.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 12:36

Αναβάτες MotoGP: Αλλάξτε τη σχεδίαση της πίστας Kymiring τώρα!

Έξι αναβάτες εξέλιξης του MotoGP επισκέφτηκαν την υπό κατασκευή νέα πίστα της Φινλανδίας για μια πρώτη εκτίμηση. Τα συμπεράσματα ήταν κάθε άλλο παρά καλά.

Η Φινλανδία έχει ήδη ανακοινωθεί ως νέα προσθήκη στο πρόγραμμα του MotoGP για το 2020, με τη νέα της πίστα να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής.

Λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο μια ομάδα αναβατών εξέλιξης, μαζί με στελέχη της διοργάνωσης επισκέφτηκαν τη νέα πίστα μόλις είχε ασφαλτοστρωθεί για να κάνουν εκεί μια πρώτη δοκιμή. Ο καιρός μάλιστα τους χάρισε την ευκαιρία να τη δουν υπό διαφορετικές συνθήκες, καθώς η μια μέρα έγινε με λιακάδα και η δεύτερη υπό βροχή.

38 bradley smith eng ds00288.gallery full top fullscreen

Οι Bradley Smith (Aprilia), Jonas Folger (Yamaha), Sylvain Guintoli (Suzuki), Mika Kallio (KTM), Stefan Bradl (Honda) και Michele Pirro (Ducati), παρέα με τους Loris Capirossi, Franco Uncini και Mike Webb εκ μέρους της Dorna, είχαν στη διάθεσή τους δύο μέρες για να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν τη νέα πίστα.

Για την ιστορία, ο Smith ήταν ο ταχύτερος αναβάτης εκ των έξι, γράφοντας το πρώτο επίσημο ρεκόρ πίστας, ενώ ο Bradl έγινε ο πρώτος αναβάτης που έπεσε στην Kymiring.

Ωστόσο, η βασική είδηση που βγαίνει από αυτή τη δοκιμή δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Όλοι συμφώνησαν με τη γνώμη του Smith πως πρόκειται για μια πίστα που "δε μοιάζει με όλες τις άλλες του προγράμματος". Αυτό όμως δεν είναι απαραιτήτως κακό. Mετά άρχισαν τα χωσίματα.

"Αν πρέπει να πω κάτι τώρα, είναι ότι πιστεύω πως κάποιες στροφές πρέπει να αλλάξουν," είπε ο Φινλανδός Kallio. "Χρειαζόμαστε κάποιου είδους αποστάσεις μεταξύ των στροφών. Τώρα οι μοτοσυκλέτες γυρνούν διαρκώς από τη μια πλευρά στην άλλη, δεν είναι καθόλου ιδανικό αυτό για το MotoGP. Θέλουμε λίγο μεγαλύτερες ευθείες μεταξύ των στροφών, αυτή είναι η άποψή μου."

66 mika kallio ds01891 2.gallery full top fullscreen

Στο σημείο αυτό ο Smith συμπλήρωσε πως κάποιες στροφές θέλουν αλλαγή στην κλίση του οδοστρώματος (camber), διότι ως έχουν προκύπτουν ζητήματα ασφαλείας, ενώ ενδεχομένως να έχουν και θέματα με την απορροή των νερών σε περίπτωση βροχής.

Ο Pirro - που δεν είναι και Φινλανδός - ήταν ακόμη πιο αυστηρός στην κριτική του.

"Αυτό που μου αρέσει περισσότερο όταν οδηγώ μια μοτοσυκλέτα MotoGP είναι να χρησιμοποιώ όλη τη δύναμη, θα έπρεπε να το έχουν σκεφτεί αυτό. Εδώ αντιθέτως, από τη στροφή 5 και μετά πρακτικά χρησιμοποιείς μόνο 1η και 2η ταχύτητα και μια φορά 3η, ενώ υπάρχει μόνο μια ευθεία. Κατάφερα να κάνω ένα ολόκληρο χιλιόμετρο μόνο με πρώτη στο κιβώτιο.

"Νομίζω πως θα είναι πολύ ωραία για τις μοτοσυκλέτες της Moto3, αλλά όχι με MotoGP. Το σχέδιο είναι πολύ περίεργο, έχει πολλά τυφλά σημεία και πολύ 'φιδίσια' χάραξη, αλλά το πρόβλημα είναι πως δε μπορείς να εκμεταλλευτείς μια μοτοσυκλέτα MotoGP καθόλου. Μόλις επιταχύνεις, πρέπει να φρενάρεις."

51 michele pirro ita ds00754.gallery full top fullscreen

Σε σχόλιο δημοσιογράφου πως έτσι είναι και το Sachsenring, o Pirro απάντησε πως "ναι, είναι μια πίστα της παλιάς σχολής, αλλά στο τελευταίο κομμάτι έχει κάποιες σπουδαίες στροφές. Στην Kymiring πιάνεις 350 km/h στο τέλος της ευθείας και μετά έχει 15 στροφές σε 3 χιλιόμετρα. Και το Austin έχει πολλές στροφές, αλλά είναι συνολικά ένα χιλιόμετρo μακρύτερη ως πίστα.

"Όπως είπα και πριν, περίμενα κάτι διαφορετικό από μια καινούργια πίστα. Θα έπρεπε να έχουν βάλει κάποιες μακρύτερες στροφές, δεν είδα και πολλά σημεία για προσπεράσεις και υπάρχει μόνο ένα σημείο με δυνατά φρένα και συνήθως μόνο μια αγωνιστική γραμμή.

"Η πίστα είναι πολύ αργή και όχι θεαματική."

06 stefan bradl ger ds00546.gallery full top fullscreen

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Kallio έδωσε μια συνέντευξη στο Γερμανικό περιοδικό Speedweek όπου εμφανίστηκε ακόμη πιο λάβρος κατά της νέας πίστας της πατρίδας του.

"Το είπα και μετά το τεστ, πρέπει να την ξαναφτιάξετε, δεν υπάρχει άλλη λύση. Ελπίζω να με ακούσουν, διότι κάθε αναβάτης είχε την ίδια εντύπωση, όλοι είχαν ακριβώς την ίδια άποψη.

"Μετά την ευθεία του ενός χιλιομέτρου, όλη η υπόλοιπη πίστα είναι πάρα πολυ αργή για MotoGP. Αν δεν προσθέσουν ευθεία κομμάτια μεταξύ των στροφών δεν θα υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα για προσπεράσεις, υπάρχει μόνο μια ιδανική γραμμή. Τόσες αλλαγες κλίσης και μόνο μια αγωνιστική γραμμή. Ο αναβάτης που έρχεται από πίσω δεν έχει καμιά ευκαιρία να πάρει άλλη γραμμή, γιατί μεταξύ των στροφών οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, δεν προλαβαίνει."

Προφανώς η κριτική αυτή ακούστηκε από τους υπευθύνους ασφαλείας του MotoGP και δη από ανθρώπους όπως οι Capirossi και Uncini που έχουν τεράστια αγωνιστική εμπειρία. Το ερώτημα είναι τι προλαβαίνει να γίνει, με δεδομένο πως το Φινλανδικό GP έχει ήδη πάρει ημερομηνία για τις 12 Ιουλίου 2020 στο προσωρινό πρόγραμμα και, φυσικά, δεν είναι εύκολο να αλλάξει, ειδικά δεδομένου του καιρού στη χώρα που προϋποθέτει πως ο αγώνας θα πρέπει να γίνει καλοκαίρι.

06 stefan bradl ger ds01000.gallery full top fullscreen

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 12:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon