.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 12:05

ISSR – Το μυστικό “αντι-chatter” σύστημα της SAG Team

 

Μια ομάδα της Moto2 ίσως “βάλει τα γυαλιά” στους μεγάλους κατασκευαστές!

Chatter. Ένα φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται όταν οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες παίρνουν απίστευτες κλίσεις και προκαλεί μια  χαμηλής συχνότητας ταλάντευση / δόνηση, η ένταση της οποίας κάνει τα δόντια των αναβατών να χτυπάνε μεταξύ τους.

Εξ ου και η ονομασία chatter, που σημαίνει στα αγγλικά τον τριγμό τον δοντιών από το κρύο, το “τουρτούρισμα” δηλαδή.

Οι αιτίες που προκαλούν το chatter, έχουν να κάνουν με τις οριακές καταστάσεις στις οποίες φθάνουν ελαστικά και αναρτήσεις σε μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα, όταν αυτή παίρνει μεγάλες κλίσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν “συντονισμό”, που εμφανίζεται στις εισόδους των στροφών και μπορεί να διαρκέσει σε όλη την διάρκεια τους, μέχρι την έξοδο. Αναρτήσεις, πλαίσιο, ελαστικά και πολλοί άλλοι παράγοντες φαίνεται πως παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του φαινομένου, το οποίο ακόμα και οι μεγάλοι κατασκευαστές στα MotoGP, δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν / εξαλείψουν απόλυτα.

Δείτε εδώ ένα σχετικό video, με οδηγούς αγώνων να μιλάνε για το φαινόμενο chatter:



H SAG Team από τα Moto2, φαίνεται όμως πως έχει μια λύση! Στα πρόσφατα δοκιμαστικά στην Valencia, στην Kalex μοτoσυκλέτα του αναβάτη,  Jules Danilos, παρατηρήθηκε ένα μυστήριο εξάρτημα, τοποθετημένο στο άκρο του ψαλιδιού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων (speedweek.com), ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Edi Perales, δήλωσε σχετικά: “Δεν μπορώ να σας πω πολλά, είναι ένα εξάρτημα το οποίο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την μείωση ή την εξάλειψη του chattering τόσο στο πίσω όσο και στο μπροστινό μέρος μιας μοτοσυκλέτας. Το όνομα του είναι ISSR και έχουμε επενδύσει αρκετά χρήματα σε αυτή την τεχνολογία, για την οποία συνεργαζόμαστε με έξι διαφορετικούς κατασκευαστές εξαρτημάτων.

 Η βασική εξέλιξη έχει γίνει από εμένα, μόνο εγώ και λίγα ακόμη άτομα γνωρίζουμε πως λειτουργεί και από τι αποτελείται το ISSR. Έχουμε πάρει έγκριση από την Dorna για την χρήση του, για την ακρίβεια το έχουμε χρησιμοποιήσει σε οκτώ αγώνες στην σεζόν του 2017 αλλά κανείς δεν το πρόσεξε! Όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στις Honda, Yamaha, Suzuki, Ducati αλλά και εμείς μπορούμε να εξελίξουμε και να εφαρμόσουμε νέα πράγματα και τεχνολογίες.”

antichatter

Απ’ ότι φαίνεται στην φωτογραφία, το ISSR πρέπει να  βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μηχανική λειτουργία, αφού δεν βλέπουμε καλωδιώσεις να ξεκινάνε ή να καταλήγουν σε αυτό. Θα ήταν άλλωστε πολύ δύσκολο να πάρουν έγκριση από την διοργανώτρια αρχή για κάτι τέτοιο, αφού οι κανονισμοί σε ότι έχει να κάνει με ηλεκτρονικά, είναι πολύ αυστηροί. Ουσιαστικά πρέπει να είναι ένα είδος “αποσβεστήρα”, με την έννοια του ότι παράγει αντίθετες ως προς την ταλάντωση του chattering δυνάμεις, εξουδετερώνοντας τες. Αυτό που εικάζουν οι περισσότεροι, είναι πως πρόκειται για ένα ελεύθερα κινούμενο έμβολο – αντίβαρο, μέσα σε μπάνιο λαδιού.

Λέτε η SAG Team να βρήκε την λύση σε ένα πρόβλημα που κανείς από τους μεγάλους δεν έχει λύσει;  




Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 12:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon