.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 15:54

MotoGP Valencia Test, Ημέρα 1η – Yamaha και Quartararo λάμπουν στο κρύο

Κυριακή τέλειωσε η σεζόν του 2019, Τρίτη άρχισε αυτή του 2020 με την πρώτη επίσημη δοκιμή της νέας χρονιάς στην πίστα της Βαλένθια.

Όλοι οι αναβάτες, με τις νέες πλέον συνθέσεις των ομάδων όπως θα τρέξουν του χρόνου, ήταν παρόντες με τις νέες μοτοσυκλέτες τους στην πίστα Ricardo Tormo της Βαλένθια για την πρώτη επίσημη διήμερη δοκιμή του 2020.

Σε αυτήν, μια πρόχειρη ανάγνωση των αποτελεσμάτων μας λέει πως στη Yamaha θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι καθώς οι Fabio Quartararo, Maverick Vinales και Franco Morbidelli έγραψαν τους τρεις ταχύτερους χρόνους της πρώτης ημέρας δοκιμών, ενώ και ο Valentino Rossi βρέθηκε εντός δεκάδας, στην 9η θέση.

motogp valencia test 1 res

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας έχουμε επίσης την πρώτη εμφάνιση των τριών νεοφερμένων και rookies, με τον Alex Marquez στη Repsol Honda, τον Iker Lecuona στη Red Bull KTM Tech 3 και τον Brad Binder στη Red Bull KTM Factory Racing.

Εξ αυτών ο Lecuona τράβηξε περισσότερο τα βλέμματα με την επίδοσή του (13ος χρόνος), αν και αυτός έχει ήδη τρέξει μια φορά ως wild card στον τελευταίο αγώνα στη Βαλένθια, όπου έπεσε μεν, αλλά είχε ήδη κάνει δύο γεμάτες μέρες δοκιμών πριν, άρα έχει σαφώς περισσότερη εμπειρία από τους έτερους δύο που πρωτοκαβάλησαν τα MotoGP πρωτότυπα μόλις χτες, Τρίτη 19/11.

Ας δούμε τι έκανε κάθε εργοστάσιο ξεχωριστά στη δοκιμή αυτή.

73 alex marquez esp dsc0546.gallery full top fullscreen

Honda

Η εταιρεία και η ομάδα που κατέκτησε τα πάντα το 2019 ήρθε στη δοκιμή με νέο κινητήρα και νέο πλαίσιο, δηλαδή με μια ολοκαίνουργια RC213V. Το τεστ ωστόσο δεν άρχισε με το δεξί, καθώς αμφότεροι οι αδελφοί Marquez έπεσαν, με τον Marc να καταστρέφει ολοκληρωτικά το πρωτότυπο του 2020 μετά από ένα περίεργο highside.

“Ήταν μια πολύ περίεργη πτώση, βγήκα από τα πιτς ήρεμα, πήγαινα σχετικά αργά, αλλά μόλις ανέβασα μια σχέση στο κιβώτιο ξαφνικά πετούσα. Ήταν με το νέο πρωτότυπο, έχει κάμποσα πράγματα που πρέπει να κατανοήσω σε αυτό ακόμη, δεν ήταν πάντως μηχανικό πρόβλημα, απλά όταν δοκιμάζεις καινούργια πράγματα μερικές φορές δεν περιμένεις την αντίδραση που έρχεται,” εξήγησε ο πρωταθλητής.

Όσο για τον αδελφό του, αυτός έχασε το μπροστινό στην είσοδο της διαβόητης στροφής 10, ένα κλασικό rookie λάθος που πιθανότατα οφείλεται στο ότι ακόμη δεν έχει εξοικειωθεί με τα νέα λάστιχα της Michelin που είναι έναν κόσμο μακριά από ο,τιδήποτε άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω, της Moto2 συμπεριλαμβανομένης.

“Βγήκε πολύ νωρίς, ήταν νομίζω τρίτος ή τέταρτος που βγήκε. Δεν έχει ιδέα πώς είναι αυτά τα Michelin σε μια μοτοσυκλέτα MotoGP στην πίστα ενώ κάνει πολύ κρύο,” εξηγούσε ο Marc για την πτώση του Alex Marquez. “Επειδή ακριβώς δεν έχει την εμπειρία, τα λάστιχα σε κάνουν να νιώθεις πως μπορείς να πας γρήγορα, αλλά όταν κάνει πολύ κρύο είναι δύσκολα τα πράγματα, από το πρωί έλεγα πως στις στροφές 4 και 10 θα είναι είναι επικίνδυνες και έχασε το μπροστινό του εκεί.”

Η πολλή δουλειά της Honda αφορούσε στο στήσιμο των ηλεκτρονικών και σε αυτό δούλευε κυρίως ο Stefan Bradl, αλλά και ο Cal Crutchlow, που δοκίμασε τη μοτοσυκλέτα του 2020 επίσης. Η δουλειά τους ωστόσο είναι ακόμη στα πρώτη της βήματα.

“Νομίζω πως η μοτοσυκλέτα συνιστά ένα βήμα προόδου, αλλά δεν έχουμε ασχοληθεί και πολύ μαζί της, δεν έχουμε αλλάξει ούτε μια ρύθμιση πάνω της. Σήμερα ήταν όλο ηλεκτρονικά και εξαρτήματα που δοκιμάζουμε,” είπε ο Crutchlow.

Κάπως έτσι, από τη Honda ξεχώρισε (ποιος άλλος;) ο Marc Marquez που, παρά την πτώση του, έγραψε τον 5ο ταχύτερο χρόνο, ενώ ο αδελφός του ήταν απολύτως κατανοητά τελευταίος, 2.7 δευτερόλεπτα μακριά από τον πρώτο.

04 andrea dovizioso ita dsc9114.gallery full top fullscreen

Ducati

Οι Ιταλοί έφεραν στη δοκιμή ένα νέο πλαίσιο, ωστόσο είχαν την ατυχία να χάσουν νωρίς τον Danilo Petrucci, ο οποίος υποφέρει από τραυματισμό στους συνδέσμους του ώμου του από παλιότερες πτώσεις μέσα στη χρονιά. Με τον πόνο να τον φρενάρει μετά από 2-3 γύρους, αποφάσισε να μη συνεχίσει προκειμένου να ξαναδοκιμάσει τη δεύτερη μέρα.

Οι άλλοι αναβάτες, συνεπικουρούμενοι από τον αναβάτη εξέλιξης Michele Pirro, δήλωσαν πως τους άρεσε το νέο πλαίσιο, αν και η πίστα δεν προφέρεται απόλυτα για την αξιολόγησή του.

Παρόλα αυτά, Andrea Dovizioso (4ος) και Jack Miller (10ος) πίεσαν τις Yamaha και έγραψαν δυνατούς χρόνους για τα δεδομένα της ημέρας.

Απών ο Fransesco Bagnaia, καθώς έχει σπάσει τον καρπό του από το Σάββατο πριν τον αγώνα της Βαλένθια.

12 e 9455 0.gallery full top fullscreen

Yamaha

Και νέος κινητήρας και νέο πλαίσιο. Η Yamaha έχει πολλή δουλειά να κάνει με πολλές αλλαγές στις μοτοσυκλέτες της. Από τη μια οι εργοστασιακοί αναβάτες έχουν να στήσουν μια πρακτικά ολοκαίνουργια Μ1, η οποία μάλιστα ξεχωρίζει από τη νέα εισαγωγή αέρα στο μούτρο, η οποία είναι ψηλότερη και στενότερη από την προηγούμενη.

Αμφότεροι οι Rossi και Vinales βρήκαν τις μοτοσυκλέτες τους καλύτερες σε πρώτη επαφή, ωστόσο στα αποτελέσματα βλέπουμε πως η απόσταση σε τελική ταχύτητα παραμένει. Η μόνη Μ1 που πέρασε τα 320 km/h ήταν αυτή του Vinales, εκεί που παίζουν οι “φτηνές” Ducati Avintia. Βέβαια, σε μια πίστα δίχως τις ευθειάρες δεν κρίνεται ως 100% αντιπροσωπευτικό το δείγμα, αλλά όταν βλέπεις τους άλλους να έχουν ψωμοτύρι 10 km/h πάνω από σένα, ε κάτι δείχνει…

Ειδικότερα ο Rossi είχε έναν νεωτερισμό να επιδείξει στη Βαλένθια καθώς ξεκίνησε και επίσημα η συνεργασία του με τον νέο Crew Chief του: στη θέση του Silvano Galbusera πλέον βρίσκεται ο David Muñoz, προερχόμενος από την ομάδα του Nicolo Bulega (SKY Racing Team VR46) στη Moto2.

Ο δε Quartararo απλά ζει το όνειρο. Με αναβαθμισμένη μοτοσυκλέτα, χωρίς χαμηλότερο όριο στροφών πλέον στον κινητήρα του και με ανθρακονημάτινο πιρούνι και ψαλίδι στα υπό δοκιμή εξαρτήματά του, απλά ευχαριστήθηκε 76 γύρους, μάζεψε ένα θεαματικό highside (στη στροφή 10 κι αυτός!) και πρόλαβε να γράψει και τον ταχύτερο γύρο της πρώτης ημέρας. Συνηθισμένα πράγματα δηλαδή για τον Rookie της Χρονιάς 2019.

Από κοντά και ο Morbidelli, έγραψε τον τρίτο ταχύτερο χρόνο περίπου 5 δέκατα από τον ομόσταυλό του και 3 από τον δεύτερο Vinales.

42 alex rins esp dsc9929.gallery full top fullscreen

Suzuki

Οι πληροφορίες από το γκαράζ της Suzuki δε ρέουν αφειδώς, ωστόσο γνωρίζουμε πως οι δύο αναβάτες της είχαν ένα νέο μοτέρ να δοκιμάσουν.

Γράφοντας 61 και 57 γύρους αντιστοίχως, οι Joan Mir και Alex Rins δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα με τον 5ο και 6ο ταχύτερο χρόνο της ημέρας.

44 pol espargaro esp dsc1414.gallery full top fullscreen

ΚΤΜ

Στην Αυστριακή ομάδα η είδηση ήταν ένα νέο πλαίσιο, το οποίο ξεχωρίζει και οπτικά στο κάτω μέρος του, παραμένει πάντως ατσάλινο χωροδικτύωμα, το μοναδικό σε αυτή τη συγκομιδή πρωτοτύπων MotoGP.

Το δοκίμασε μόνο ο Pol Espargaro και μετά δήλωσε πως ενθουσιάστηκε, πως διατηρεί το DNA της KTM και πως τους δίνει περισσότερα περιθώρια να παίξουν με τις ρυθμίσεις.

Στη Βαλένθια είχαμε και την επιστροφή του Dani Pedrosa ως αναβάτη εξέλιξης της εταιρείας, ωστόσο ο 17ος χρόνος του δε μπορεί να κριθεί καθώς δε γνωρίζουμε τι δοκίμαζε. Έτσι κι αλλιώς, ανήκει πλέον σε μια ομάδα εργαζομένων αναβατών για τους οποίους οι χρόνοι έχουν δευτερεύουσα σημασία, ειδικά ως προς το επικοινωνιακό κομμάτι.

Όσο για τους δύο rookies, Lecuona και Binder, ήταν αμφότεροι χαμένοι στον ενθουσιασμό από τη μια, και τον πανικό της προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον, υπερδιπλάσιες ιπποδυνάμεις και λάστιχα που δε μοιάζουν με ο,τιδήποτε έχουν ξανακαβαλήσει.

Εύλογα ο Lecuona ήταν πιο αποτελεσματικός έχοντας τρεις μέρες τριβής με τη μοτοσυκλέτα του στον τελευταίο αγώνα, αλλά ο χρόνος του εντυπωσίασε πολύ κόσμο και αρκετοί τον έχουν ήδη ορίσει ως φαβορί για Rookie της Χρονιάς.

41 aleix espargaro esp dsc9733.gallery full top fullscreen

Aprilia

Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο για την Aprilia που επισήμως δεν έφερε κάτι καινούργιο για να οδηγήσουν οι δύο αναβάτες της και ο δοκιμαστής Bradley Smith.

Οι Andrea Iannone και Aleix Espargaro δούλεψαν με τις μοτοσυκλέτες του 2019 και έγραψαν τους 14ο και 16ο χρόνο αντίστοιχα, ενώ ο Smith ήταν 20ός ταχύτερος.

Η δοκιμή συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη 20/11.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 15:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon