.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 16:22

Dakar 2021 – Διαμαρτυρίες Yamaha για τον άδικο αποκλεισμό του Short

Ο αναβάτης της Yamaha αναγκάστηκε σε εγκατάλειψη από μηχανική βλάβη, ωστόσο φαίνεται πως υπαίτιοι της βλάβης ήταν οι διοργανωτές του ράλι.

O Αμερικανός αναβάτης Andrew Short της Monster Energy Yamaha Rally Team αναγκάστηκε σε εγκατάλειψη στη διάρκεια της ειδικής από τη Bisha ως τη Wadi Ad-Dawasir, καθώς η μοτοσυκλέτα του αντιμετώπισε πρόβλημα μετά τον ανεφοδιασμό στο 267ο χιλιόμετρο. Μετά την αδυναμία του να επανεκκινήσει τη μοτοσυκλέτα του, ο Short επέστρεψε στο μπιβουάκ με το ελικόπτερο της διοργάνωσης αποχαιρετώντας τον αγώνα.

“Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε θαυμάσια,” δήλωσε ο Short, “όμως μετά τον ανεφοδιασμό άρχισαν κάποια θέματα που μου φάνηκαν πως οφείλονταν στην τροφοδοσία. Δοκίμασα τα πάντα για να καταφέρω να θέσω ξανά τη μοτοσυκλέτα σε λειτουργία, αλλά στο τέλος δεν το κατάφερα. Είμαι λυπημένος που βγήκα εκτός αγώνα, αλλά ξέρω πως αυτά συμβαίνουν στους αγώνες και ειδικά στο Dakar.”

Μόνο που στο μεταξύ είχαν εμφανιστεί κι άλλα κρούσματα παρόμοιων βλαβών, όλα σχετιζόμενα με την τροφοδοσία καυσίμου και όλα μετά το ίδιο σημείο ανεφοδιασμού που εξυπηρετούσε μόνο μοτοσυκλέτες, quads και τα τετράτροχα της κατηγορίας SSV/T3 (side by side). Μεταξύ των παθόντων ήταν και ο προπέρσινος νικητής, Toby Price της KTM, αλλά και ο Αργεντίνος ομόσταυλος του Short, Franco Caimi. Ωστόσο μόνο ο Short είχε την ατυχία να εγκαταλείψει τον αγώνα συνεπεία του προβλήματος αυτού, καθώς οι άλλοι εύκολα ή δύσκολα κατάφεραν να τερματίσουν την ημέρα.

Υποψιασμένοι από τις αλλεπάλληλες βλάβες, οι μηχανικοί της Yamaha εξέτασαν κατευθείαν τα ρεζερβουάρ του WR450F Rally του Short στο μπιβουάκ της Wadi Ad-Dawasir, όπου βρέθηκε ποσότητα νερού. Όταν τα άδειασαν και ξαναγέμισαν με καθαρή βενζίνη, η μοτοσυκλέτα πήρε μπροστά αμέσως και απροβλημάτιστα. Πλέον το πρόβλημα είχε εντοπιστεί και ήταν στην αρμοδιότητα των διοργανωτών που φέρουν την ευθύνη προμήθειας των καυσίμων.

Η ομάδα κατέθεσε αμέσως αίτημα να παγώσουν τα αποτελέσματα της δεύτερης μέρας του ράλι στο Checkpoint 2, πριν δηλαδή η νοθευμένη βενζίνη επηρεάσει το αποτέλεσμα του αγώνα. Αυτό θα επέτρεπε στον Short να συνεχίσει τη μάχη του την επόμενη μέρα, ωστόσο η αρνητική απάντηση των διοργανωτών έριξε πρόωρη αυλαία στην προσπάθεια του έμπειρου Αμερικανού με καριέρα 14 ετών στο αμερικανικό ΜΧ και SX.

Ο Alexandre Kowalski, Αγωνιστικός Διευθυντής της Yamaha Europe Off-Road δήλωσε σχετικά:

"Είμαι στεναχωρημένος και απογοητευμένος για τον Andrew. Αφιέρωσε τόσο χρόνο και ενέργεια στην προετοιμασία για το Dakar Rally, το πρώτο του με τη Monster Energy Yamaha Rally Team, και είχαμε πολύ υψηλές ελπίδες να τον δούμε να μάχεται στις πρώτες θέσεις.

"Ο Andrew έλαβε καύσιμο από ένα νέο δοχείο στη δεύτερη στάση ανεφοδιασμού της δεύτερης μέρας και αυτό προφανώς ήταν μολυσμένο με νερό, το οποίο κατέληξε στο ρεζερβουάρ του.

"Το να τον δούμε να εγκαταλείπει μετά από μια γιγάντια προσπάθεια εκ μέρους τόσο του ιδίου όσο και της ομάδας, από κάτι που ήταν εντελώς εκτός του ελέγχου μας, είναι απίστευτα εκνευριστικό. Το εν λόγω μολυσμένο καύσιμο προμηθεύτηκε από τους διοργανωτές, αιτηθήκαμε στη FIM να παγώσει το αποτέλεσμα στο Checkpoint 2, αλλά το αίτημά μας απορρίφθηκε.

"Είναι απογοητευτικό για όλους, μα ο αγώνας συνεχίζεται και τώρα πρέπει να στρέψουμε όλη μας την προσοχή στους τέσσερεις ακόμη αναβάτες μας που συνεχίζουν και κάνουν όλοι εξαιρετική δουλειά. Φέτος είμαστε μέσα στο παιχνίδι και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ως το τέλος."

Η διοργάνωση του Dakar έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει τι ακριβώς συνέβη, αν και για τον Short αυτό λίγη σημασία έχει πλέον, αφού ο Αμερικανός δεν είχε δικαίωμα να πάρει εκκίνηση την τρίτη μέρα του αγώνα και αυτό δεν αναπληρώνεται.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 16:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon