossi. Μια χρονιά που προβλέπεται δύσκολη για τους Fabio Quartararo και Franco Morbidelli, με τον πρώτο ειδικά να ελπίζει στο θαύμα της μηχανολογίας από τη Formula 1.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 21:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon