.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 10:24

Quartararo - Εγχειρίστηκε για arm pump / σύνδρομο διαμερίσματος

Μετά την θεαματική πτώση της απόδοσης του, στον αγώνα MotoGP της Jerez, όπου από την 1η θέση και από μια σίγουρη νίκη, κατέληξε να τερματίζει 13ος λόγω του πρηξίματος του πήχη του, ο Fabio Quartararo εγχειρίστηκε, με επιτυχία, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το arm pump ή όπως λέγεται στα ελληνικά "σύνδρομο διαμερίσματος" που ταλαιπωρεί σχεδόν όλους τους αναβάτες του MotoGP;

Ο 22χρονος εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha αντιμετωπίζει ένα θέμα που είναι πλέον κοινός τόπος στο MotoGP, όπου με την αύξηση των ιπποδυνάμεων έχουν αυξηθεί και οι δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα, με αποτέλεσμα οι μύες των πήχεων να πρήζονται και οι αναβάτες να νιώθουν μεγάλους πόνους, και να μην μπορούν να εξασκήσουν πίεση με τα χέρια.

Αυτή ήταν η 2η εγχείρηση του Quartararo για το ίδιο θέμα μέσα σε 2 χρόνια, με την πρώτη επέμβαση να λαμβάνει χώρα τον Μάιο του 2019, μετά το ντεμπούτο του στο MotoGP.

Στόχος του Γάλλου τώρα είναι να επανέλθει σε βέλτιστη φυσική κατάσταση πριν τον γύρο του Le Mans που θα γίνει μεταξύ 14-16 Μαΐου.

Arm Pump ή Σύνδρομο Διαμερίσματος

Αναζητήσαμε ιατρικές λεπτομέρειες για το σύνδρομο του διαμερίσματος, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το Arm Pump, και σας τις παραθέτουμε, όπως αναφέρονται στο αναλυτικό άρθρο του Χειρουργού Ορθοπαιδικού Αναπληρωτή Καθηγητή Ρομποτικής Χειρουργικής Μάριου Σαλμά.

Σύμφωνα με τους ιατρικούς όρους, το σύνδρομο διαμερίσματος είναι μια επώδυνη παθολογική κατάσταση που προκαλείται από αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό των μυών σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτή η πίεση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και να εμποδίσει την μεταφορά θρεπτικών ουσιών και την οξυγόνωση των μαλακών ιστών και κυρίως των νεύρων και των μυϊκών κυττάρων.

Το σύνδρομο διαμερίσματος μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο:

Το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό και είναι συνήθως αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού. Χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των μυών και νεύρων.

Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος (σσ. Όπως του Quartararo) προκαλείται συνήθως μετά από παρατεταμένη άσκηση και δεν αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Χαρακτηρίζεται από πόνο που επιδεινώνεται με την μυϊκή δραστηριότητα.

Ανατομία

Τα διαμερίσματα στο ανθρώπινο σώμα ορίζονται ως ομάδες μυών, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων στα χέρια και στα πόδια που περικλείονται από μία ανένδοτη και σκληρή μεμβράνη που ονομάζεται περιτονία. Ο ρόλος της περιτονίας είναι να παρέχει σταθερότητα και ως εκ τούτου δεν διατείνεται εύκολα.

Περιγραφή συνδρόμου διαμερίσματος

Το σύνδρομο διαμερίσματος αναπτύσσεται μετά από οίδημα εντός ενός διαμερίσματος – κυρίως λόγω αιματώματος. Επειδή η περιτονία που το περιβάλλει είναι ανένδοτη, αυξάνεται η ενδοδιαμερισματική πίεση γύρω από τα τριχοειδή αγγεία, τα νεύρα και τους μύες διαταράσσοντας τη ροή του αίματος. Χωρίς την σταθερή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών, τα νεύρα και οι μύες μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Στο οξύ σύνδρομο διαμερίσματος, αν δεν αποσυμπιεστεί ο εν λόγω ανατομικός χώρος μπορεί να επέλθει νέκρωση των ιστών και μόνιμη αναπηρία. Αντίθετα στο χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος από κόπωση δεν περιγράφονται ανεπανόρθωτες βλάβες. Το σύνδρομο διαμερίσματος εμφανίζεται πιο συχνά στο πρόσθιο διαμέρισμα της κνήμης, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος όπως στον βραχίονα, τους γλουτούς, τα χέρια και τα πόδια.

Αντιμετώπιση χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος

Συντηρητική θεραπεία:

Η φυσικοθεραπεία και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν αμφίβολα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν με την τροποποίηση των καθημερινών και αθλητικών δραστηριοτήτων του ασθενούς. Η προπόνηση με χαμηλής έντασης ασκήσεις αποτελεί πρώτη επιλογή.

Χειρουργική θεραπεία:

Σε αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την τελική επιλογή. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος, διανοίγεται η περιτονία ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος για την κίνηση των μυών. Οι συνθήκες του χειρουργείου διαφέρουν πολύ από αυτές της οξείας μορφής και το χειρουργικό τραύμα είναι μικρότερο, χωρίς να παρουσιάζει την ανάγκη για χρήση μοσχευμάτων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 10:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon