.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 13:24

MotoGP Flashback - Οι οδηγοί που έκλεψαν την παράσταση κάνοντας έκτακτες συμμετοχές – Μπορεί να τους μιμηθεί ο Pedrosa;

Αυτό το Σ/Κ θα δούμε την επιστροφή στη δράση – για πρώτη φορά μετά το 2018 – του Dani Pedrosa, ο οποίος θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν. Ας τους θυμηθούμε…

Φυσικά πέρα από τον Dani Pedrosa, αυτό το Σ/Κ στην πίστα Red Bull Ring της Αυστρίας θα δούμε και τον Cal Crutchlow με μοτοσυκλέτα της Yamaha.

Βέβαια για τον Βρετανό τα πράγματα δεν είναι το ίδιο εύκολα, στη θεωρία τουλάχιστον. Η πίστα δεν είναι ευνοϊκή για την Yamaha και με τις δυνατές επιταχύνσεις αλλά κυρίως τις μεγάλες ευθείες, η M1 λογικά θα περιοριστεί σε δευτερεύοντα ρόλο.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την περίπτωση του Dani Pedrosa!

Ο Ισπανός θα βγει στην πίστα αύριο με μια μοτοσυκλέτα πιο κοντά σ’ αυτή του 2022, η οποία θα είναι περισσότερο από ποτέ φτιαγμένη με τις δικές του επιταγές.

Το μεγάλο άλμα στην απόδοση της RC16 από πέρυσι, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιρροή και την κατεύθυνση που έδωσε ο Pedrosa στο τμήμα εξέλιξης του Αυστριακού εργοστασίου.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τώρα ο Pedrosa επέλεξε να κάνει έκτακτη συμμετοχή – κάτι που δεν σκεφτόταν καν το προηγούμενο διάστημα – μας λέει ότι η RC16 είναι ανταγωνιστική.

Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο Ισπανός έχει τα εφόδια να κάνει μια πολύ μεγάλη έκπληξη στον αγώνα αυτής της Κυριακής. Μια έκπληξη όπως αυτή που έχουν πετύχει κι άλλοι πιλότοι άμα τη επιστροφή τους στη δράση για έκτακτη συμμετοχή.

anadromi_bayliss_capirossi_2006.jpg

Το μεγαλύτερο παράδειγμα της πρόσφατης ιστορίας, αποτελεί η απίστευτη νίκη του Troy Bayliss στον τελευταίο Γύρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος το 2006.

Ο Bayliss ήταν οδηγός της Ducati το 2003 και το 2004, ενώ το 2005 αγωνιζόταν με την ομάδα του Sito Pons, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο.

Έτσι το 2006 δεν βρήκε θέση στο MotoGP και όπως πολλοί, έτσι κι αυτός πήγε στα WSBK, στο πρωτάθλημα που είχε αναδειχθεί πρωταθλητής το 2001.

Ο Bayliss κυριάρχησε και με απανωτές νίκες κατάφερε να πάρει τον τίτλο και το 2006, οπότε ήταν η ιδανική επιλογή της Ducati (με Ducati αγωνιζόταν στα WSBK το 2006) για να αντικαταστήσει τον τραυματία Sete Gibernau στην Valencia.

Κι ενώ υπήρχαν οι αισιόδοξοι που έλεγαν ότι μια θέση στη δεκάδα ήταν εφικτή για τον Αυστραλό, εκείνος έφερε τα πάνω κάτω εκείνο το τριήμερο στην Ισπανία!

Κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση στις κατατακτήριες και να πάρει τα ηνία του αγώνα από την αρχή μέχρι τον τερματισμό, κάνοντας το 1-2 για την Ducati μπροστά από τον Loris Capirossi.

anadromi_nakasuga_Valencia_2012.jpg

Στη σύγχρονη εποχή είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να πάρει νίκη σε Grand Prix, αγωνιζόμενος ως έκτακτη συμμετοχή. Υπήρξαν και κάποιοι άλλοι που παραλίγο να τα καταφέρουν, αν και είχαν τη «βοήθεια» του καιρού (βροχή).

Ήταν το 2012 και πάλι στην Valencia, όταν ο Katsuyuki Nakasuga – πρωταθλητής Superbike στην Ιαπωνία και οδηγός εξέλιξης της Yamaha – έφτασε πολύ κοντά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Με τη δυνατή βροχή που δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για την περιοχή της Valencia μέσα στον Νοέμβριο, ο Ιάπωνας πέρασε τη γραμμή του τερματισμού δεύτερος.

Ήταν 37 ολόκληρα δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή, τον Dani Pedrosa, αλλά και σχεδόν 30 δευτερόλεπτα μπροστά από την άλλη Honda, αυτή του Casey Stoner.

anadromi_jacque_rossi_2005.jpg

Λίγα χρόνια πριν, το 2005, ήταν ο Γάλλος Olivier Jacque που είχε καταφέρει να πάρει κι αυτός τους 20β. στο Grand Prix της Κίνας, υπό καταρρακτώδη βροχή.

Ο Γάλλος είχε αντικαταστήσει τον τραυματία Alex Hoffman στην εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki. Ο αγώνας που έκανε ήταν τρομερός και ξεπερνώντας τους αντιπάλους του, έφτασε τον πρώτο.

Αυτός ήταν ο Valentino Rossi, ο οποίος παρά την τεράστια πίεση που του άσκησε ο αντίπαλός του κατάφερε να πάρει τη νίκη. Ο Jacque τερμάτιζε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα πίσω του…

Κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται εντυπωσιακά, δεν φτάνουν σε καμμία περίπτωση την αίγλη από την ανυπέρβλητη εμφάνιση και νίκη του Mike Hailwood το 1978.

anadromi_hailwood.jpg

Ο Hailwood είχε σταματήσει την καριέρα του 11 χρόνια πριν και είχε πάει στην Formula 1. Αποφάσισε όμως να επιστρέψει για έναν αγώνα.

Ήταν στο Isle of Man TT (τότε δεν ήταν πια μέρος του ημερολογίου) όπου ο 38χρονος άσος πήρε θέση και πάλι σε σέλα μοτοσυκλέτας, πάνω σε μια Ducati. Δύσκολα θα έβρισκες κάποιον να πόνταρε πάνω του για νίκη.

Κι όμως τα κατάφερε και σαν να μην έφτανε αυτό, επέστρεψε εκεί το 1979 για να κερδίσει και πάλι, αυτή τη φορά με Suzuki! Η τελευταία του επιτυχία, πριν κρεμάσει οριστικά την αγωνιστική του φόρμα.

Κάτι αντίστοιχο δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον Dani Pedrosa αυτό το Σ/Κ. Άλλωστε το επίπεδο του MotoGP έχει ανέβει πάρα πολύ και ο βαθμός δυσκολίας είναι ασύγκριτος σε σχέση με εκείνα τα χρόνια.

Επιπλέον ο Pedrosa τονίζει ότι θα αγωνιστεί με το μυαλό του στην περαιτέρω εξέλιξη της RC16 και όχι για να κλέψει τα πρωτοσέλιδα το απόγευμα της Κυριακής.

Όμως στον αγώνα δεν αποκλείεται να βρέξει και αυτός ο παράγοντας μπορεί να αλλάξει πολλά!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 13:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon