.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 13:40

MotoGP: Ποινή βαθμών για τη Yamaha – Πάει Valencia ο Valentino Rossi!

Η Yamaha βρέθηκε με τεχνικές παρατυπίες στις Μ1 που έτρεξαν στη Jerez και τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών, όχι όμως και οι αναβάτες της.

Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP ξεκίνησε μέσα στην καταχνιά της πανδημίας covid-19, ωστόσο κατάφερε να φτιάξει ένα αγωνιστικό πρόγραμα περιορισμένο μόνο εντός Ευρώπης και να βγάλει τη χρονιά αξιοπρεπώς.

Η αρχή με τον διπλό αγώνα της Jerez και τις ισάριθμες νίκες του Fabio Quartararo ανέδειξε μια πολύ δυνατή Yamaha αφενός, αλλά και κάποια μηχανικά προβλήματα που κόστισαν πολύ στους τέσσερεις αναβάτες της. Εξαρχής είχε γίνει γνωστό πως το πρόβλημα που οδήγησε σε αρκετούς κατεστραμμένους κινητήρες στην αρχή της σεζόν εστιαζόταν στις πνευματικές βαλβίδες, ενώ αργότερα ακούστηκε πως οφειλόταν σε ελλατωματικό εξάρτημα εξωτερικού προμηθευτή.

MEYMm 2020 YZR M1 12 46 01

Ωστόσο, στο αίτημα της Yamaha να ανοίξει αυτούς τους κινητήρες για να εξετάσει το ζήτημα οι αρχές της ζήτησαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες που η ομάδα αρνήθηκε να αποκαλύψει. Έτσι οι Μ1 συνέχισαν ως είχαν και η επίσημη πληροφόρηση έλεγε πως η Yamaha κατέβασε λίγο το ανώτατο όριο στροφών του κινητήρα (περίπου κατά 500 rpm λέγεται) ώστε να μην σπάνε, με την ανάλογη απώλεια λίγης δύναμης βέβαια.

Μόνο που αφενός η άρνηση να αποκαλύψει στοιχεία του κινητήρα της σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν ξαναπροέκυψε ανάλογο σπάσιμο κινητήρα στη συνέχεια έβαλε σε υποψίες την τεχνική διεύθυνση του MotoGP που ξεκίνησε να ερευνά το ζήτημα.

Η ετυμηγορία ήταν απρόσμενη: η Yamaha φέρεται να χρησιμοποίησε παράτυπους κινητήρες στην αρχή και, μετά τις βλάβες, τους απέσυρε. Το πόρισμα των αρχών του MotoGP δεν μιλά για “παρανομία” της Yamaha μα για μια “εσωτερική αβλεψία” της εταιρείας.

Το αποτέλεσμα είναι η τιμωρία αφαίρεσης 50 βαθμών που επιβλήθηκε στη Yamaha την κατάταξη των Κατασκευαστών, καθώς και ποινές αφαίρεσης 20 και 37 βαθμών αντίστοιχα από τις Monster Energy Yamaha MotoGP και Petronas Yamaha SRT στην κατάταξη Ομάδων, αλλά ουδεμία ποινή επιβλήθηκε στους αναβάτες της.

Αυτά έχουν ως συνέπεια οι κατατάξεις να έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Κατασκευαστές

Ducati - 171
Suzuki - 163
Yamaha - 158
KTM - 143
Honda - 117
Aprilia - 36

Ομάδες

Team Suzuki Ecstar - 242
Petronas Yamaha SRT - 198
Ducati Team - 180
Red Bull KTM Factory Racing - 157
Monster Energy Yamaha MotoGP - 156
Pramac Racing - 128

Όπως είναι προφανές αν είχαν χάσει βαθμούς και οι Fabio Quartararo, Maverick Vinales, Franco Morbidelli και Valentino Rossi θα είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό πρωτάθλημα στους τελευταίους τρεις αγώνες, ωστόσο οι αγωνιδίκες έτσι έκριναν.

gerloff
O Garrett Gerloff πανευτυχής με τη φόρμα της Monster Energy Yamaha MotoGP

Μιλώντας για τον Valentino Rossi, ο Ιταλός πήρε μια πολύ χαρμόσυνη είδηση την Πέμπτη 5/11 καθώς ήρθε το πρώτο του αρνητικό τεστ από τότε που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και έχασε τους δύο αγώνες της Aragon.

Αυτό αυτομάτως του επιτρέπει να βγει από την καραντίνα στην πατρίδα του και να ταξιδέψει στην Ισπανία για τον πρώτο αγώνα της Βαλένθια, ωστόσο για να τρέξει εκεί θα πρέπει να έχει και δεύτερο καθαρό τεστ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του MotoGP. Αυτό θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής 6/11, οπότε ο ενδεχόμενος αντικαταστάτης του, Garrett Gerloff, θα πρέπει να περιμένει τα νέα του Γιατρού για να μάθει αν θα έχει την ευκαιρία να τρέξει στον αγώνα της Κυριακής.

Τουλάχιστον ο Αμερικανός θα έχει την ευκαιρία να καβαλήσει την Μ1 του Rossi στις ελεύθερες δοκιμές FP1 και FP2 της Παρασκευής, για μια σπάνια γεύση από κάτι παντελώς διαφορετικό από την YZF-R1M που καβάλησε φέτος στο WorldSBK.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon