.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 12:11

Kees Koolen vs Carlos Sainz

 

Συγκρούστηκαν στο Rally Dakar 2018 ή όχι; Η κόντρα συνεχίζεται!

Χτύπησε ο Carlos Sainz με το αυτοκίνητο του το Quad του Kees Coolen στο Rally Dakar 2018; Σωστά του επέβαλε ποινή 10 λεπτών η διοργάνωση του αγώνα, ποινή που πιθανώς να του κόστιζε τη νίκη; Τι συνέβη και αργότερα αναιρέθηκε η ποινή; Το Dakar τελείωσε, η κόντρα όμως εντείνεται.

Την 7η μέρα του Rally Dakar 2018, ο πρώην CEO του Booking.com και αγωνιζόμενος στα Quad -με όχημα δικής του κατασκευής-, Ολλανδός επιχειρηματίας Kees Koolen υποστήριξε πως ο Carlos Sainz προσπαθώντας να τον προσπεράσει με το Peugeot του, τον χτύπησε και του έκανε ζημιά στο Quad.

Στη συνέχεια η διοργάνωση ανακοίνωσε πως επιβάλλει ποινή 10 λεπτών στον Carlos Sainz, όμως όταν η Peugeot προσκόμισε τα στοιχεία της τηλεμετρίας του αυτοκινήτου του Ισπανού, η ποινή αναιρέθηκε. Όμως ο Kees Koolen συνεχίζει να υποστηρίζει την άποψη του, απειλώντας μάλιστα να καταφύγει σε μηνύσεις εναντίον Sainz & Peugeot!

Ποιος είναι ο Kees Koolen

kees koolen vs carlos sainz 1

Ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος έχει πάθος με τις επιχειρήσεις και έχει διατελέσει κατά το παρελθόν CEO στην Booking.com αλλά και νούμερο δύο στην ιεραρχία της Uber.

Ο Kees Koolen ξεκίνησε την ενασχόληση του με το Rally Dakar το 2009, με μοτοσυκλέτα, τερματίζοντας 69ος στη γενική κατάταξη. Στη συνέχεια ξεκίνησε να εξελίσσει το δικό του Buggy, και να συμμετέχει με αυτό στο Rally, καταφέρνοντας να τερματίσει με αυτό στην τρίτη του προσπάθεια το 2012.

kees koolen vs carlos sainz 4

Στη συνέχεια αποφάσισε πως ήθελε να είναι ο πρώτος αγωνιζόμενος στην ιστορία του Dakar που θα τερμάτιζε τον αγώνα σε όλες τις κατηγορίες. Και όντως τα κατάφερε το 2014, καθώς είχε τερματίσει 17ος στα Quad το 2013, και 37ος στα φορτηγά το 2014!

Επόμενος στόχος; Να τερματίσει τον αγώνα καβάλα σε quad δικής του κατασκευής!

Η Barren Racing

kees koolen vs carlos sainz 16

Έτσι ξεκίνησε η ιστορία που θα κατέληγε στην δημιουργία της Barren Racing, και του Quad «Barren Racer One 690», ένα όχημα με κινητήρα ΚΤΜ LC4, και πλαστικά από… Duke –στην έκδοση παραγωγής.

 Το 2017 ο Koolen συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cross Country Rally Raids με το Barren Racer One και στέφθηκε Πρωταθλητής, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό (Rafal Sonik, Ignacio Casale, Alexis Hernandez, Pablo Copeti, γενικά όλοι οι αγωνιζόμενοι και νικητές του Dakar).

kees koolen vs carlos sainz 8

Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά που το Barren Racer One 690 τερμάτισε στο Rally Dakar, στην 8η θέση της κατηγορίας.

Όμως αντί το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στην επιτυχημένη πορεία του Koolen με το custom Quad του, τη δημοσιότητα μονοπώλησε η «σύγκρουση» με τον Sainz.

Και τώρα, μετά το τέλος του Rally Dakar, σε συνεντεύξεις του Kees Koolen, μαθαίνουμε πως ο Ολλανδός προτίθεται να μηνύσει την Peugeot και τον Carlos Sainz «αν δεν πουν την αλήθεια».

Οι δηλώσεις του Koolen για το συμβάν με τον Sainz

kees koolen vs carlos sainz 2

«Πολλοί οπαδοί του Carlos Sainz με βρίζουν και με απειλούν, εμένα και την οικογένεια μου.  Δεν με εξέπληξε αυτό, οι οπαδοί των αγωνιζομένων αντιδρούν συναισθηματικά. Ευτυχώς όμως οι περισσότεροι αναβάτες Quad και μοτοσυκλετών συμφωνούν μαζί μου. Οι περισσότεροι έχουν αντίστοιχες εμπειρίες με τους οδηγούς αυτοκινήτων. Η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη και οι οργανωτές δεν κάνουν τίποτα, περιμένουν ίσως το πρώτο θύμα για να αντιδράσουν.»

kees koolen vs carlos sainz 10

«Μετά το συμβάν, κανένας από την Peugeot δεν ήρθε να μου μιλήσει, να με ρωτήσει αν είμαι καλά. Δεν νοιάζονται για την ασφάλεια των αγωνιζομένων, μόνο για τη νίκη με κάθε κόστος. Μετά την 7η μέρα οι άνθρωποι της ομάδας της Peugeot με έβριζαν όποτε περνούσα κοντά τους και μου πέταγαν νερό!»

kees koolen vs carlos sainz 14

«Οι κανόνες του αγώνα αναφέρουν ξεκάθαρα πως όταν προσπερνάς πρέπει να το κάνεις σε ασφαλές σημείο, όπου υπάρχει χώρος. Ο Carlos δεν το έκανε. Τα δεδομένα που προσκόμισε μετά η Peugot δεν είναι τα σωστά. Λένε πως ο Carlos με προσπέρασε με 55 χλμ/ώρα, και εγώ έπεσα 4 χιλιόμετρα μετά το συμβάν. Αυτό είναι αδύνατο. Λίγο μετά το συμβάν σταμάτησα τρεις φορές για να επιχειρήσω να διορθώσω τις ζημιές, και να τερματίσω όπως-όπως. Και δεν μπορώ να κάνω έφεση στην απόφαση της FIA γιατί… δεν είμαι οδηγός της FIA! Ως αναβάτης Quad ανήκω στη FIM, και οι αγωνιζόμενοι της FIM ΔΕΝ μπορούν να αντιδράσουν σε αποφάσεις που αφορούν αγωνιζόμενους της FIA!»

kees koolen vs carlos sainz 13

«Ζήτησα από τον ASO τα στοιχεία του συμβάντος, όμως η διοργάνωση δεν μου απάντησε. Θα ζητήσω από αναλυτές ατυχημάτων να εξετάσουν τις ζημιές του Quad μου και να πουν τι μπορεί να προκάλεσε αυτή τη ζημιά. Και μαζί με τα δικά μου δεδομένα τηλεμετρίας, θα αποφασίσω πώς θα κινηθώ στη συνέχεια.»

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο καθώς ο Carlos Sainz αγωνίζεται με την Peugeot και ο Koolen είναι μεγαλομέτοχος της Toyota!

Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 12:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Adam Raga “επιστρέφει” στη Hebo MotoGP 2018: Sepang Test, 3η μέρα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon