.
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 11:53

Yamaha 50 χρόνια αγώνες - 1961

 

Πολυμήχανοι μπροστά στο άγνωστο

 


Mέρος 3ο - Πρώτες συμμετοχές σε GP


Η πρώτη συμμετοχή της Yamaha σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας θα γινόταν στο Γαλλικό GP. Χωρίς να υπολογίζουν στα προβλήματα που θα εμφανίζονταν μπροστά τους, τα μέλη της αποστολής ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι. Στόχος να συμμετάσχουν και στο Γερμανικό GP αλλά και σε ένα πολύ δημοφιλή αγώνα που γινόταν σε ένα νησί στην Αγγλία: Στο Isle of Man.

Αναμονή στο τελωνείο

“Τι κάνουμε εδώ πέρα;”, κάποιος αναφώνησε σε ένα ξέσπασμα θυμού. Κανένας από τους άντρες που ήταν μαζεμένοι στο δωμάτιο του μικρού ξενοδοχείου δεν αποκρίθηκε. Κάθονταν απλώς σιωπηλοί, με τα μάτια καρφωμένα στο πάτωμα, το ταβάνι, ή το παράθυρο.
Τα πρώτα πέντε μέλη της αγωνιστικής ομάδας της Yamaha, είχα φύγει από την Ιαπωνία στις 11 Μαΐου του 1961. Αν τα πράγματα είχαν πάει σύμφωνα με το σχέδιο, θα έφταναν στο Παρίσι, θα μάζευαν τις αποσκευές της ομάδας, θα έπαιρναν και τις μοτοσυκλέτες που τις είχαν στείλει αεροπορικώς με μεταφορική, και θα περίμεναν τα υπόλοιπα οχτώ μέλη να καταφθάσουν. Έπειτα θα ξεκινούσαν τις προετοιμασίες προκειμένου να μεταβούν στο Clermont-Ferrand, που φιλοξενούσε το Γαλλικό GP.
Σύμφωνα με το σχέδιο λοιπόν, τώρα θα έπρεπε να έχουν ήδη μοντάρει τις μοτοσυκλέτες και να ετοιμάζονται για τον αγώνα. Αντιθέτως όμως, κάθονταν άπραγοι, περιμένοντας μέρα με τη μέρα, την αποστολή τους να περάσει από το γαλλικό τελωνείο.

Τα σχέδια της Yamaha, σε αυτή την πρώτη της αποστολή σε παγκόσμιο GP, είχαν γίνει με μεγάλη ακρίβεια, προκειμένου η ομάδα να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν προκύψει. Όλα τα ανταλλακτικά και τα εργαλεία που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για τις μοτοσυκλέτες είχαν πακεταριστεί, μαζί με άλλα υλικά εκτάκτου ανάγκης, καθώς και κουτιά πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής και απίθανης ασθένειας ή ατυχήματος. Μέχρι και ηλεκτρικά μπρίκια είχαν πάρει μαζί τους, για να βράζουν νερό και να φτιάχνουν τα αγαπημένα τους νουντλς. Ό,τι μπορούσαν να σκεφτούν ότι θα χρειάζονταν, πακεταρίστηκε σε ξύλινα κιβώτια, που στο τέλος αριθμούσαν περισσότερα από εκατό. Το μόνο πράγμα όμως που δεν είχαν προβλέψει ήταν οι περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα απαιτούσε το γαλλικό τελωνείο.

Με τα μούτρα στη δουλειά

Κάθε μέρα, ο μάνατζερ της ομάδας πήγαινε εκεί, πρωί - πρωί, προκειμένου να διαπραγματευτεί την παραλαβή της αποστολής, και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν να κάθονται άπραγοι και απογοητευμένοι.
Την ημέρα που και το τελευταίο κιβώτιο πέρασε το τελωνείο, η ιαπωνική ομάδα είχε ήδη κλείσει μια εβδομάδα απραξίας στο Παρίσι. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια τρελή κούρσα μέχρι το Clermont-Ferrand όπου έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά.

Αμέσως μόλις έφτασαν στο ξενοδοχείο κοντά στο σιρκουί, οι μηχανικοί κατέβηκαν στο γκαράζ και ξεκίνησαν να μοντάρουν τις πέντε αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της ομάδας. Είχαν διαθέσιμες μόλις δύο ημέρες και δύο νύχτες για το μοντάρισμα και τη ρύθμισή τους. Δεν είχαν καιρό ούτε να φάνε, ούτε να κοιμηθούν. Παρ’ όλα αυτά, τα κατάφεραν να ετοιμάσουν τις μοτοσυκλέτες πριν τα επίσημα δοκιμαστικά. Και τότε προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα…δεν είχαν πινακίδες για τα αγωνιστικά νούμερα (number plates)! Ο Fumio Ito γρήγορα έγραψε τη δική του με το χέρι. Ο Tanehara Noguchi, λέγεται ότι έτρεξε με μια σκέτη λευκή.

Κι όμως, και οι δύο οδηγοί κατάφεραν να περάσουν στα προκριματικά, με τον Ito να τερματίζει 8ος στην κατηγορία των 250cc και τον Noguchi επίσης 8ο στα 125cc. Μπορεί το ξεκίνημα της Yamaha στα World GP να μην ήταν και το καλύτερο, όμως απέδειξε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί με τους κορυφαίους.

Ο αγώνας στο Isle of Man TT, 1961


Τα προβλήματα της ομάδας όμως δεν είχαν τελειώσει. Η επόμενη στάση ήταν στο Isle of Man TT  στο νησί του Man στην Αγγλία με την τεράστια ανηφορική πίστα των 60.7 χιλιομέτρων. Κανένας τους δεν είχε εμπειρία σε τόσο δύσκολο τερέν. Προκειμένου οι αναβάτες της Yamaha να κάνουν προπόνηση στην πίστα, η οποία περιλάμβανε και τμήματα δημόσιου δρόμου, εκτός των επίσημων δοκιμαστικών, είχαν ετοιμάσει μια ειδική μοτοσυκλέτα με εργοστασιακό κινητήρα. Τελικώς όμως δεν φάνηκε χρήσιμη, καθώς στην πίστα επικρατούσε ομίχλη λόγω της υψηλής υγρασίας και η ορατότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Το γεγονός αυτό όμως δεν φαινόταν να απασχολεί τους άλλους Ευρωπαίους αναβάτες, που όντας συνηθισμένοι σε τέτοιες συνθήκες, οδηγούσαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Η ομάδα της Yamaha γνώριζε πολύ καλά ότι δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη για ένα τέτοιο αγώνα, και δεν θα έπρεπε να περιμένει τίποτα περισσότερο από την πανωλεθρία. Και έτσι θα γινόταν, αν δεν βρισκόταν ένας έμπειρος οδηγός της MV Agusta, ο Gary Hocking, που συμφώνησε να τους βοηθήσει, καθώς είχαν ήδη φτάσει στα όρια της απελπισίας. Οδηγώντας ο ίδιος το αυτοκίνητό του, πήγε τους αναβάτες της Yamaha γύρω από την πίστα, δείχνοντάς τους λεπτομερώς όλες τις στροφές όπου θα έπρεπε να φρενάρουν και τις ευθείες όπου θα έπρεπε να επιταχύνουν με τέρμα γκάζι. Με αυτές τις συμβουλές από τον Hocking, ο Ito κατάφερε να τερματίσει 6ος στα 250cc και η βαθμολογία του θα ήταν η πρώτη για τη Yamaha στο παγκόσμιο πρωτάθλημα GP.

Με charter στην Ολλανδία

Δεν γιόρτασαν για πολύ αυτή την επιτυχία τους όμως. Ναυλώνοντας μια πτήση τσάρτερ για να μεταφέρει την ομάδα της Yamaha στην Ολλανδία, στον επόμενο γύρο του Γερμανικό GP, ο μάνατζερ της ομάδας συνειδητοποίησε ότι προκειμένου να μεταφερθούν τα 13 μέλη, τα 100 κιβώτια, αλλά τα υπόλοιπα μέρη  που προμηθεύτηκαν από τη Γαλλία και έπειτα από τη Βρετανία, χρειάζονταν όχι μία, αλλά τρεις τέτοιες πτήσεις! Τότε ήταν που κατάλαβε πόση πολλή δουλειά αλλά και χρήματα απαιτεί μια συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα GP.

Κι όμως, μέσα σε όλες αυτές τις αποσκευές, δεν υπήρχε τίποτα που να μην χρειάζονταν. Πάρτε για παράδειγμα το αυτοσχέδιο σύστημα εκκίνησης, κατασκευασμένο από ένα περιστρεφόμενο τύμπανο το οποίο προσαρμοζόταν στην πίσω ρόδα. Σε περιορισμένους χώρους όπως είναι τα paddock και τα παρκινγκ των ξενοδοχείων, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να βάλεις μπροστά τη μοτοσυκλέτα σπρώχνοντας, συνεπώς απεδείχθη πολύ χρήσιμο εργαλείο. Ή ακόμη, οι αναρτήσεις “Girling” που η ομάδα αγόρασε από την Ευρώπη, έγιναν αντικείμενο έρευνας μόλις επέστρεψαν στην Ιαπωνία.  Η εμπειρία και η νέα τεχνολογία που αποκόμισε η Yamaha σε αυτή την πρώτη της συμμετοχή σε παγκόσμιο GP απεδείχθη τεράστιας αξίας δύο χρόνια μετά, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο τελικά κέρδισε σε μόλις οκτώ γύρους όπου συμμετείχε.

 

Φωτογραφίες

Αφιέρωμα - 50 Χρόνια αγώνες Yamaha - 1955 - 1958

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 11:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha 50 χρόνια αγώνες – 1958 Yamaha 50 χρόνια αγώνες – 1963 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon