.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 18:12

Η λογική πίσω από το «όχι» του Toprak Razgatlioglu στο MotoGP!

Τα νέα ότι ο Τούρκος Toprak Razgatlioglu θα παραμείνει στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα, στα WSBK, αρνούμενος να δεχτεί την πρόταση που είχε για να οδηγήσει μια Yamaha M1 στο MotoGP, αποτέλεσαν τη μεγάλη έκπληξη των προηγούμενων ημερών. Ποια η λογική, λοιπόν, του να αρνείσαι μια τέτοια πρόταση και πως εμπλέκεται στην όλη υπόθεση το παρελθόν του μάνατζερ του Τούρκου αναβάτη;

Πριν από μερικές ημέρες, ο Toprak Razgatlioglu, ο Τούρκος οδηγός της Yamaha στα WSBK, ανανέωσε το συμβόλαιό του για άλλα δύο χρόνια, κάτι που ουσιαστικά τον έθεσε εκτός διεκδίκησης μιας θέσης στο γκαράζ της Petronas Yamaha SRT. Κι αν σε κάποιους προξένησε εντύπωση αυτή η κίνηση, τότε η καριέρα του μάνατζερ του Τούρκου, του γνωστού Kenan Sofuoglu, ενδεχομένως να εξηγεί πράγματα πίσω από τη λογική αυτή της απόρριψης.

Ο Kenan Sofuoglu έκανε το ντεμπούτο του στην κατηγορία Supersport (600cc) το 2006 και κατάφερε να κατακτήσει πέντε παγκόσμιους τίτλους απέναντι σε αντιπάλους όπως ο Chaz Davies, ο Michele Pirro, ο Sam Lowes και ο Eugene Laverty.

Ωστόσο δεν είναι οι επιτυχίες αυτές που πρέπει να προσέξουμε, αλλά οι αποτυχίες του Τούρκου. Δύο φορές προσπάθησε να φύγει από το πρωτάθλημα, χωρίς επιτυχία. Το 2011 έκανε το βήμα για την Moto2, κάτι που αποδείχτηκε καταστροφική επιλογή αφού έμεινε 17ος μόλις, παρά το ότι πήρε ένα βάθρο στο Assen.

Πριν από τρία χρόνια, το 2008, είχε κάνει το βήμα για τη μεγάλη κατηγορία των WSBK, αλλά και πάλι η απόδοσή του ήταν πολύ άσχημη, αφού είχε ως καλύτερο αποτέλεσμα την 9η θέση και τερμάτισε 18ος στη βαθμολογία.

toprak_raz1.jpg

Οι επιτυχίες του όμως στην Supersport τον έκαναν ίνδαλμα και σούπερσταρ στην Τουρκία. Είναι φίλος του προέδρου της γειτονικής μας χώρας (εκλέχτηκε κιόλας στο κόμμα του) και η φήμη που έχει αποκτήσει του έχει αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

«Ήμουν ο πρώτος Τούρκος αναβάτης, οπότε είχα πολλούς χορηγούς. Παρά το ότι το συμβόλαιό μου με την Kawasaki ήταν καλό, δεν κέρδιζα τόσα πολλά από τους αγώνες. Η συμφωνία ήταν απλή: αν ήμουν δεύτερος δεν έπαιρνα λεφτά. Αν κέρδιζα θα έπαιρνα περισσότερα από κάθε άλλον οδηγό γενικά στα WSBK. Όταν κέρδιζα, έβγαζα περισσότερα χρήματα και από τον Jonathan Rea».

Ύστερα από τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει γιατί οδήγησε ουσιαστικά τον προστατευόμενό του, τον Razgatlioglu, να μείνει στα WSBK και να απορρίψει την πρόταση της Petronas Yamaha. «Στόχος μας από την πρώτη στιγμή είναι να γίνει ο πρώτος Τούρκος πρωταθλητής στα WSBK και θέλουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο», προσθέτει.

«Ίσως τα καταφέρουμε φέτος και από την άλλη ποτέ δεν ονειρευτήκαμε ότι ο Toprak θα ήταν στο MotoGP. Το στυλ του ταιριάζει πολύ στα Superbikes και γι’ αυτό θέλουμε να μείνει εδώ. Έχει ακόμα να δώσει πολλά. Ενδιαφέρον υπήρξε από ομάδες, όπως η Petronas που ακόμα τον θέλει».

«Τους είπα ότι θα μείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια στα WSBK και μετά, αν είναι δυνατός και πρωταθλητής θα το δούμε… θα έχει ενδιαφέρον. Τώρα όμως θέλουμε να μείνει εδώ».

toprak_raz3.jpg

Ο Razgatlioglu έχει μια μικρή διαφορά δύο βαθμών υπέρ του στο πρωτάθλημα, με τον Jonathan Rea να έχει τη δεύτερη θέση. Με το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε, θα μείνει με την Pata Yamaha τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023, που σημαίνει ότι θα είναι πλέον στα 26 του χρόνια.

Δεν θα είναι μεγάλος, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο θελκτική πρόταση αφού ο μέσος όρος ηλικίας των rookies στη μεγάλη κατηγορία έχει μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα βαδίσει στα χνάρια του Jonathan Rea, παρά στα αντίστοιχα των Ben Spies, Cal Crutchlow ή Danilo Petrucci, που πέρασαν από τα Superbike στο MotoGP με επιτυχία.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 12:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon