.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 11:23

MotoGP – Η άγνωστη ιστορία του Guidotti με την ΚΤΜ. Είχε υπογράψει και τον Marc Marquez!

Η κίνηση της ΚΤΜ να αρπάξει τον Francesco Guidotti από την Pramac και να τον κάνει τον νέο της Team Manager μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού οι δύο πλευρές είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν με επιτυχία.

Δεν είναι πολλοί αυτοί που θυμούνται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 21ου αιώνα, ο Francesco Guidotti και η ΚΤΜ είχαν συνεργαστεί στις μικρότερες κατηγορίες.

Έτσι, για αρκετούς ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Ιταλός θα αποτελέσει τον νέο Team Manager του εργοστασίου στο MotoGP, παίρνοντας τη θέση του Mike Leitner.

Ο Guidotti είχε συνεργαστεί επί τέσσερα χρόνια με τους Αυστριακούς, έχοντας αναλάβει χρέη Team Coordinator το 2006, στις μικρές κατηγορίες.

Η ΚΤΜ έκανε την εμφάνισή της στα Grand Prix ετοιμάζοντας τη δική της 125cc μοτοσυκλέτα για να αγωνιστεί στη μικρή κατηγορία.

Μάλιστα εξ αρχής έκανε γνωστές τις βλέψεις της για πρωταγωνιστικό ρόλο, υπογράφοντας τότε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2002, Arnaud Vincent.

Μια κίνηση βέβαια που δεν τους βγήκε καθόλου, αφού ο Γάλλος και η μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ δεν είχαν ποτέ ιδανική «συνεργασία» κι έτσι αντικαταστάθηκε μόλις μετά από 9 αγώνες.

Ήταν τότε ο Mika Kallio που ήρθε στο γκαράζ της ΚΤΜ και από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα, που είναι οδηγός εξέλιξης για το εργοστάσιο, η σχέση τους παρέμεινε ιδιαίτερα δυνατή.

Guidotti-agnwsth-istoria-okl2.jpg

Η δεύτερη χρονιά της ΚΤΜ στα GP ήταν πολύ καλύτερη, αφού τότε είχε στις τάξεις της έναν μελλοντικό θρύλο του MotoGP κι ένα απίστευτο ταλέντο, που άκουγε στο όνομα Casey Stoner.

Ο Stoner κατάφερε να ανέβει έως την 5η θέση της βαθμολογίας με την ΚΤΜ, ενώ την επόμενη σεζόν η ομάδα έκανε το ντεμπούτο της και στη μεσαία κατηγορία.

Εκεί είχε ως οδηγό τον Anthony West, ο οποίος από το ντεμπούτο του άρχισε να παλεύει για νίκες με τη νέα του, τότε, μοτοσυκλέτα.

Έτσι, όταν το 2006 ο Francesco Guidotti έφτασε στην ομάδα, βρήκε μια πάρα πολύ καλή βάση για να δουλέψει.

Στην πρώτη του χρονιά, ο Ιταλός είχε ως οδηγούς στη μεσαία κατηγορία τον Manuel Poggiali και τον Hiro Aoyama, ενώ στη μικρή ήταν οι Michael Ranseder, Stefan Bradl, Julian Simon και ο Kallio.

Εκείνη τη χρονιά ο Mika Kallio πάλεψε με τον Alvaro Bautista για τον τίτλο, αλλά τελικά παρά τις τρεις νίκες του εν τέλει τερμάτισε δεύτερος και με μεγάλη διαφορά πίσω από τον κυρίαρχο Ισπανό.

Guidotti-agnwsth-istoria-okl3.jpg

Η συνολική παρουσία του Φιλανδού, ήταν αρκετή για να δώσει τη δεύτερη θέση στην ΚΤΜ στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών, μπροστά από τη μεγάλη αντίπαλό τους, την Honda.

Αλλά και στα 250cc η KTM τα είχε πάει καλά, με τον Aoyama να παίρνει δύο νίκες και να τερματίζει στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Δύο νίκες πήρε και το 2007, τερματίζοντας 6ος, σε μια χρονιά που εντυπωσίασε και ο rookie στη μεσαία κατηγορία, Mika Kallio, που ανέβηκε και αυτός 2 φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Εκείνη τη σεζόν, το 2007, ένα αρκετά μεγάλο μέρος από την πίεση στους ώμους του Guidotti έφυγε όταν μειώθηκε σημαντικά το εύρος των προσπαθειών της ΚΤΜ στη μικρή κατηγορία, για χάρη του νεοσύστατου Red Bull MotoGP Rookies Cup.

Νέες μειώσεις ανακοινώθηκαν και το 2008 για τους Αυστριακούς, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι παρά τις επιτυχίες στη μεσαία κατηγορία, θα απέσυραν την ομάδα τους.

Όμως εκείνη η χρονιά – στη μικρή κατηγορία – το ενδιαφέρον ήταν αρκετά μεγάλο όταν ο Francesco Guidotti έφερε στην ομάδα έναν νεαρό και πολλά υποσχόμενο Ισπανό: τον Marc Marquez!

Ο Marc έδειξε δείγματα γραφής ήδη από την πρώτη του σεζόν, όταν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο στον 6ο μόλις του αγώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Guidotti-agnwsth-istoria-okl4.jpg

Το 2009 θα τερμάτιζε 8ος στο πρωτάθλημα της μεσαίας κατηγορίας και από εκεί και πέρα το όνομά του θα γιγαντωνόταν σταδιακά, με αποκορύφωμα την παρουσία του στη μεγάλη κατηγορία.

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι ο Guidotti θα καταφέρει να εγκλιματιστεί γρήγορα στο νέο του ρόλο, παρά το ότι τα τελευταία χρόνια ήταν σε ομάδα της Ducati.

Άλλωστε αρκετά μέλη της ομάδας του Αυστριακού project παραμένουν εκεί από τις ημέρες του, κάτι που βοήθησε πολύ και στις συνομιλίες.

«Από τη στιγμή που με πήραν, η απόφαση πάρθηκε πολύ γρήγορα», επιβεβαιώνει ο Ιταλός. «Και για να είμαι ειλικρινής, τους ξέρω καλά».

«Πριν από μερικά χρόνια ήμουν μαζί τους για 4 έτη και μπορεί η όλη δομή να έχει αλλάξει, αλλά τα σημαντικά μέλη της ομάδας είναι εκεί».

«Ήταν πολύ εύκολο να μιλήσουμε για τα σημαντικά σημεία. Κατανοήσαμε ο ένας τον άλλον πολύ γρήγορα και μας πήρε μόλις μερικές ημέρες για να συμφωνήσουμε».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 11:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon