.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 16:25

Αξιολογώντας τους rookies του MotoGP – Διάττοντες αστέρες ή πιλότοι με μέλλον;

Οι τρεις rookies της μεγάλης κατηγορίας για το 2021 ακούν στο όνομα Jorge Martin, Enea Bastianini και Luca Marini. Έχουν κάνει αρκετά όμως, για να δικαιολογήσουν τη θέση τους στη μεγάλη κατηγορία;

Με τη συμπλήρωση του πρώτου μισού της χρονιάς, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κοιτάξει κανείς πιο προσεχτικά την απόδοση των τριών νεοφερμένων στη μεγάλη κατηγορία.

Τι έχουν καταφέρει και που έχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης;

JORGE MARTIN

Το 2020 δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο στην Moto2, ανέβηκε όμως στη μεγάλη κατηγορία με μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα στη διάθεσή του.

Κάτι που αυτόματα, στη θεωρία τουλάχιστον, τον έκανε το φαβορί για να αναδειχθεί ως ο Rookie της σεζόν του 2021 στη μεγάλη κατηγορία.

Η περίπτωση του Ισπανού, πάντως, είναι η πιο δύσκολη από τις τρεις. Κι αυτό επειδή ο τραυματισμός του στην Πορτογαλία, έβαλε φρένο σε μια καταπληκτική πορεία, όπως μπορούσε κανείς να εικάσει.

Κι αυτό επειδή είχε προηγηθεί η εντυπωσιακή του παρουσία στο δεύτερο αγώνα του Κατάρ, όταν και κατάφερε να πάρει μια μαγική pole position και στη συνέχεια να κατακτήσει το πρώτο του βάθρο!

89-jorge-martin_dsc7992.gallery_full_top_lg.jpg

 

Και ίσως το ακόμα καλύτερο από όλα ήταν ο τρόπος που οδήγησε την Ducati του σε εκείνον τον αγώνα: σαν βετεράνος με πολλά χρόνια εμπειρίας στην κατηγορία!

Η εκκίνησή του και η παρουσία του στην πρώτη θέση, κυρίως όμως η ηρεμία του και η αυτοσυγκέντρωσή του, ήταν χάρμα ιδέσθαι.

Οδηγούσε και κρατούσε με άνεση την πρώτη θέση, τερματίζοντας τελικά τρίτος αλλά κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε έναν αγώνα αξέχαστο για τον ίδιο. Για την ώρα τουλάχιστον.

Άλλωστε ήταν ο δεύτερός του μόλις αγώνας στην κατηγορία και παρά το ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα καλύτερα μετά την επιστροφή του στη δράση από το σοβαρό του τραυματισμό, ο Jorge Martin δείχνει ότι έχει όλα τα εφόδια για να επιτύχει στη μεγάλη κατηγορία.

Βαθμολογία: 7.5/10

 

LUCA MARINI

Μετά από έξι χρόνια στη μεσαία κατηγορία – και ύστερα από ένα μίνι σίριαλ για το αν θα ανέβει ή όχι – ο Luca Marini έκανε το βήμα για τη μεγάλη κατηγορία.

Η αλήθεια είναι ότι η χρονιά, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι ιδιαίτερα θετική για τον ετεροθαλή αδελφό του Valentino Rossi.

Στα χέρια του έχει μια «γηρασμένη» GP19 με την οποία το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει πάρει είναι μια 12η θέση σε τρία διαφορετικά GP: Πορτογαλία, Γαλλία, Βαρκελώνη.

10-luca-marini_dsc1370.gallery_full_top_lg.jpg

Το θετικό για τον Ιταλό είναι ότι δεν κάνει λάθη και έχει τερματίσει όλους τους αγώνες που έχει δώσει στο πρώτο μισό.

Επιπλέον, στην πρώτη του χρονιά (και μάλλον την τελευταία) που αγωνίζεται απέναντι στον Valentino Rossi, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου τους ίδιους βαθμούς με αυτόν.

Όμως από την άλλη, η παρουσία του Enea Bastianini στους πρώτους εννέα αγώνες της χρονιάς – με ίδια μοτοσυκλέτα – κόβει αρκετούς βαθμούς από τον ίδιο.

Βαθμολογία: 5/10

 

ENEA BASTIANINI

Είναι λίγο οξύμωρο και ασύνηθες, ωστόσο ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Moto2 έχει φέτος στη μεγάλη κατηγορία μια μοτοσυκλέτα δύο ετών (GP19) στη διάθεσή του.

Από την άλλη έχει κατευθείαν συμβόλαιο με την Ducati και σε σχέση με τον ομόσταυλό του, τον Luca Marini, φαίνεται ότι έχει λαμπρότερο μέλλον.

Οι εκλάμψεις που έχει πάνω στην GP19 φέτος δείχνουν να το επιβεβαιώνουν.

Ο Bastianini, αθόρυβα και με πολλή δουλειά, έχει καταφέρει στο πρώτο μισό να τερματίσει τρεις φορές στη δεκάδα και να πάρει βαθμούς στους έξι από τους εννέα πρώτους αγώνες.

23-enea-bastianini_dsc1184.gallery_full_top_lg.jpg

Έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει, μέχρι στιγμής, τους περισσότερους βαθμούς από τους νεοφερμένους, ισοβαθμώντας στην 15η θέση της βαθμολογίας με τον Alex Marquez.

Το επίσης θετικό είναι ότι έρχονται ευνοϊκές πίστες για την Ducati, αν και αυτό ακριβώς το επιχείρημα ισχύει και για τους άλλους δύο rookies.

Με βάση τη συνολική εικόνα του και του σημαντικού βαθμού δυσκολίας που προέρχεται από ίσως την πιο αδύναμη ομάδα στη μεγάλη κατηγορία, με την πιο αδύναμη μοτοσυκλέτα του grid στη διάθεσή του, κατατάσσεται ως ο καλύτερος rookie του 2021 στο πρώτο μισό της σεζόν.

Βαθμολογία: 8.5/10

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 16:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon