.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 05 Μαϊος 2021 11:31

MotoGP 2021, 4ος αγώνας, Jerez (Ισπανία)

Δύο κόκκινες βολίδες και ένας ανέλπιστος πρωταγωνιστής στα μπλε.

Ο τέταρτος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος MotoGP πήγε στην Ισπανική Jerez, μια από τις “παλιές” πίστες, για να δοθεί συνέχεια σε μια σεζόν που και τους τρία πρώτα GP είχε χρώμα Yamaha.

Ήδη από το Σάββατο είχε ξεχωρίσει ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί στο πρόσωπο του Fabio Quartararo, ο οποίος πήρε την τέταρτη pole position σε ισάριθμους αγώνες και απειλούσε με την τρίτη του συνεχόμενη νίκη.

20 fabio quartararo 21 franco morbidelli dsc7905.gallery full top fullscreen

Στον αγώνα ο νεαρός Γάλλος δεν έκανε καλή εκκίνηση, ωστόσο γρήγορα ανέκαμψε από την τέταρτη θέση που είχε στην πρώτη στροφή του αγώνα και έφτασε να τον οδηγεί. Λίγους γύρους αργότερα άρχιζε να χτίζει διαφορά, η οποία έφτασε σχεδόν στα 2 δευτερόλεπτα και όλα έδειχναν πως ο “El Diablo” θα έκανε άνετα το χατ-τρικ νικών.

Τότε, εντελώς ξαφνικά, με 13 γύρους να απομένουν ως την καρό σημαία, ο Quartararo έχασε ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο σε έναν γύρο και φαινόταν πως αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα του. Ο αναβάτης της Yamaha άρχισε σταδιακά να χάνει θέσεις δίχως προφανή λόγο και τελικά κατάφερε να τερματίσει μόλις 13ος, με εμφανέστατο τον εκνευρισμό του.

Η αιτία αποκαλύφθηκε αμέσως μετά από τον ίδιο: ένα πρόβλημα στο χέρι του (arm pump), δυστυχώς σύνηθες για τους αναβάτες MotoGP, του προκάλεσε απώλεια αίσθησης και δύναμης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οδηγήσει όπως ήθελε.

Ο Quartararo εγχειρίστηκε την επομένη του αγώνα για το σύνδρομο arm pump, θυσιάζοντας την επίσημη δοκιμή που ακολούθησε στην ίδια πίστα προκειμένου να μην ρισκάρει τη θέση του φαβορί για τον τίτλο εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Άλλωστε έπεται ο αγώνας της πατρίδας του, το LeMans, στις 16 Μαΐου.

43 jack miller lg63176.gallery full top fullscreen

Στο μεταξύ, η αποχώρηση του Quartararo από την κεφαλή του αγώνα άνοιξε τον δρόμο στις δύο εργοστασιακές Ducati που ακολουθούσαν, με τον Jack Miller να αναλαμβάνει την πρωτοπορία και να την κρατά πειστικά, διατηρώντας την απόσταση ασφαλείας του από τον ταχύτατο (και) φέτος Pecco Bagnaia που αρχικά έδειχνε απειλητικός.

Στο τέλος το 1-2 της Ducati ήρθε εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών, με τον Αυστραλό να ξεσπά δείχνοντάς μας πόση πίεση είχε μαζευτεί στις πλάτες του μετά από τρεις πρώτους αγώνες με μάλλον κακή απόδοση για τα όσα αναμένονται από αυτόν.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Franco Morbidelli με την πιο παλιά και αδύναμη Yamaha M1 εκ των τεσσάρων, σε μια ακόμη επίδειξη του Ιταλο-Βραζιλιάνου αναβάτη που άφησε πολύ πίσω τον εργοστασιακό Maverick Vinales (7η θέση) και τον λαοθρύλητο Valentino Rossi (με νέα θλιβερή επίδοση στη 17η θέση).

30 takaaki nakagami dsc7961.gallery full top fullscreen

Από τη Honda ξεχώρισε ο Takaaki Nakagami που τερμάτισε 4ος, ενώ εξαιρετικός για μιαν ακόμη φορά ήταν ο Aleix Espargaro (Aprilia), τερματίζοντας 6ος πίσω από τον πρωταθλητή Joan Mir (Suzuki).

Ο Marc Marquez συνεχίζει να ψάχνεται σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε φυσική κατάσταση, όσο και σε εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του. Το τριήμερο του GP είχε αρκετές δύσκολες στιγμές για τον Ισπανό, με αποκορύφωμα την πολύ τρομακτική πτώση του στις ελεύθερες δοκιμές που τον έστειλε στο νοσοκομείο για αξονική προληπτικά, μιας και είχε χτυπήσει κεφάλι και πλάτη με πολλή δύναμη στον αεροφράκτη. Τέλος καλό όλα καλά για τον οκτάκις πρωταθλητή, ο οποίος έκλεισε τον αγώνα στην 9η θέση.

Στην κατάταξη πλέον ο Bagnaia προσπέρασε τον Quartararo και με 66 βαθμούς οδηγεί το πρωτάθλημα με την ισχνή διαφορά των 2 βαθμών από τον Γάλλο. Οι δυο τους έχουν ανοίξει ένα μικρό χάσμα 14 βαθμών από τη δεύτερη θέση ως την τρίτη και τον Vinales (50 βαθμοί).

21 fabio di giannantonio dsc9287.gallery full top fullscreen

Moto 2

Ο Fabio di Giannantonio πήρε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία με αψεγάδιαστο στυλ, καθώς οδήγησε τη δράση από την πρώτη στροφή ως την καρό σημαία, αντιστεκόμενος με επιτυχία σε κάθε επίθεση που δέχτηκε.

Για τον Ιταλό της Federal Oil Gresini η νίκη αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς την αφιέρωσε στον αείμνηστο Fausto Gresini που έφυγε από τη ζωή λόγω του covid-19 λίγο πριν αρχίσει το φετινό πρωτάθλημα.

Δεύτερος τερμάτισε ο Marco Bezzecchi και τρίτος ο Sam Lowes, ο αναβάτης που άρχισε τη σεζόν με δύο σερί νίκες και τώρα επέστρεψε στο βάθρο μετά την πτώση του στο Portimao πριν δυο εβδομάδες.

Στη βαθμολογία προηγείται με 69 βαθμούς ο Remy Gardner που εδώ τερμάτισε 4ος, ακολουθούμενος στενά από τον Lowes που έχει 3 βαθμούς λιγότερους. Τρίτος στην κατάταξη είναι ο Raul Fernandez με 63.

37 pedro acosta dsc9742.gallery full top fullscreen

Moto 3

Είναι 16 ετών, rookie στο παγκόσμιο και τρελαίνει κόσμο. Ονομάζεται Pedro Acosta (KTM) και σας έχουμε ήδη συστήσει να κρατήσετε αυτό το όνομα καθώς πρόκειται για ένα ξεχωριστό φαινόμενο.

Ο Ισπανός έφηβος άρχισε την πρώτη του σεζόν στο παγκόσμιο Moto 3 με δεύτερη θέση στο Κατάρ, αλλά έκτοτε μάζεψε άλλες δύο νίκες και ήρθε στη Jerez με τη φήμη του να λάμπει. Εδώ, στον τέταρτο αγώνα, προσέθεσε ένα ακόμη δείγμα μεγαλείου στο βιογραφικό του, καθώς είχε ένα καταστροφικό Qualifying που τον έστελνε στη 13η θέση στη σχάρα εκκίνησης.

Ε και;

Ο Acosta επέδειξε για μια φορά ακόμη ικανότητες και ψυχραιμία πρωταθλητή, καθώς διατηρήθηκε μέσα στο κλασικό μπουλούκι των πρωτοπόρων που χαρακτηρίζει κάθε αγώνα της μικρής κατηγορίας και δύο γύρους πριν το τέλος βγήκε μπροστά και κέρασε μια ακόμη εικόνα της ουράς της ΚΤΜ του στοτς ανταγωνιστές του.

Ο αγώνας ήταν για μια φορά ακόμη ένα απρόβλεπτο μακελειό, με διαρκείς εναλλαγές θέσεων και πολλές πτώσεις πρωταγωνιστικών αναβατών – όπως οι Gabriel Rodrigo (Honda), Tatsuki Suzuki (Honda), Dennis Foggia (Honda) και John McPhee (Honda).

Ατάραχος ωστόσο ο Acosta, επιβίωσε όλων των μαχών και πήρε την τρίτη του συνεχόμενη νίκη στην κατηγορία γράφοντας ιστορία στα 16 του και πείθοντας πως μάλλον δεν είναι απλώς μια φωτοβολίδα που του έκατσαν 1-2 αποτελέσματα.

Στο βάθρο της Jerez τον ακολούθησαν οι Romano Fenati (Husqvarna) και Jeremy Alcoba (Honda).

Αναμενόμενα ο Acosta οδηγεί το πρωτάθλημα με 95 βαθμούς, έχοντας ήδη ανοίξει μια διαφορά 51 βαθμών από τον δεύτερο Niccolo Antonelli (44 βαθμοί)! Στην πιο απρόβλεπτη και ανατρεπτική κατηγορία των GP, ένας 16χρονος rookie πάει να κλείσει το πρωτάθλημα από την αρχή του...

40 jordi torresdsc03227.gallery full top fullscreen

MotoE

Ντεμπούτο για την ηλεκτρική κατηγορία φέτος στη Jerez με έναν αγώνα 8 γύρων με τις Energica Ego Corsa.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε μάλλον αναπάντεχα ο Alessandro Zaccone, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε ιδανικά την πτώση του Eric Granado που είχε ξεκινήσει από την pole position και οδηγούσε τον αγώνα ως τη μοιραία στιγμή.

Πίσω από τον Zaccone τερμάτισε δεύτερος ο Dominique Aegerter και τρίτος ο Jordi Torres.

Επόμενο GP είναι προγραμματισμένο για τις 16 Μαΐου 2021 στη Γαλλική πίστα του Le Mans, όπου θα τρέξει και ο δεύτερος φετινός αγώνας της MotoE.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MotoGP 2021

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Μαϊος 2021 11:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon