.
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 10:19

Yamaha 50 χρόνια αγώνες - 1997 - 1998

Η 6η θέση στην κατάταξη για τον Luca Cadalora

 

 



Η ονομασία των αγώνων άλλαξε πάλι σε “GP500” το 1997. Οι Norifumi (Norick) Abe και Sete Gibernau συμμετείχαν με την ομάδα της Yamaha Team Rainey και οι Luca Cadalora και Troy Corser με την Red Bull Yamaha WCM, όλοι τους με YZR500.

1997 - Επιστροφή στην Yamaha

Η σεζόν τελείωσε με τον Cadalora στην 6η και τον Abe στην 7η θέση. Ο Cadalora, την πέμπτη του αυτή χρονιά στην κατηγορία των 500cc επέστρεψε στη Yamaha και έδειξε καλή φόρμα, με δύο 2ες και δύο 3ες θέσεις. Ο Abe φάνηκε να είναι έξω από τα νερά του από την αρχή και έως τα μέσα της χρονιάς, βελτιώθηκε όμως προς το τέλος με ένα τερματισμό στον πόντιουμ, στην 3η θέση, στον τελευταίο αγώνα και με σύνολο 126 πόντων στη βαθμολογία.
Ο Cadalora τερμάτισε 4ος στον πρώτο αγώνα στη Μαλαισία, όμως προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του τον οδήγησαν στην 11η θέση και στους δύο αγώνες που ακολούθησαν. Εντούτοις, έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες στον 4ο γύρο στην Ιταλία. Ξεκινώντας από την 16η θέση, κατάφερε να ανέβει στην 3η και με μια σύγκρουση μπροστά του, στη 2η. Αν και δεν κατάφερε να φτάσει τον Mick Doohan (Honda), διεύρυνε τη διαφορά του από τον τρίτο κατά επτά δευτερόλεπτα ως τον τερματισμό. Στο 5ο γύρο, στο αυστριακό GP, ο Cadalora έδωσε σκληρή μάχη για τη 2η θέση με τέσσερεις άλλους αναβάτες και τελικά κατέλαβε την 3η θέση. Μια σειρά ατυχιών τον κράτησαν εκτός βαθμολογίας από τον 6ο έως τον 9ο γύρο, το φύλλο όμως γύρισε στον 10ο γύρο στη Βραζιλία. Ξεκινώντας από τη 2η θέση, έδωσε μάχη για την 3η θέση την οποία κράτησε, τερματίζοντας για τρίτη φορά στο βάθρο αυτή τη χρονιά. Έχοντας ανακτήσει τη φόρμα του, συνέχισε να συλλέγει πόντους σταθερά, τερματίζοντας 5ος, 2ος και 4ος από τον 11ο γύρο και μετά, λαμβάνοντας την 4η θέση στη γενική κατάταξη. Δυστυχώς, προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του στους δύο τελευταίους γύρους, τον έριξαν πίσω στην 6η θέση στο τέλος.

Μειωμένη απόδοση

Για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, ο Abe δεν είχε καλό έλεγχο της επίδοσής του, ενώ ταλαιπωρήθηκε και με το σετάρισμα της μοτοσυκλέτας του στην αρχή της σεζόν. Καταστάλαξε προς το τέλος και τερμάτισε 5ος στον 12ο και 14ο γύρο. Στον τελευταίο αγώνα στην Αυστραλία, έκανε μια καλή εκκίνηση από την 5η θέση και πήρε το προβάδισμα. Αν και προσπεράστηκε από τον Doohan, κατάφερε να κρατηθεί πίσω του. Προς το τέλος του αγώνα άρχισε να χάνει θέσεις, όμως η πτώση του Doohan τον έφερε στην 3η θέση του πόντιουμ για άλλη μια φορά.
Ο Gibernau, που για πρώτη φορά συμμετείχε καθ’ όλη τη σεζόν στην κατηγορία των 500cc, τελείωσε τη χρονιά στην 13η θέση. Ο Corser ακύρωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα στα μέσα της σεζόν και δεν συμμετείχε σε αγώνα, από τον 8ο γύρο και μετά. Η Yamaha δεν κατάφερε ούτε μία νίκη το 1997, με τη Honda να τις παίρνει όλες.

1998 – Πρώτη νίκη μετά από 22 αγώνες

Η Yamaha παίρνει την πρώτη της νίκη στα 500cc μετά από 22 αγώνες.

500cc - H πρώτη νίκη του Crafar στα GP500!
Οι Norifumi Abe και Jean-Michel Bayle συμμετέχουν με την ομάδα της Yamaha Team Rainey αυτή τη σεζόν και οι Simon Crafar και Regis Laconi με την Red Bull Yamaha WCM, όλοι τους με YZR500. Οι αναβάτες της Honda πήραν τις περισσότερες νίκες αυτή τη χρονιά, ενώ οι αναβάτες της Yamaha, Abe, Crafar και Laconi τελείωσαν τη σεζόν στην 6η, 7η και 10η θέση αντίστοιχα. Τη μοναδική νίκη στη Yamaha to 1998 χάρισε ο Crafar.

O Bayle τραυματίστηκε στα δοκιμαστικά και αναγκάστηκε να μείνει εκτός αγώνων μέχρι τα μέσα της σεζόν. Στη θέση του βρέθηκε ο αναβάτης εξέλιξης της Yamaha, Kyoji Nanba, ο οποίος αγωνίστηκε στον εναρκτήριο γύρο στην Ιαπωνία. Ο Noriyuki Haga επίσης είχε μια έκτακτη συμμετοχή. Αυτοί οι τρεις Ιάπωνες αναβάτες, συμπεριλαμβανομένου του Abe, έτρεξαν στον αγώνα της ιδιαίτερης πατρίδας τους με την YZR500. Ο Abe τερμάτισε 14ος καθώς ακούμπησε άλλο αναβάτη, ο Haga όμως τερμάτισε 3ος και ο Nanba 5ος. Στον 6ο γύρο στη Μαδρίτη, ο Abe τερμάτισε 2ος, μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τον Carlos Checa (Honda). Επίσης είχε και δύο 3ες θέσεις,  στον 8ο γύρο στη Βρετανία και στον 12ο στην Καταλονία. Ο Abe οδήγησε καλά αυτή τη σεζόν, σαν πραγματικός άσος της Yamaha με σταθερότητα στην απόδοσή του καθ’ όλη τη διάρκεια. Στα highlights είναι και η 4η θέση που κατάφερε στον τελευταίο γύρο της χρονιάς, έχοντας ξεκινήσει από την 17η στη γραμμή της εκκίνησης.

Η προσαρμογή του Crafar

Ο Crafar χρειάστηκε λίγο χρόνο προκειμένου να προσαρμοστεί από την πρότερη εμπειρία του στα superbike, όμως κατάφερε να τερματίσει 3ος στον 7ο γύρο στην Ολλανδία, ενώ στον επόμενο αγώνα στη Βρετανία πήρε την pole position. Σε αυτό τον γύρο η οδήγησή του ήταν αντίστοιχη των Abe και Doohan (Honda), καταγράφοντας ταχύτερο γύρο κι εν τέλει κατακτώντας την πρώτη του νίκη στα GP. Αυτή θα ήταν και η πρώτη νίκη της Yamaha εδώ και 22 αγώνες, από τον τελευταίο γύρο της σεζόν του 1996. Ο Crafar επίσης τερμάτισε 2ος στον 13ο γύρο στην Αυστραλία.

Μετά τη συμμετοχή του στο Ιαπωνικό GP, ο Namba αγωνίστηκε στον 2ο, τον 4ο και τον 9ο γύρο. Στον 2ο αγώνα που έλαβε χώρα στη Μαλαισία, αν και προηγείτο στις πρώτες φάσεις του, στο τέλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Στον ίδιο αγώνα, ο Norihiko Fujiwara που συμμετείχε με την ομάδα της BP Yamaha Racing τερμάτισε 7ος. Ο Luca Cadalora αντικατέστησε τον τραυματία Bayle στον 5ο και 6ο αγώνα της σεζόν, σε Γαλλία και Μαδρίτη αντίστοιχα, όπου στον πρώτο κατέλαβε την 6η θέση. Ο Bayle επέστρεψε στους αγώνες από τον 10ο γύρο στην Τσεχία και μετά. Στον 11ο γύρο στην Ίμολα πήρε την pole position και την 5η θέση στη γραμμή του τερματισμού, το μακρύ διάστημα της απουσίας του όμως, τον κατέταξε στην 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο Laconi τραυματίστηκε στα ελεύθερα δοκιμαστικά του Ιαπωνικού GP και έχασε έτσι τους πρώτους αγώνες. Επέστρεψε στον 3ο γύρο της Ισπανίας, όπου τερμάτισε 5ος και έκτοτε συνέχιζε να τερματίζει εντός βαθμολογίας.

1250cc -  H YZR250 στα GP Ιαπωνίας και Αυστραλίας

Οι εργοστασιακές ομάδες της Yamaha δεν συμμετείχαν αυτή τη χρονιά, η YZR250 όμως αγωνίστηκε στον εναρκτήριο γύρο στην Ιαπωνία, καθώς και στον 13ο στην Αυστραλία. Στο Ιαπωνικό GP, ο Shinya Nakano της ομάδας BP Yamaha Racing και ο Naoki Matsudo της YESS Racing Team συμμετείχαν ως αναπληρωματικοί (wild cards). Η μάχη για την πρώτη θέση εκτυλίχθηκε ανάμεσα στους δύο αυτούς αναβάτες της Yamaha και τον Daihiro Kato (Honda). Ο Kato τελικά κέρδισε τον αγώνα με τον Nakano στη 2η θέση, στο πρώτο GP της καριέρας του, και τον Matsudo 3o. Αφού κλείδωσε τον τίτλο στα 250cc, o Nakano έτρεξε στο GP της Αυστραλίας που έγινε εκείνο τον Οκτώβριο. Παίρνοντας την 3η θέση στις κατατακτήριες δοκιμές, τερμάτισε τον αγώνα στην 4η θέση. Ο Takeshi Tsujimura, που συμμετείχε με μια ΤΖ250 παραγωγής, κατάφερε να συλλέξει πόντους σε όλους τους αγώνες της σεζόν και κατέλαβε την 8η θέση στη γενική κατάταξη. Η θέση αυτή ήταν και η υψηλότερη για τη Yamaha το 1998. Πρωταθλητής εκείνης της χρονιάς στέφθηκε ο Loris Capirossi (Aprilia) και στη δεύτερη θέση ήταν ο Valentino Rossi (Aprilia).

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 15:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon