.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 13:09

MotoGP – Η σημασία του ride-height, σε τι βοηθάει και πόσο (πολύ) στοιχίζει στη Suzuki η απουσία του. Πότε θα το έχουν στη διάθεσή τους οι Mir-Rins;

H Suzuki είναι το μόνο εργοστάσιο στο MotoGP που δεν έχει το ride-height σύστημα και αυτό τους στοιχίζει αρκετά. Συγκεκριμένα 4 δέκατα στο γύρο…

Η πανδημία του Covid-19 επέφερε το τεχνολογικό πάγωμα για το 2021, κάτι το οποίο δεν άφησε στους κατασκευαστές, παρά ελάχιστες ευκαιρίες για να σημειώσουν τεχνολογική πρόοδο.

Ένα κομμάτι πάνω στο οποίο δούλεψαν τα εργοστάσια ήταν και αυτό του holeshot device. Ένα σύστημα το οποίο επέτρεπε στους αναβάτες να χαμηλώνουν το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, ώστε να αποτρέπονται οι σούζες.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι εκκινήσεις να είναι πάρα πολύ καλές και ομάδες, όπως η Ducati επί παραδείγματι, να κερδίζουν σημαντικά στην αρχή των αγώνων.

Σταδιακά όλοι απέκτησαν το σύστημα εκκίνησης (holeshot device) και η εξέλιξη αυτού έφερε το σύστημα ride-height, που ενεργοποιούσε και το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας.

36-joan-mir_dsc9647.gallery_full_top_lg.jpg

Κι ενώ το holeshot device έχει ως αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση στην εκκίνηση, το ride-height δεν περιορίζεται μόνο εκεί και έχει αποτελεσματική χρήση και κατά τη διάρκεια του αγώνα!

Αυτό σημαίνει πιο πρακτικά ότι το holeshot device αχρηστεύεται μετά την εκκίνηση, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, ενώ το ride-height μπορεί να εφαρμοστεί αλλεπάλληλες φορές στο γύρο!

Ενεργοποιώντας το, ο οδήγος είναι σε θέση να μειώνει τη σούζα ειδικά σε συνθήκες με πολύ δυνατές επιταχύνσεις.

Αυτή τη στιγμή, ο μόνος κατασκευαστής που δεν έχει το εν λόγω σύστημα (ride-height) στη διάθεσή του, είναι η Suzuki! Και μέσα από τα λόγια του Alex Rins, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η απουσία του.

«Με την Suzuki το υπολογίζουμε σε κάθε πίστα. Για παράδειγμα στο Sachsenring χάναμε έως και 4 δέκατα στο γύρο, ενώ στο Assen έως και τρία».

36-joan-mir_dsc9681.gallery_full_top_lg.jpg

«Εξαρτάται και από την πίστα. Στο Qatar ήταν πάλι 3-4 δέκατα. Στη Γερμανία το καταλαβαίναμε και στον αγώνα. Μετά, από την κάμερα του ελικοπτέρου, βλέπαμε πως οι άλλοι μας έφευγαν και δεν είχαμε την παραμικρή ελπίδα να τους πιάσουμε. Στο Mugello πάντως η διαφορά ήταν μικρότερη».

Βάσει των στοιχείων που μας δίνει ο Ισπανός αναβάτης της Suzuki, μπορεί να γίνει και ένας υπολογισμός για το που θα μπορούσαν να είναι οι οδηγοί της ομάδας στο grid της εκκίνησης των Grand Prix σε Γερμανία και Ολλανδία.

Έτσι, αν αφαιρέσουμε τα 4 δέκατα από το γύρο του Alex Rins στις κατατακτήριες της Γερμανίας, αντί για 11ος θα ξεκινούσε τον αγώνα στην 5η θέση. Ο Mir μάλιστα θα είχε καταφέρει να περάσει στις ΚΑΤ2 και να εξασφάλιζε θέση σε μια από τις 4 πρώτες σειρές της εκκίνησης, αντί της 6ης από την οποία ξεκίνησε στη Γερμανία.

Στο Assen, αν αφαιρέσουμε τα τρία δέκατα στο γύρο στις κατατακτήριες, τότε ο Alex Rins θα ανέβαινε στην 4η θέση (αντί της 7ης που πήρε) και ο Joan Mir στην 6η (αντί της 10ης).

42-alex-rins_dsc8185.gallery_full_top_lg.jpg

Πέρα από τις εκκινήσεις, η Suzuki έχουν εμφανή δυσκολία και στις προσπεράσεις μέσα στον αγώνα. Με το ride-height σύστημα, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να βγαίνει από τις δυνατές επιταχύνσεις με μεγαλύτερη πρόσφυση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χάνει μέτρα από τον αντίπαλό του, αλλά παραμένει κοντά και εν προκειμένω στην περίπτωση της Suzuki, δίνεται η ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικό της πλαίσιο στις στροφές ώστε να προσπεράσει τους αντιπάλους της.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει δυσαρέσκεια από τους πιλότους της Suzuki και πιέζουν τόσο πολύ το εργοστάσιο για να παρουσιάσει κι αυτό τη δική του εκδοχή αυτού του συστήματος.

«Πρέπει να έχουμε το συγκεκριμένο σύστημα το ταχύτερο δυνατό», έλεγε προ καιρού ο Joan Mir. «Μόνο έτσι θα έχουμε τα ίδια εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τους άλλους».

Η Suzuki ήδη εξελίσσει το σύστημά της και τα καλά νέα είναι ότι οι πιλότοι του εργοστασίου δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ μέχρι να το πάρουν στα χέρια τους.

«Το ζητάμε εδώ και καιρό», μας θυμίζει ο Rins. «Στη Suzuki δουλεύουν σκληρά και θέλουν να είναι βέβαιοι ότι όταν μας το δώσουν θα δουλεύει και σωστά. Λογικά θα το έχουμε στο δεύτερο αγώνα της Αυστρίας».

Το σημαντικό για την ομάδα είναι ότι η GSX-RR διατηρεί την πολύ καλή της βάση και παρά το ότι δεν έχει το ride-height, ανταπεξέρχεται πολύ καλά στα Grand Prix.36-joan-mir_dsc9314.gallery_full_top_lg.jpg

Ο Joan Mir έχει πάρει τρία βάθρα και έχει ανέβει στην 4η θέση της βαθμολογίας, ενώ ο Rins με τα πολλαπλά λάθη και τον τραυματισμό του με ποδήλατο στη Βαρκελώνη, έχει χάσει πολύ έδαφος και είναι 14ος.

Ο δεύτερος αγώνας της Αυστρίας θα γίνει στις 15 Αυγούστου, μία εβδομάδα μετά τον πρώτο. Με αυτούς τους δύο αγώνες ξεκινά το δεύτερο μισό της σεζόν, στο οποίο η Suzuki ευελπιστεί να πανηγυρίσει και την πρώτη της νίκη για το 2021.

Και το ride-height σύστημα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτόν το στόχο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 13:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon