.
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 07:30

Luigi Taveri – Ένας «νέος» MotoGP Legend από το παρελθόν

Ο Luigi Taveri, ο πρώτος Ελβετός Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ιστορία του MotoGP, αναγνωρίστηκε μετά θάνατον ως «θρύλος του MotoGP».

Πρόκειται για τον 35ο αναβάτη που θεωρείται «θρύλος» και είναι ο δεύτερος Ελβετός αναβάτης μετά τον Stefan Dorflinger, που απέκτησε αυτή την τιμή. Μετά το Grand Prix της Στυρίας στην Αυστρία τον Αύγουστο του 2022, αναγνωρίστηκε επίσημα ως Θρύλος του MotoGP.

Ο Taveri γεννήθηκε το 1929 κοντά στη Ζυρίχη και έκανε το ντεμπούτο του στα Grand Prix τη σεζόν του 1954 συμμετέχοντας σε αγώνες στα 250cc και 500cc. Συνέχισε στα 250cc την επόμενη χρονιά και μετά πέρασε στα 125cc. Στον εναρκτήριο αγώνα στο Montjuic, πέτυχε την παρθενική του νίκη και μαζί με την MV Agusta πήρε τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα. Συνδεόμενος ακόμα με την MV Agusta, ο Luigi Taveri βελτίωσε τη δεύτερη θέση του ξανά στην κατηγορία των 250 την επόμενη χρονιά. Το 1957 θα καταλάμβανε και πάλι τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των 125 cc.

Ο Taveri πήγε στη Honda το 1961 και γνώρισε σημαντική επιτυχία. Στην κατηγορία των 125 τελείωσε το 1962 με συνολικά έξι νίκες, συμπεριλαμβανομένου του παρθενικού του στέμματος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επανέλαβε τη νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1964 και το 1966. Ο Taveri συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες εκείνη την εποχή και είχε επιτυχία στις κατηγορίες στα 50, 125, 250, 350 και 500 κυβικά. Επιπλέον, έχει τουλάχιστον 30 τερματισμούς στο βάθρο και είναι ένας από τους λίγους αναβάτες που έχουν κερδίσει πόντους σε κάθε μία από τις πέντε κατηγορίες. Αφού κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1966, ο Taveri κρέμασε τη φόρμα του και αποσύρθηκε.

taveri.jpg

Την 1η Μαρτίου 2018, μετά από επιπλοκές που σχετίζονται με εγκεφαλικό, ο Luigi Taveri έφυγε από τη ζωή παρουσία της οικογένειάς του και των αγαπημένων του προσώπων σε ηλικία 88 ετών. Περίπου τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, η κληρονομιά του ενισχύεται ακόμη περισσότερο, καθώς ενώνεται με τους Giacomo Agostini, Mick Doohan, Casey Stoner, Dani Pedrosa, Nicky Hayden, Valentino Rossi και Max Biaggi στο Hall of Fame του MotoGP.

Μετά την ένταξή του ως Θρύλου του MotoGP, η οικογένεια του Taveri εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε επίσημη δήλωση τύπου από το MotoGP: «Η οικογένειά μας είναι συγκλονισμένη και πολύ χαρούμενη που ακούει ότι ο Luigi λαμβάνει αυτή τη μεγάλη τιμή. Θα ήταν πολύ ωραίο αν μπορούσε να είναι μαζί μας και να γιορτάσει αυτή τη στιγμή με όλους εσάς. Όσοι τον θυμούνται, ξέρουν ότι θα στεκόταν εδώ με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη και θα έψαχνε για λέξεις. Ευχαριστούμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dorna Carmelo Ezpeleta στο όνομα του Luigi από τα βάθη της καρδιάς μας».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon