.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 16:56

WorldSBK με νέα μορφή τριών αγώνων από το 2019

Οριστικοποιήθηκε το νέο σχήμα του πρωταθλήματος

Στις 30 Νοεμβρίου στη Μαδρίτη συνεδρίασε η Επιτροπή του WorldSBK, αποτελούμενη από τους Gregorio Lavillia (αγωνιστικός διευθυντής και πρόεδρος της επιτροπής), Takanao Tsubouchi (MSMA), Paul Duparc (γραμματέας), Charles Hennekam (συντονιστής FIM), Scott Smart (τεχνικός διευθυντής WorldSBK) και Daniel Carrera (εκτελεστικός διευθυντής WorldSBK).

Κεντρικό θέμα αυτής της επιτροπής ήταν η επικύρωση του νέου σχήματος διεξαγωγής των Superbikes που είχε ανακοινωθεί πριν λίγο καιρό. Τώρα που επισημοποιήθηκαν οι αλλαγές, ας δούμε αναλυτικά πώς θα είναι ένα τυπικό τριήμερο WorldSBK το 2019.

Η διαδικασία της Superpole θα ξαναγίνει μία ενιαία για όλους, κάτι που θα ισχύσει σε όλες τις κατηγορίες του πρωταθλήματος. Τα αποτελέσματά της θα καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του πρώτου αγώνα Superbikes το Σάββατο και το νέου θεσμού της Superpole Race που εισάγεται στο πρόγραμμα της Κυριακής. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της Κυριακή, εκεί οι πρώτες 9 θέσεις στη σχάρα εκκίνησης θα προκύπτουν από τους αντίστοιχους 9 πρώτους της Superpole Race, ενώ από τη 10η θέση και πίσω θα στηθούν οι αναβάτες κανονικά με τους χρόνους που προκρίθηκαν στη διαδικασία της Superpole.

Την Κυριακή οι αναβάτες του WorldSBK θα τρέχουν πρώτα τη Superpole Race, η οποία είναι μια σύντομη sprint race 10 γύρων, στην οποία θα βαθμολογούνται οι 9 πρώτοι με την εξής κατανομή πόντων: 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

Στη συνέχεια θα ακολουθεί ο δεύτερος αγώνας των Superbikes, η βαθμολογία του οποίου παραμένει όπως τη γνωρίζαμε ως τώρα – όπως και για τον πρώτο αγώνα του Σαββάτου. Η τελική βαθμολογία του κάθε αγωνιστικού διημέρου θα προκύπτει συνεπώς από το άθροισμα των τριών αγώνων, δηλαδή των δύο κανονικών και του σύντομου Superpole Race της Κυριακής.

Ειδικά για το πρωτάθλημα Supersport 300, η Επιτροπή αποφάσισε πως στα δοκιμαστικά της Παρασκευής οι αναβάτες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ που θα έχουν από δύο sessions ελεύθερων δοκιμών – προφανώς για να ανακουφιστεί η πίστα από τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων σε αυτήν την κατηγορία.

Παράλληλα, στα 300 κυβικά υιοθετείται ένας αγώνας «Τελευταίας Ευκαιρίας» (Last Chance) για όσους αναβάτες δεν κατάφεραν να προκριθούν στον αγώνα της κατηγορίας μέσω του Qualifying. Με το τέλος των κατακτήριων δοκιμών το Σάββατο, λοιπόν, οι μη προκριθέντες θα συναγωνίζονται σε έναν αγώνα όπου οι έξι πρώτοι θα παίρνουν δικαίωμα συμμετοχής στον Κυριακάτικο αγώνα των SSP300, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα τις έξι τελευταίες θέσεις στη σχάρα εκκίνησης.

Εν ολίγοις και συνοψίζοντας, στην προσπάθεια της Dorna να βρει νέο ενδιαφέρον και να προκαλέσει περισσότερη δημοσιότητα στο WorldSBK κάνει το προφανές: αυξάνει τις αγωνιστικές δραστηριότητες με έναν επιπλέον, τρίτο αγώνα Superbikes, τη σύντομη Superpole Race της Κυριακής και, ταυτόχρονα, βάζει εμβόλιμο άλλον έναν μικρό αγώνα SSP300 ως δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν προκρίθηκαν μέσω της παραδοσιακής διαδικασίας των κατακτήριων δοκιμών. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 16:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon