Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 12:47

WSBK – Νέος κανονισμός για τα winglets και την δυνατότητα κίνησης αυτών

“Των φρονίμων τα παιδιά…” αναφέρει η παροιμία και αυτό φαίνεται ότι έλαβε υπόψη η FIM, θέτοντας έναν νέο κανονισμό που αφορά στα κινούμενα – πτυσσόμενα winglets, για  τις μοτοσυκλέτες που τρέχουν στα WSBK.

Υπάρχουν αγωνιστικές στα WSBK με κινούμενα winglets; Όχι ακόμα αλλά σύντομα μπορεί να υπάρξουν, για αυτό και η FIM θέλει να προλάβει τις εξελίξεις. Αφορμή για όλο αυτό πρέπει να στάθηκε η διαρροή κάποιων σχεδίων της Honda, που “περιέγραφαν” ένα σύστημα κινούμενων αεροδυναμικών βοηθημάτων, εφαρμοσμένο πάνω σε μια superbike.

Mε τα σχέδια αυτά να έχουν προηγηθεί της παρουσίασης του CBR 1000RR-R Fireblade, θεωρήθηκε πολύ πιθανό ότι η μοτοσυκλέτα (ή έκδοση SP αυτής) θα μπορούσε να αποτελεί φορέα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Ωστόσο για να χρησιμοποιήσουμε και άλλη μια ρήση, “όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά” και προφανώς η Honda δουλεύει πάνω σε αυτό το σύστημα, το οποίο στο άμεσο μέλλον μπορεί να τοποθετηθεί σε μια μοτοσυκλέτα που θα ομολογκαριστεί, προκειμένου να τρέχει στα WSBK.

Για αυτό και η FIM εξέδωσε τον σχετικό κανονισμό, ο οποίος δεν απαγορεύει την χρήση τέτοιων συστημάτων αλλά επισημαίνει ότι το εύρος κίνησης των winglets θα πρέπει να είναι ακριβώς ίδιο με αυτό των “πολιτικού” μοντέλου, που έχει λάβει την homologation.       

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 12:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT