.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 10:52

MotoGP: Αρκετά πια με τα «λεπτά σιγής» - Κάτι πρέπει να γίνει!

Ο θάνατος αρκετών νεαρών οδηγών φέτος, πυροδοτεί αντιδράσεις από ορισμένους πιλότους του MotoGP που απαιτούν αλλαγές.

Ο τραγικός θάνατος του Dean Berta Vinales στην κατηγορία SSP300 των WorldSBK έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα του ρίσκου στις μικρότερες κατηγορίες.

Ο 15χρονος Vinales είναι ο τρίτος οδηγός αγώνων που χάνει τη ζωή του φέτος, μετά τον τραγικό χαμό των Jason Dupasquier (Moto3) και Hugo Millan (European Talent Cup).

Οι τρεις τους υπέκυψαν σε τραύματα που προήλθαν από παρόμοια περιστατικά, όταν τους χτύπησαν οδηγοί που ερχόντουσαν από πίσω.

Στη συνέντευξη τύπου λίγο πριν το Grand Prix της Αμερικής, στο οποίο δεν θα συμμετάσχει ο Maverick Vinales, αρκετοί οδηγοί ζήτησαν με πάθος να γίνουν αλλαγές.

Arketa-Lepta-Sighs-gty2.jpg

«Το άθλημά μας έτσι είναι… είναι σκληρό και βάναυσο», έλεγε ο Jack Miller. «Και αυτό όμως είναι μέρος της ομορφιάς του. Είναι επικίνδυνο και αυτά μπορούν να συμβούν».

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, όμως είναι ξεπερνά και το τραγικό αυτό που γίνεται. Είναι φρικτό…».

«Θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο βήμα με την ασφάλεια και τον τρόπο που γίνονται οι αγώνες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Δεν γίνεται να χάνουμε τρία παιδιά σε διάστημα 9 μηνών».

«Νομίζω ότι μιλάω εκ μέρους όλων όταν λέω ότι βαρεθήκαμε πια με τα λεπτά σιγής για παιδιά που ήταν τόσο νέα».

Το τι πρέπει να γίνει δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί, όμως με κάποιον τρόπο το πρόβλημα που δημιουργείται με το συνωστισμό πολλών μοτοσυκλετών στους αγώνες των μικρότερων κατηγοριών, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Arketa-Lepta-Sighs-gty3.jpg

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο θάνατος των τριών παιδιών, που ήδη είναι μεγάλο πρόβλημα. Το θέμα είναι που βαδίζουμε. Αυτό με ανησυχεί», έλεγε ο Aleix Espargaro.

«Οι αγώνες στις μικρές κατηγορίες δημιουργούν συνωστισμό, οι μοτοσυκλέτες δεν είναι πολύ δυνατές και είναι εύκολο να είσαι γρήγορος με αυτές».

«Δείτε για παράδειγμα την Moto3. Ο Pedro Acosta είναι ξεκάθαρα ο πιο ταλαντούχος, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει μπροστά. Στους αγώνες όλοι είναι υπερβολικά κοντά και πολλά μπορούν να γίνουν για να διορθωθεί αυτό».

«Μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία, ή να μεγαλώσουμε το ελάχιστο επιτρεπτό όριο ηλικίας, αφού πολλοί εκεί είναι ακόμα παιδιά. Και πολλά ακόμα μπορούν να γίνουν».

Ο Aleix Espargaro είπε τα αυτονόητα και πολλοί συμφώνησαν μαζί του, όπως για παράδειγμα ο Alex Rins.

Arketa-Lepta-Sighs-gty4.jpg

«Ίσως πρέπει να γίνει πλέον κάτι διαφορετικό εκεί. Στην Moto3, στην SSP300 όλοι είναι πολύ κοντά. Συμβαίνει και στην Moto2 και στην MotoGP κατηγορία, αλλά σε μικρότερο βαθμό».

«Ίσως να κάνουμε τις μοτοσυκλέτες πιο δυνατές; Δεν ξέρω... αλλά κάτι πρέπει να γίνει».

Ο Pol Espargaro από την πλευρά του υπογράμμισε και αυτός πόσο δύσκολο είναι να παρθεί κάποια απόφαση.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πεις κάτι που εύκολα θα το αλλάξει αυτό γιατί δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι απλό».

«Ένα θέμα είναι το όριο ηλικίας και η εμπειρία που δεν έχουν ή να ανεβάσουμε το επίπεδο των μοτοσυκλετών τους. Θυμάμαι στα 125cc η μοτοσυκλέτα ήταν δυνατή κι επιθετική».

«Τότε, για παράδειγμα, κάποιος που δεν είχε καλό ρυθμό δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον άλλον που ήταν μισό δευτερόλεπτο πιο γρήγορος, οπότε δεν υπήρχε συνωστισμός».

«Όμως, όπως είπα και προηγουμένως, είναι σούπερ δύσκολοι να βρεις μια λύση και ό,τι είπα είναι απλά σκέψεις που μου έρχονται στο νου».

«Πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε σε βάθος το πρόβλημα, την κατάσταση και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή της ύστερα από πολλή σκέψη».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 11:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon