.
Κατηγορία Zero
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 16:02

Test – Zero FX 2020

Plug and Play

Του Thierry Sarasyn
Φωτό: Cornelio Longo

Για κάποιον λόγο οι μοτοσυκλετιστές μοιάζουν πιο δεκτικοί απέναντι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρά στις μοτοσυκλέτες. Πρόκειται άραγε για προκατάληψη ή μήπως οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες αξίζουν πράγματι μια θέση στον ήλιο; Πήραμε στα χέρια μας το Zero FX για να το διαπιστώσουμε.

test zero fx sarasyn 20

Δεν πρόκειται για το κορυφαίο μοντέλο της Zero, μα η απλότητα που το διακρίνει συνεπάγεται κάποια πλεονεκτήματα. Το FX ζυγίζει μόλις 131 κιλά και, στην περίπτωσή μας, στεγνό και υγρό βάρος είναι ακριβώς το ίδιο – δεν υπάρχουν ούτε βενζίνες, ούτε λάδια να προστεθούν στη μοτοσυκλέτα εκ των υστέρων.

Επιπλέον, δεν έχει καν ρεζερβουάρ καυσίμου. Το μόνο που έχεις να κάνεις με το FX είναι να το συνδέσεις με τον φορτιστή σαν το iPhone στο τέλος της ημέρας. Είναι ακριβώς το ίδιο σκεπτικό με το τηλέφωνό σου: αν δεν το χρησιμοποιείς, το φορτίζεις.

Υπάρχουν κάμποσα συνήθεια που καλό θα ήταν να ξεχάσεις. Πάτα τη μίζα. Άλλαξε ταχύτητα. Λάδωσε την αλυσίδα. Άλλαξε λάδια. Ψάξε για καλύτερο αμορτισέρ. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για ώρα.

test zero fx sarasyn 19

Α2 με 11 κιλά ροπής

Το FX είναι μια απλή μοτοσυκλέτα, χωρίς πολύ εξοπλισμό και κόλπα, αλλά είναι και ευπροσάρμοστη καθώς με απόδοση 46 ίππων μπορεί κανείς να την οδηγήσει και με δίπλωμα Α2. Εδώ οφείλουμε να τονίσουμε πως δίπλα στην ιπποδύναμη υπάρχει και ένας άλλος αριθμός: 10.8 kg.m ροπής. Μετριοπαθής ισχύς, βαρβάτη ροπή, πολλή περισσότερη από κάθε άλλη μοτοσυκλέτα με κινητήρα εσωτερικής καύσης επιπέδου Α2.

Αυτό, σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος, μεταφράζεται σε επιταχύνσεις που θυμίζουν διακτίνιση. Αυτό το κατασκεύασμα επιταχύνει ταχύτερα από οποιαδήποτε μεσαία γυμνή ή σπορ μοτοσυκλέτα. Το κάνει δε χωρίς καθόλου ήχο και χωρίς αλλαγές σχέσεων – να κάτι άλλο που πρέπει να συνηθίσεις.

Έχει όμως και τα πλεονεκτήματά του. Αν για παράδειγμα θες να πας εκτός δρόμου σε καλοδέχονται οι περιπατητές, οι ίδιοι που μια εβδομάδα πριν μας πετούσαν πράγματα στο κεφάλι καθώς περνούσαμε με τις παραδοσιακές μας εντούρο.

test zero fx sarasyn 15

Αν όμως...

Το συμπέρασμα είναι πως η οδήγηση του FX είναι εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη κλασική μοτοσυκλέτα. Μπορεί κάποιοι να μην το βλέπετε καν ως μοτοσυκλέτα Πρέπει κανείς να ξεπεράσει το γεγονός πως η αυτονομία του δεν είναι εξίσου μεγάλη και θέλει σαφώς περισσότερο χρόνο για να φορτίσει απ’ όσο χρειάζεται για να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ με βενζίνη.

Είναι δικαιολογημένες αυτές οι αντιρρήσεις, ειδικά αν αυτές βρίσκονται ψηλά στη λίστα των επιθυμιών σου στην αγορά μιας μοτοσυκλέτας.

Αν όμως δεν είναι ακριβώς έτσι;

Αν όμως οι ανάγκες για μετακίνηση περιορίζονται εντός πόλης και σε δευτερεύοντες δρόμους και σπάνια θα χρειαστεί να κάνεις περισσότερα από 50 χιλιόμετρα συνεχόμενα;

Αν όμως, όπως ο γείτονας του υπογράφοντος, αναζητείς μια μοτοσυκλέτα που να βολεύει στην κίνηση και η δουλειά σου απέχει 30 χιλιόμετρα από το σπίτι;

Αν όμως οι διαδρομές σου δεν είναι ποτέ μεγάλες και σπάνια περιλαμβάνουν αυτοκινητόδρομο;

Τότε το Zero FX μπαίνει χαλαρά στο κάδρο της ενδεχόμενης αγοράς.

test zero fx sarasyn 23

Διασκεδαστική μοτοσυκλέτα

Με γεμάτη τη μπαταρία του το FX μόλις που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα σε αυτονομία. Από τη στιγμή που εξαρχής δεν συζητάμε για μεγάλες αποστάσεις με το FX, το εξετάσαμε πρωτίστως ως εργαλείο διασκέδασης.

Ένας κινητήρας με την ευελιξία ενός εντούρο, το σουλούπι μιας γυμνής σπορ μοτοσυκλέτας και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα ενός supermoto. Αυτός ο συνδυασμός εξηγεί αποτελεσματικά γιατί αυτή η μοτοσυκλέτα είναι ένα εργαστήρι παραγωγής διασκέδασης.

Χρειάζονται μερικά μόλις λεπτά στη σέλα του για να σε κάνει ξανά άτακτο 16χρονο. Σλάλομ ανάμεσα στα αυτοκίνητα, δυνατές επιταχύνσεις στα φανάρια, τα πάντα μέσα στην πόλη ξαφνικά αποκτούν μια παιχνιδιάρικη πλευρά.

Εκτός της πόλης, οι στενοί επαρχιακοί δρόμοι είναι το στοιχείο του. Επίσης, εντούρο δεν είναι, αλλά δε θα σταματήσει στο χώμα.

Κάπως έτσι η Zero αποδεικνύει έμπρακτα πως δικαίως το FX συνοδεύεται από τον χαρακτηρισμό του πασπαρτού.

Δείτε τα περιφερειακά του, για παράδειγμα. Ο συνδυασμός του πιρουνιού Showa και η συνολική του γεωμετρία παράγει άφθονη εμπιστοσύνη. Το φαρδύ τιμόνι με την εντουράδικη αύρα προσφέρει εξαιρετικό έλεγχο και, παρά τη θέση της μπαταρίας, το κέντρο βάρους δεν είναι πολύ ψηλά για να χαλάσει την υποδειγματική του ευελιξία.

Πάνω απ’ όλα όμως, αυτή είναι μια plug and play μοτοσυκλέτα: καβαλάς και φεύγεις ακαριαία.

test zero fx sarasyn 07

Εν κατακλείδι

Αν ζυγίσουμε όλα τα πλεονεκτήματα του FX, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως με αυτή τη μοτοσυκλέτα η Zero δεν στοχεύει στον παραδοσιακό μοτοσυκλετιστή, αλλά περισσότερο προς αυτόν που αναζητεί το κάτι διαφορετικό, ή σε νέους αναβάτες που έχουν ως πρώτο στόχο τους την ευκολία μετακίνησης.

Η διασκέδαση και η απόδοση είναι ούτως ή άλλως ιδιότητες που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε μοτοσυκλετιστή.

Με κόστος αγοράς τα €13,005 (τιμή Ολλανδίας, δεν εισάγεται στην Ελλάδα), το FX μοιάζει λογικά τιμολογημένο. Ειδικά αν σκεφτούμε πως σε πολλές χώρες οι κυβερνήσεις προσφέρουν κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων με έκπτωση στην τιμή, μειώσεις ή απαλλαγές φόρων κ.ο.κ.

Προσθέτουμε σε αυτό την πραγματικότητα που λέει πως τα λειτουργικά κόστη του θα είναι σημαντικά λιγότερα και οι ανάγκες συντήρησης ακόμη πιο ισχνές και τότε τα 13 αυτά χιλιάρικα τα βλέπεις με άλλο μάτι.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Zero FX συνολικά, το οποίο εμφανώς έχει τα εφόδια να κατακτήσει τον δικό του ζωτικό χώρο στην αγορά.

test zero fx sarasyn 17

Tεχνικά Χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής Zero Motorcycles
Μοντέλο FX 7.2
Αντιπρόσωπος Δεν αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα
   
Κινητήρας  
Τύπος Z-Force 75-5, αερόψυκτος, ηλεκτρικός, brushless μόνιμου μαγνήτη
Controller Τριφασικός, 550Α, σύστημα ανάκτησης ενέργειας στο φρενάρισμα
Κιβώτιο ταχυτήτων Μίας σχέσης
Τελική μετάδοση Ιμάντας από ανθρακόνημα (90Τ/18Τ)
   
Μπαταρία  
Τύπος Z-Force Li-Ion intelligent modular
Μέγιστη χωρητικότητα (kWh) 7.2
Ονομαστική χωρητικότητα (kWh) 6.3
Φορτιστής (W) 650, ενσωματωμένος
   
Χρόνος φόρτισης  
Στάνταρ φορτιστής μοτοσυκλέτας 9.7 ώρες (100%) / 9.2 ώρες (95%)
Με έναν εξωτερικό φορτιστή 4.1 ώρες (100%) / 3.6 ώρες (95%)
Με μέγιστο αριθμό εξωτερικών φορτιστών 1.8 ώρες (100%) / 1.3 ώρες (95%)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινένιο περιμετρικό
Μήκος (mm) -
Πλάτος (mm) -
Υψος (mm) -
Ύψος σέλας (mm) 881
Ίχνος (mm) 104
Γωνία κάστερ (μοίρες) 25.4
Μεταξόνιο (mm) 1,438
Βάρος (kg) 131
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41 mm, πλήρως ρυθμιζόμενo
Πίσω Ένα αμορτισέρ Showa piggy-back, πλήρως ρυθμιζόμενo
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων J.Juan, Bosch ABS
Πίσω  Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου J.Juan, Bosch ABS
Ελαστικά  
Μπροστά Pirelli Scorpion MT 90, 90/90-21
Πίσω Pirelli Scorpion MT 90, 120/80-18
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  46 / 4,300
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 10.8
Τελική ταχύτητα (km/h) 137
   
Αυτονομία  
Πόλη (km) 146
Αυτοκινητόδρομος με 90 km/h (km) 90
Αυτοκινητόδρομος με 113 km/h (km) 63
Μικτή (km) 87-111
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 11:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποστολή – ZERO Motorcycles DSR Black Forest
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon