.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 10:20

Ducati + Οhlins: Carbon πιρούνι στις GP17

 

…αλλά όχι για τους λόγους που φαντάζεστε!

 

Από την αρχή της σεζόν φαινόταν ότι κάτι “μυστήριο” έπαιζε με το μπροστινό των GP17 μοτοσυκλετών της Ducati. O λόγος για το carbon πιρούνι ή για να είμαστε πιο ακριβείς, για την carbon “μπότα” που χρησιμοποιείται στο USD της Ohlins, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της κορυφαίας σουηδικής εταιρείας αναρτήσεων και της Ducati.

carbon pirouni ducati gp17 1

Ο προφανής λόγος για την χρήση carbon σε δομικό τμήμα ενός πιρουνιού, είναι η μείωση του βάρους σωστά; Όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση… και μάλιστα όχι μόνο δε πρόκειται για αυτό αλλά το carbon χρησιμοποιείται από την Ohlins και την Ducati, για ένα λόγο που πάει κόντρα σε αυτά που ξέραμε για τις ιδιότητες του ως υλικό. 

Πολύ απλά, οι “μπότες” από ανθρακόνημα, προσδίδουν χαρακτηριστικά ελεγχόμενων ελαστικοτήτων στο πιρούνι, κάτι που βελτιώνει την αίσθηση στις –πολύ- μεγάλες κλίσεις των αγώνων  και λειτουργεί επικουρικά και σαν στοιχείο ανάρτησης. 

Όταν μια μοτοσικλέτα πάρει τις κλίσεις που βλέπουμε στους αγώνες των GP, οι αναρτήσεις δεν αποδίδουν σωστά, αφού δέχονται τις δυνάμεις που καλούνται να αποσβέσουν, σχεδόν κάθετα στο άξονα λειτουργίας τους. 

Για αυτό τον λόγο λοιπόν, τα carbon στελέχη του πιρουνιού της Ohlins επιτρέπουν ελεγχόμενες ελαστικότητες σε αυτή την διεύθυνση ασκούμενων δυνάμεων, αποσβένοντας ένα μέρος αυτών. 

Το carbon, για το οποίο η τεχνογνωσία τρέχει με γεωμετρική πρόοδο, είναι προτιμότερο από τα κράματα μετάλλων σε ότι αφορά στην επίτευξη συγκεκριμένων ιδιοτήτων κάμψης.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 10:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon