.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 11:45

MotoGP 2019, Jerez Test – Ημέρα 1η

Ταχύτερος όλων ο Danilo Petrucci

Με καθαρό ουρανό, άφθονη λιακάδα, αλλά και τσουχτερό κρύο, οι αναβάτες των MotoGP μπήκαν την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στην πίστα της Jerez για τη δεύτερη και τελευταία δοκιμή της χρονιάς.

Εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας, ουδείς βγήκε στην πίστα πριν τις 11.30 π.μ., αλλά με τον ήλιο να λάμπει άρχισαν σταδιακά να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές συνθήκες και μέχρι το τέλος της πρώτης αυτής μέρας σχεδόν όλοι είχαν γράψει πάνω από 50 γύρους.

04 andrea dovizioso ita ambience box test01595 preseason motogp ambience.gallery full top fullscreen

Σε αυτούς οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πολλά πράγματα, τα περισσότερα των οποίων έμειναν καλά κρυμμένα από τη δημοσιότητα. Αυτό που φαίνεται ωστόσο είναι πως η Ducati βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τους ανταγωνιστές της, βλέποντας τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες της να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σους πίνακες με τα γυρολόγια.

Ήταν μάλιστα ο «νέος» Danilo Petrucci που απόλαυσε περισσότερο την αναβάθμισή του στο ολοκαίνουργιο GP19, ρίχνοντας περίπου δύο δέκατα στον ομόσταυλό του, Andrea Dovizioso. Ο τελευταίος μάλιστα είχε και μια πτώση προς το τέλος της ημέρας, δίχως άλλες συνέπειες πλην των υλικών.

63 francesco bagnaia00982 preseason motogp action.gallery full top fullscreen

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, οι αναβάτες καβάλησαν τόσο τις μοτοσυκλέτες του 2018, όσο και αυτές του 2019, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν «υβριδικές» λύσεις με καινούργια εξαρτήματα πάνω στη μοτοσυκλέτα του 2018. Όπως τελικά αφέθηκε να εννοηθεί, πάντως, αμφότεροι προτίμησαν τελικά το πακέτο του 2019, με το οποίο έκαναν και τους ταχύτερους χρόνους τους – δεν αποκλείεται δηλαδή η μοτοσυκλέτα του 2018 να ήταν εκεί ως σημείο αναφοράς και σύγκρισης.

Σημειώνουμε ακόμη την απρόοπτη επανεμφάνιση του Alvaro Bautista, ο οποίος κλήθηκε την τελευταία στιγμή για να πάρει τη θέση του τραυματισμένου Michele Pirro ως αναβάτης δοκιμών και έγραψε τον 9ο ταχύτερο χρόνο της ημέρας. Βολικότατα, ο Bautista ήταν ήδη στη Jerez αφού τις προηγούμενες μέρες καβάλησε για πρώτη φορά τη Ducati με την οποία θα τρέξει στο WorldSBK.

action jerez motogp test03676 preseason motogp action.gallery full top fullscreen

Παραδόξως, η τρίτη ταχύτερη μοτοσυκλέτα και πρώτη Honda ήταν η RC213V του Takaaki Nakagami, δηλαδή το αγωνιστικό που φέτος έτρεχε ο Cal Crutchlow. Μιλάμε για το εφάμιλλο με τα εργοστασιακά RCV του 2018, το οποίο εκτίμησε δεόντως ο Ιάπωνας που φέτος αγωνιζόταν με το RCV του 2017.

action jerez motogp test03399 preseason motogp action 1.gallery full top fullscreen

Οι εργοστασιακοί αναβάτες συνεχίζουν να εξελίσσουν τη μοτοσυκλέτα του 2019, με τον Jorge Lorenzo να εμφανίζεται με διάφορα ρεζερβουάρ καυσίμου – προφανώς η Honda δεν κάνει το ίδιο λάθος με τη Ducati και δίνει στον Ισπανό ό,τι θέλει από την αρχή.

Κάπως έτσι ο Marc Marquez σημείωσε τον 4ο ταχύτερο χρόνο, με τον Lorenzo στην 7η θέση.

12 maverick vinales esp00873 preseason motogp action.gallery full top fullscreen

Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο Yamaha, με ταχύτερη αυτή του Maverick Viñales που έφτασε 4 δέκατα από την πρώτη θέση. Ο Valentino Rossi, από την άλλη, περιορίστηκε στον 17ο χρόνο, μετά από μια μέρα γεμάτη προβλήματα, αφού αντιμετώπισε μηχανική βλάβη και τέλειωσε τη δουλειά του πιο νωρίς απ’ όσο περίμενε.

Αυτός που έλαμψε τη Yamaha ήταν ο Franco Morbidelli, σημειώνοντας τον έκτο ταχύτερο χρόνο, 7 δέκατα από τον πρώτο.

21 franco morbidelli ita ambience box test01216 preseason motogp ambience.gallery full top fullscreen

Σύμφωνα με τον Massimo Meregalli της Yamaha, η ομάδα προς το παρόν ασχολείται μόνο με τον νέο κινητήρα και δε δοκιμάζει τίποτε άλλο, με τους εργοστασιακούς αναβάτες να έχουν το νέο μοτέρ σε δυο εκδόσεις, αλλά ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει με ποιο θα πορευτούν στη συνέχεια.

Για τον Rossi έχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, οπότε φαίνεται πως κάποιοι στη Yamaha θα δουλεύουν πυρετωδώς στην εορταστική περίοδο, καθώς την επόμενη φορά που οι εργοστασιακοί αναβάτες μπορούν να καβαλήσουν τις Μ1 τους θα είναι τον Φεβρουάριο, καθώς θα αρχίζει ο κατήφορος για την έναρξη της νέας σεζόν.

46 valentino rossi ita ambience box test01237 preseason motogp ambience.gallery full top fullscreen

Δίχως να έχουν δοκιμαστεί ακόμη νέα πλαίσια και ό,τι άλλο μπορεί να τους απασχολεί εκεί στη Yamaha ενόψει του 2019, φαίνεται πως ψάχνοντας τον κινητήρα βρίσκονται υπό σοβαρότατη πίεση για να προλάβουν να έχουν ένα ανταγωνιστικό πακέτο του χρόνου. Τουλάχιστον οι εμφανίσεις του Viñales αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.

Η Suzuki είδε τους αναβάτες της, Joan Mir και Alex Rins, στις θέσεις 10 και 13 αντίστοιχα, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, μόλις 2 δέκατα. Ο rookie Mir γνώρισε τον πρώτο του μεγάλο βρόντο το μεσημέρι της πρώτης αυτής μέρας, αλλά δεν φάνηκε να πτοείται καθώς επέστρεψε και βελτίωσε τους χρόνους του.

36 joan mir00861 preseason motogp action.gallery full top fullscreen

Το ενδιαφέρον για τη Suzuki προκύπτει από τα λεγόμενα του Davide Brivio, ο οποίος αποκάλυψε πως ο αναβάτης δοκιμών της ομάδας, Sylvain Guintoli, δοκιμάζει στη Jerez ένα ανθρακονημάτινο πλαίσιο. Αν και ο Γάλλος έγραψε μόλις τον 22ο χρόνο, το πλάνο της Suzuki είναι να χρησιμοποιήσουν αυτό το πλαίσιο ως οδηγό για να σχεδιάσουν ένα αλουμινένιο με την ίδια ακαμψία με αυτό.

Σφήνα ανάμεσα στις Suzuki βρέθηκε η Aprilia, με τον Andrea Iannone στον 11ο ταχύτερο χρόνο. Ο Aleix Espargaro απείχε λόγω ασθένειας από την πρώτη μέρα, αλλά ο νέος τους αναβάτης οδήγησε μια φρέσκια έκδοση του V4 κινητήρα και επίσης δοκίμασε δύο διαφορετικά πλαίσια.

action jerez motogp test03411 preseason motogp action.gallery full top fullscreen

Η ΚΤΜ φαινομενικά δεν τα πήγε καλά στην πρώτη μέρα στη Jerez. Οι εργοστασιακοί της αναβάτες, Pol Espargaro και Johann Zarco, έγραψαν τους 15ο και 19ο χρόνο αντίστοιχα, ενώ οι αυτοί της Tech3, Hafizh Syahrin και Miguel Oliveira, βρέθηκαν ακόμη πιο κάτω, στις θέσεις 21 και 23.

Αν διαβάσουμε ανάμεσα στις δηλώσεις των ανθρώπων της ΚΤΜ, ωστόσο, μάλλον αντιλαμβανόμαστε πως η δουλειά που κάνουν σε αυτές τις δοκιμές δεν έχει την παραμικρή σχέση με το κυνήγι του χρονομέτρου.

44 pol espargaro esp action test03793 preseason motogp action 2.gallery full top fullscreen

Οι Αυστριακοί έχουν φέρει και εξελίσσουν μια νέα αδρανειακή μονάδα (IMU), αλλά σχεδόν τα πάντα δοκιμάζονται σε καινούργιες εκδόσεις: πλαίσιο, κιβώτιο, φέρινγκ, διάφοροι κινητήρες κλπ. Όπερ σημαίνει πως έχει πέσει άφθονο χρήμα για να προχωρήσει η ΚΤΜ πιο ψηλά φέτος, αλλά επίσης πάρα πολλή δουλειά για την ομάδα δοκιμών. Διά του λόγου το αληθές, στο γκαράζ της ΚΤΜ βρίσκονταν 6 μοτοσυκλέτες για τους 4 αναβάτες, με άγνωστο τί διαφορές είχαν μεταξύ τους.

Η τελευταία δοκιμή MotoGP για φέτος συνεχίζεται σήμερα, 29 Νοεμβρίου, για δεύτερη μέρα.

Αποτελέσματα 1ης Ημέρας Jerez Test

jerez test 2019 results day 1

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 11:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon