.
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 10:19

MotoGP – Χαμόγελα και απογοητεύσεις στο test της Valencia

Η αγωνιστική σεζόν του 2023 ξεκίνησε ήδη, με την πίστα που έκρινε το φετινό Πρωταθλητή να είναι και ο τόπος των πρώτων δοκιμών για τις ομάδες της επόμενης χρονιάς.

Ταχύτερος του test ήταν ο Luca Marini με τη δορυφορική Ducati της Mooney VR46, ωστόσο σε μια τέτοια διαδικασία οι χρόνοι έχουν μεν σημασία, δεν είναι δε το παν, μιας και αρκετοί αναβάτες πήραν την πρώτη γεύση από τη νέα τους –διαφορετικού εργοστασίου- μοτοσυκλέτα. Έτσι, πολύ πιο «εντυπωσιακή» είναι η 4η θέση του Miguel Oliveira πάνω στη σέλα της δορυφορικής Aprilia RS-GP. Στις 6 πρώτες θέσεις μάλιστα, έχουμε 3 μοτοσυκλέτες της Ducati και 3 της Aprilia, κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι χάρη στη δουλειά κυρίως του Aleix Espargaro.

valtest3.jpg

Παρά τη 16η θέση στα χρονόμετρα, απίστευτα χαρούμενος φάνηκε να ήταν ο Pol Espargaro που έφυγε από το HRC οδηγώντας πλέον τη μοτοσυκλέτα στα χρώματα της GasGas (λέγε με ΚΤΜ RC16). Μια θέση πάνω και εξίσου ικανοποιημένος ο Alex Marquez, που μάλλον κρίνει ήδη παραπάνω από θετικά τη μετάβαση του από τη Honda στη Ducati της Gresini Racing. Αντίθετα από τον αδερφό του, Marc, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά δήλωσε με αυτή τη μοτοσυκλέτα, δεν πάει για πρωτάθλημα. Προβληματισμένοι είναι και οι πρώην αναβάτες της Suzuki, Joan Mir και Alex Rins, οι οποίοι πλέον είναι στη Repsol και LCR Honda αντίστοιχα, «υπάρχοντας» στις κάτω θέσεις της κατάταξης του test.

valtest4.jpg

Γκρίνια υπήρξε και στη Yamaha, με το Fabio Quartararo στην 9η θέση να μη βρίσκει τη δύναμη που ψάχνει από τον κινητήρα της YZR-M1. Πίσω του χρονικά, ο «επίσημα κόκκινος» Enea Bastianini, με το μεγάλο ερωτηματικό για το 2023 να μην είναι η απόδοση του, αλλά η συνύπαρξη του με το Francesco Bagnaia. Αναλυτικά, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του test πατώντας εδώ.

valtest5.jpg

Από τη σκοπιά των Κατασκευαστών, η Honda δοκίμασε πολλά εξαρτήματα, όπως νέα εισαγωγή αέρα, νέα αεροδυναμικά βοηθήματα (με σαφείς επιρροές από Aprilia και Ducati) καθώς και νέο κινητήρα, δίχως όμως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Νέο πλαίσιο, κινητήρα και αεροδυναμικά βοηθήματα (πάλι α λα Ducati) ήταν οι πειραματισμοί της Yamaha, επίσης χωρίς βελτίωση.

valtest6.jpg

Η ΚΤΜ δουλεύει πολύ μα «σιωπηλά», με δραστική αλλαγή στην κατανομή του βάρους, νέα ουρά και νέα αεροδυναμική, με κομβικό σημείο τον ερχομό στην ομάδα μηχανικών από την F1, η οποία θα φέρει και άλλες αναβαθμίσεις μέσα από την αεροδυναμική σήραγγα (ένας ενδιαφέρον συνδυασμός με τον Jack Miller που έρχεται από τη Ducati). Η Aprilia δοκίμασε νέο πλαίσιο, νέο ψαλίδι καθώς και αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά και τον κινητήρα, αλλαγές όμως που έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στη 2η καλύτερη ίσως μοτοσυκλέτα του grid. Τέλος, η Ducati δοκίμασε ένα νέο, πιο γραμμικό κινητήρα, νέο πλαίσιο καθώς και ένα αεροδυναμικό πακέτο που στο κάτω μέρος του fairing παίρνει.. έμπνευση από εκείνο της Aprilia.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος το 2023 μεταξύ των ιταλικών εργοστασίων και δε μένει παρά να δούμε αν στην πορεία και οι Ιάπωνες κατασκευαστές –πλην της Suzuki που έφυγε από το MotoGP- βρουν τρόπο να καλύψουν το κενό. Ένα κενό που φαίνεται πως μεγαλώνει.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 10:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon