.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 13:48

MotoGP Sprint Race – Δεύτερος αγώνας σε κάθε Grand Prix από το 2023!

Η Dorna την πήρε την απόφαση να βάλει έναν έξτρα αγώνα μισής διάρκειας το απόγευμα του Σαββάτου. Τι αλλαγές φέρνει στο πρόγραμμα;

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του πρωταθλήματος MotoGP 2023, στο οποίο έχουμε την προσθήκη δύο νέων χωρών, Ινδίας και Καζακστάν, για ένα σύνολο 21 αγώνων – καθώς θα αφαιρεθεί από το καλεντάρι η Aragon.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που θα συμβεί από τη νέα χρονιά, καθώς πλέον η Dorna σχεδιάζει να εισαγάγει έναν δεύτερο αγώνα σε κάθε Grand Prix που θα ονομάζεται πιθανότατα Sprint Race, εφαρμόζοντας ουσιαστικά κάτι παραπλήσιο με αυτό που δοκίμασε τα δύο τελευταία χρόνια στο WorldSBK με τη Superpole Race.

Έτσι από το πρωτάθλημα του 2023 οι 21 αγώνες μεταφράζονται σε 42 εκκινήσεις, με τη Sprint Race να τρέχει το απόγευμα του Σαββάτου σε μισή απόσταση από τον κανονικό αγώνα και να απονέμει αντιστοίχως μισούς βαθμούς: 12 ο νικητής, έως 1 που θα παίρνει ο 9ος.

Ωστόσο κάπου εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες με τη Superpole Race του WorldSBK, καθώς στην εφαρμογή του MotoGP η σύντομη κούρσα δεν θα καθορίζει και τη σειρά εκκίνησης της Κυριακής. Αυτή θα βγαίνει από το Qualifying 2, όπως γίνεται και σήμερα.

Θα έχει όμως επίπτωση στο πρόγραμμα δοκιμών, καθώς σε ένα πρωτάθλημα με αυστηρότατους περιορισμούς σε αριθμό ελαστικών και κινητήρων ανά αναβάτη, για να χωθεί ο έξτρα αγώνας θα έπρεπε να διατηρηθούν οι γύροι που μετρά κάθε μοτοσυκλέτα ανά τριήμερο GP σε περίπου το ίδιο επίπεδο.

Έτσι η εισαγωγή της Sprint Race αλλάζει και το πρόγραμμα ως εξής: τα Free Practice 1 και 2 της Παρασκευής θα μεγαλώσουν σε διάρκεια φτάνοντας στα 45 λεπτά έκαστο, και από αυτά θα βγαίνει η κατάταξη των Q1 και Q2. Το Σάββατο καταργείται το FP4, ώστε στη θέση του να τρέξει ο σύντομος αγώνας, ενώ το FP3 μειώνεται σε διάρκεια από 45 σε 30 λεπτά.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, αλλάζει και η ουσία των ελεύθερων δοκιμών πλέον, καθώς τον ρόλο του FP3 παίρνει πλέον το FP2, όντας το κρίσιμο σετ χρονομετρημένων που καθορίζει την πρώτη 10άδα που περνά απευθείας στο Q2. Το δε FP3 θα έχει πια τον ρόλο του FP4, δηλαδή την ευκαιρία οι αναβάτες να δοκιμάσουν τη στρατηγική του αγώνα.

Επιπλέον, ένας αγώνας 10-15 γύρων θα μπορεί να γίνει και με μαλακά ελαστικά (όπως έχουμε ήδη δει να συμβαίνει στο WorldSBK), έτσι δεν αποκλείεται να έχουμε εντελώς διαφορετικούς πρωταγωνιστές στους δύο αγώνες κάθε GP.

Από την άλλη, η Dorna μας τα λέει λίγο μπερδεμένα όταν φτάνουμε στο σημείο της βαθμολογίας. Εξηγεί ο ίδιος ο Carmelo Ezpeleta της Dorna:
“Πρακτικά ανταλλάσουμε ένα free practice με τη sprint race η οποία δίνει βαθμούς, μα στα ιστορικά δεδομένα θα είναι η Κυριακή αυτή που αναδεικνύει τον νικητή του GP. Οι αναβάτες θα έχουν μια επιπλέον σειρά δεδομένων στο προφίλ τους. Θα έχουν τον αριθμό ταχύτερων γύρων, τον αριθμό pole pisitions, τον αριθμό βάθρων που θα προκύπτει μόνο από τους αγώνες της Κυριακής και τον αριθμό των νικών. Από δω και πέρα, θα έχουν και έναν νέο αριθμό, τις νίκες σε sprint race.
“Θα υπάρχει βάθρο για τη sprint race, αλλά δε θα προσμετρά στον συνολικό αριθμό βάθρων του αναβάτη. Και τελικά ο νικητής του GP θα ανακηρύσσεται αυτός που κερδίζει τον αγώνα της Κυριακής.”

Ο πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas εξήγησε γιατί εισάγονται οι νέοι αυτοί αγώνες:
“Νομίζουμε πως μετά από δύο χρόνια covid, στη διάρκεια των οποίων όλοι μας κάναμε απίστευτες θυσίες για να διατηρήσουμε αυτό το σημαντικό πρωτάθλημα, έφτασε η ώρα για περισσότερη προβολή, τόσο στην τηλεόραση όσο και στους θεατές. Θέλουμε περισσότερο κόσμο, θέλουμε καλύτερο θέαμα και έχουμε ανάγκη να γεμίσουμε τα Σάββατα.”

Για τους αναβάτες πάντως η είδηση δεν είναι απαραιτήτως καλοδεχούμενη. Δείτε μερικές δηλώσεις πρωτοκλασάτων αναβατών σχετικά:

Fabio Quartararo: “Νομίζω πως είναι ηλίθιο. Ναι, είναι τα ίδια χιλιόμετρα σε αριθμό, αλλά το ρίσκο και η ενέργεια που δίνεις σε έναν αγώνα δεν είναι ίδια με 14 γύρους στο FP4.”

Aleix Espargaro: "Θέλω πραγματικά να πιστέψω πως η διοίκηση του πρωταθλήματος θεωρεί ότι αυτό θα είναι το καλύτερο για το θέαμα, το άθλημα, τη δημοτικότητά του… γιατί προσωπικά δε μοιράζομαι την ίδια πεποίθηση. Αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη μου.”

Άλλοι το υποδέχτηκαν με μικτά συναισθήματα:

Joan Mir: “Μια πλευρά που μου αρέσει είναι η Παρασκευή, η οποία τώρα αποκτά άλλο νόημα καθώς καθορίζει ποιος θα περάσει στο απευθείας Q2. Αυτό είναι υπέροχο. Τώρα για το πρωί του Σαββάτου, κατευθείαν στο FP3 και τις κατατακτήριες Q1 και Q2, αυτό δε μου αρέσει πολύ. Θα κάνουμε διπλούς αγώνες και μακριά από την Ευρώπη, θα είναι ψυχολογικά δύσκολο.”

Pol Espargaro: “Χτες ήμουν έντονα εναντίον της ιδέας, αλλά έχοντας πια όλα τα δεδομένα βλέπω κάποια οφέλη. Με τον τρόπο που μου το εξήγησαν, αν τα βάλω όλα στη ζυγαριά, θέλω να το δοκιμάσω, να δω τι θα γίνει.”

Υπάρχουν δε και αυτοί που ενθουσιάστηκαν με την ιδέα:

Jack Miller: “Είμαι θερμός υποστηρικτής της ιδέας. Μια ακόμη ευκαιρία για bonus! Οι μισοί πόντοι σε κάνουν να ρισκάρεις περισσότερο, ενώ δεν έχεις να ανησυχείς για λάστιχα και καύσιμα. Επίσης η φυσική κατάσταση παίζει άλλον ρόλο, γιατί στους κανονικούς αγώνες δε μπορείς να πιέζεις στο απόλυτο 100% όλη την ώρα. Με μισή διάρκεια αγώνα όμως μπορείς κάπως να βάλεις το κεφάλι κάτω και να το κάνεις.”

Το νέο φορμά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, ωστόσο το γεγονός πως οι διοικήσεις των FIM, Dorna και IRTA (ένωση αγωνιστικών ομάδων) έχουν συμφωνήσει και έχουν μιλήσει επισήμως επ’ αυτού, σαφώς το κάνει σχεδόν σίγουρο.

Σε πρώτη φάση αυτό θα ισχύσει μόνο για τη μεγάλη κατηγορία και σε όλους τους αγώνες της χρονιάς, ενώ οι Moto2 και Moto3 θα συνεχίσουν ως έχουν, με έναν αγώνα την Κυριακή και το πρόγραμμα ελεύθερων και κατατακτήριων δοκιμών δίχως αλλαγές.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 14:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon