.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 31 Μαϊος 2019 17:50

Rossi, Marquez και Dovizioso: Το άλμα στην ευθεία του Μugello είναι επικίνδυνο

Ανάμεσα στις πίστες του MotoGP, το Mugello διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ευθεία και, παραδοσιακά, εκεί γράφεται η μεγαλύτερη τελική ταχύτητα του πρωταθλήματος.

Υπάρχει ένα θέμα, ωστόσο, το οποίο τώρα αναδεικνύεται από τρεις εκ των κορυφαίων αναβατών του παγκοσμίου, τους κ.κ. Marc Marquez, Andrea Dovizioso και Valentino Rossi. Η περίφημη ευθεία της πίστας με μήκος 1,141 μέτρα, εκτός από ένα σπάσιμο προς τα αριστερά περίπου στη μέση της, έχει και μια υψομετρική ανωμαλία, ένα ήπιο ύβωμα που ανεβαίνει λίγο και μετά κατηφορίζει.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως το ύβωμα αυτό στα 350 km/h φλερτάρει ανοικτά πλέον με τον χαρακτηρισμό ως “άλμα”. Οι μοτοσυκλέτες των MotoGP περνούν από εκεί με τεράστιες ταχύτητες και ατυχώς η κατηφοριά του εν λόγω σημείου πλέον συμπίπτει με το σημείο που πρέπει να πέσουν στα φρένα. Και, όταν μιλάμε για φρένα, μιλάμε για επιβράδυνση από τα 350 στα 90 μέσα σε 300 μέτρα, για να μπουν στη San Donato, τη σφικτή πρώτη στροφή της πίστας.

Καθώς οι μοτοσυκλέτες των MotoGP μπαίνουν στο κατηφορικό κομμάτι της ευθείας και ετοιμάζονται για τα υπεράνθρωπα φρένα που θα χρειαστούν, βιώνουν μια έντονη μετατόπιση βάρους καθώς μια στιγμή πριν ήταν σε ανηφορικό κομμάτι. Συχνά ο πίσω τροχός βρίσκεται για λίγο στον αέρα και, αν εκείνη τη στιγμή πλακωθούν στα φρένα, υπάρχει μια πολύ σοβαρή πιθανότητα να το κάνουν με τη μοτοσυκλέτα σε αστάθεια.

Κάποιες φορές αυτή η αστάθεια μπορεί να ισοδυναμεί με τρομακτικό ατύχημα. Αν η τούμπα του Marquez στα φρένα της ευθείας το 2013 με πάνω από 320 km/h δεν ήταν αρκετή, το βίντεο (στο τέλος του άρθρου αυτού) με την πτώση του Michele Pirro στις δοκιμές του αγώνα πέρυσι είναι αρκετή για μας παγώσει το αίμα.

Το ατύχημα του Marquez οδήγησε σε τροποποίηση της αμμοπαγίδας, καθώς ο τοίχος μεταφέρθηκε λίγο πιο έξω για να βρεθεί όσος χώρος ασφαλείας μπορεί να βρεθεί, μα προφανώς αυτό δε συνιστά λύση.

Το Mugello είναι μια από τις παλιότερες πίστες της Ευρώπης και μια από τις λίγες που διοργανώνουν αδιαλείπτως αγώνες GP από το 1949, ωστόσο οι μοτοσυκλέτες που τρέχουν εκεί έχουν εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό, ενώ η πίστα είχε σχεδιαστεί με άλλα δεδομένα.

Τώρα λοιπόν το θέμα επανήλθε στα στόματα των κορυφαίων οδηγών της κατηγορίας, οι οποίοι πλέον αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να “ισιώσει” λίγο αυτή η υψομετρική διαφορά για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος.

“Από το 2013 στο 2014 αλλάξαμε τον τοίχο γιατί ήταν πολύ κοντά εκεί και μιλούσαμε πως πρέπει κάτι να γίνει διαφορετικά με το ανεβοκατέβασμα. Γιατί έχεις την ανηφόρα και μετά αρχίζει τον κατήφορο ακριβώς εκεί που φρενάρουμε και οι μοτοσυκλέτες τρέμουν εκεί. Το σκεφτόμασταν και το συζητούσαμε, αλλά γνωρίζουμε πως κάθε χρόνο οι μοτοσυκλέτες μας είναι πιο γρήγορες και για μένα πρέπει στο μέλλον κάτι να γίνει. Πρέπει να το κάνουμε πιο επίπεδο, γιατί θα είναι ασφαλέστερο και το θέαμα δε θα επηρεαστεί,” είπε ο Marquez.

Ο δε Dovizioso συμφώνησε άμεσα: “Είναι ένα ωραίο κομμάτι της πίστας, αλλά είμαστε στο όριο. Επίσης εξαρτάται πολύ από τους κανονισμούς, γιατί με τα αεροδυναμικά φτερά άλλαξε πολύ ο τρόπος που περνάμε αυτό το κομμάτι και η αντίδραση της μοτοσυκλέτας εκεί. Νομίζω πως είμαστε ακόμη εντάξει, αλλά βρισκόμαστε πραγματικά στο όριο.”

Όσο για τον Rossi, το άνθρωπο που ήταν αήττητος στο Mugello από το 2002 ως το 2008: “Το Mugello είναι μια φανταστική πίστα, όταν οδηγείς εκεί το συναίσθημα είναι σπουδαίο, αλλά επίσης είναι παλιάς σχολής, έτσι σε κάποια σημεία είναι επικίνδυνη γιατί είμαστε πια πολύ γρήγοροι, χωρίς πολύ χώρο τριγύρω και τα φρένα για την πρώτη στροφή είναι όντως οριακά. Όταν φτάνεις εκεί με 340 και 350 km/h το ‘άλμα’ είναι επικίνδυνο, έτσι πρέπει είτε να προσεγγίζουμε εκεί πιο σιγά. Ίσως πάλι πρέπει να τροποποιήσουμε την ευθεία λιγάκι, αν και νομίζω πως δε θα είναι και πολύ εύκολο.”

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Ιουνίου 2019 23:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon