.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 16:52

Η δυσφορία και τα νεύρα των αντιπάλων του Quartararo. Νέα «πυρά» δέχεται η Michelin. Τι απαντά η Γαλλική εταιρεία.

Η άσχημη παρουσία οδηγών όπως ο Joan Mir, ο Valentino Rossi ή ο Pecco Bagnaia στον αγώνα της Κυριακής στο Silverstone, είχε ως αποτέλεσμα να μπουν εκ νέου στο στόχαστρο των οδηγών τα ελαστικά της Michelin.

Νέα «πυρά» δέχεται η Michelin μετά το τέλος του Βρετανικού Grand Prix από μερίδα οδηγών, αναφορικά με την απόδοση των ελαστικών της.

Τόσο ο Pecco Bagnaia, όσο και ο Joan Mir, αλλά και άλλοι όπως ο Jack Miller ή ο Valentino Rossi, δεν ήταν ευχαριστημένοι με τα ελαστικά της Γαλλικής εταιρείας και ειδικά ο Mir, φαίνεται ότι χάνει κάθε ελπίδα να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς ο Quartararo ανέβαζε την απόδοσή του και ξέφευγε μπροστά, ο Mir και ο Bagnaia δεν είχαν την αντίστοιχη απόδοση.

Ο Ισπανός, που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ του με μοτοσυκλέτα MotoGP στο Silverstone, τερμάτισε στην 8η θέση, ενώ ο οδηγός της Pramac ήταν μόλις 14ος.

Και οι δυο τους, πριν τον αγώνα της Αγγλίας, ισοβαθμούσαν στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα, πίσω από τον Fabio Quartararo.

«Η αίσθηση στους πρώτους γύρους ήταν πολύ καλή» , έλεγε ο Joan Mir μετά τον αγώνα. «Είχα όμως ένα ελαττωματικό μπροστινό ελαστικό».

disforia-neura-pira-Michelin-Silverstone-2021-asd2.jpg

«Αυτό μου στοίχισε 2-3 δευτερόλεπτα στο τέλος… από τον 10ο γύρο και μετά είχα αυτό το πρόβλημα που δεν το είχαμε τις άλλες μέρες. Πρέπει να δούμε τι έγινε».

«Περίμενα ότι θα ήμουν πιο κοντά στον Quartararo και ότι θα είχα περισσότερα βάθρα φέτος. Όμως αυτό που συνέβη ήταν περίεργο… κάτι συνέβη σε εμένα και πρέπει να δούμε τι ήταν αυτό».

«Είναι ακόμα νωρίς για να πούμε αν είναι το ελαστικό ή όχι κι αυτό επειδή χρειαζόμαστε κι άλλες πληροφορίες. Πάντως είναι αλήθεια ότι η διαφορά στην απόδοση ανάμεσα στο ένα ή το άλλο ελαστικό δεν είναι ό,τι καλύτερο».

«Δεν είναι σταθερή η απόδοση των ελαστικών και όλες οι ομάδες και οι οδηγοί συμφωνούν ότι σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση».

«Εννοείται ότι πάντα είναι εκνευριστικό όταν συμβαίνει σε εσένα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είχα ελαττωματικό λάστιχο γιατί δεν είμαι 100% βέβαιος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Pecco Bagnaia, ο οποίος – όπως και ο Joan Mir – ήταν προσεχτικός για να μην κατηγορήσει ευθέως τη μονομάρκα.

disforia-neura-pira-Michelin-Silverstone-2021-asd3.jpg

«Το βέβαιο είναι ότι κάτι δεν δούλευε σήμερα», έλεγε ο Ιταλός. «Όλο το Σ/Κ ήμουν πολύ γρήγορος και με φθαρμένα ελαστικά είχα ρυθμό τρία δευτερόλεπτα ταχύτερο από αυτόν σήμερα».

«Δεν ξέρω τι έγινε… πρέπει να δω την τηλεμετρία και να μιλήσω με την Michelin. Άκουσα ότι και ο Miller είχε κάποια προβλήματα με τα ελαστικά. Πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους να δούμε τι γίνεται».

Επιστρέφοντας στον Joan Mir, ο Ισπανός δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του, αφού πιστεύει ότι θα μπορούσε να δείξει ένα ρυθμό αντίστοιχο με αυτόν του ομόσταυλού του στην Suzuki.

«Δεν ήμουν τρομερός το Σ/Κ αλλά ως συνήθως δούλευα κρατώντας χαμηλούς τόνους. Ίσως αν δεν μου τύχαινε αυτό να μην είχα τόσα νεύρα… ίσως η ιστορία να ήταν διαφορετική».

Οι «φωνές» των οδηγών για ελαττωματικά ελαστικά έχουν αυξηθεί, ωστόσο από την πλευρά της η Michelin έχει επισήμως χαρακτηρίσει «ελαττωματικό» μόνο ένα ελαστικό: αυτό του Miguel Oliveira στην Αυστρία.

Μετά τον αγώνα στο Silverstone, ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του Piero Taramasso της Michelin.

«Πριν φέρουμε τα ελαστικά στην πίστα κάνουμε πολλές μετρήσεις και τα ελέγχουμε όλα με ειδικό μηχάνημα και πραγματικά ο έλεγχος ποιότητας είναι απίστευτος».

disforia-neura-pira-Michelin-Silverstone-2021-asd4.jpg

Για τον Taramasso το πρόβλημα δεν είναι κατασκευαστικό και έγκειται περισσότερο στο ότι τα ελαστικά, πέρα από κάθε άλλο εξάρτημα της μοτοσυκλέτας, είναι και λειτουργούν σαν «ζωντανοί» οργανισμοί.

«Η γόμα είναι ένας ζωντανό συστατικό και δεν είναι όπως το ατσάλι. Είναι πολύ ευαίσθητη στην αλλαγή της θερμοκρασίας… στην πίεση, στην υγρασία, στα επίπεδα πρόσφυσης».

«Αλλάζει συνεχώς. Αν είσαι δύο δέκατα πιο γρήγορος, τότε μπορεί να ανεβάσεις 10 βαθμούς θερμοκρασία. Αυτό είναι τεράστιο νούμερο!»

«Στο MotoGP πλέον τα πάντα είναι στο όριο: τα ελαστικά, οι μοτοσυκλέτες, οι κινητήρες, οι οδηγοί».

«Ακόμα και η παραμικρή αλλαγή είναι αρκετή για να κάνει τεράστια διαφορά. Πολλές φορές ακούμε ότι τα ελαστικά είναι καλύτερα το πρωί, χτες, ή την περασμένη εβδομάδα».

«Ναι ακριβώς έτσι είναι. Επειδή όμως και οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Τα πάντα είναι διαφορετικά και επομένως δεν είναι εύκολο να γίνουν συγκρίσεις».

Η απογοήτευση από την πτώση της απόδοσης του πίσω ελαστικού που χρησιμοποίησε ήταν αποτυπωμένη και στο πρόσωπο του Valentino Rossi.

Ο Ιταλός ήταν έτοιμος για μια από τις καλύτερες παρουσίες του σε αγώνα φέτος, όμως οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες της Κυριακής έφεραν τα πάνω κάτω για τον θρυλικό αναβάτη.

disforia-neura-pira-Michelin-Silverstone-2021-asd5.jpg

«Ήμουν δυνατός όλο το Σ/Κ κι ένοιωθα δυνατός πάνω στη μοτοσυκλέτα μου και είχα και καλό ρυθμό», έλεγε ο Vale μετά τον αγώνα.

«Ξέρουμε ότι το μεσαίο πίσω ελαστικό για εμάς κάνει τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα και θα ήταν καλύτερα με το σκληρό».

«Σήμερα όμως έκανε πολύ κρύο κι έτσι έπρεπε να βάλουμε το μεσαίο».

«Περίμενα λοιπόν ότι θα είχαμε τέτοια προβλήματα, αλλά όχι κι έτσι! Πάντως ξεκίνησα καλά και στην αρχή ήμουν στο μπροστινό γκρουπ κι αυτό είναι σημαντικό».

«Είχα λίγο-πολύ το ρυθμό που περίμενα και πίστευα ότι θα μπορούσα να παλέψω για την 7η, την 8η ή την 9η θέση».

«Μετά όμως από τους 5-6 πρώτους γύρους, η απόδοση του ελαστικού έπεσε πάρα πολύ. Δεν είχα πρόσφυση στη δεξιά πλευρά… ήταν σαν να είχε καεί κι έτσι έχασα πολύ σε απόδοση».

«Άρχισα να χάνω ένα, δύο ή και τρία δευτερόλεπτα στο γύρο. Προσπάθησα και κατάφερα να τερματίσω, αλλά ήμουν πολύ αργός».

«Είναι μεγάλο κρίμα και είμαι πολύ λυπημένος γιατί ήθελα να πάρω ένα καλό αποτέλεσμα εδώ, που μου αρέσει η πίστα κι είχαμε και πολλούς οπαδούς».

«Κυρίως όμως επειδή ένοιωθα καλά με τη μοτοσυκλέτα και ήμουν ανταγωνιστικός όλο το Σ/Κ. Ήθελα μια θέση στη δεκάδα, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 17:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon