.
Κατηγορία Θράκη
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 15:29

Ταξιδιωτικό - Έβρος σε δύο τροχούς

 

Προορισμός και πέρασμα

 

 

Του Στέφανου Σαράντη

Στο βορειοανατολικό σημείο της Ελλάδας ο Νομός Έβρος είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον κάθε μοτοσικλετιστή που θα τον διαβεί στο πέρασμα του.
Είτε σαν επιλογή ήταν σαν πέρασμα, ο νομός (Έβρος) έχει να προτείνει πολλά και να δώσει ομορφιές και αρώματα που θα μαγέψουν και θα μείνουν χαραγμένα στην μνήμη.

Φυσικά σύνορα

Ο Έβρος στα Νοτιοδυτικά του συνορεύει με την Ροδόπη. Φτάνοντας στην Αλεξανδρούπολη μπορούμε να επιλέξουμε να βγούμε από την Εγνατία οδό και να επιλέξουμε την Ε53. Από εκεί, μπορούμε να φτάσουμε στο χωριό Μέγα Δέρειο και να περιπλανηθούμε στα χωριά Ρούσσα και Γονικό, δύο από τα πιο όμορφα πομακοχώρια, με όμορφη αρχιτεκτονική και πολλές βραχογραφίες.
Ακολουθώντας την διαδρομή E53 θα φτάσουμε έως το βορειότερο σημείο με την διαδρομή να μας προσφέρει τα καλύτερα της. Ο Έβρος, σαν ένα από τα τρία τριεθνές σύνορα, συνορεύει στα βόρεια μ ε την Βουλγαρία και στα ανατολικά με την Τουρκία. Από την μία είναι ο Κυπρίνος και το Ορμένιο, τα δύο σύνορα με την Βουλγαρία και από την άλλη, οι Καστανιές και οι Κήποι, συνορεύουν με την Τουρκία.
Φτάνοντας στο Βορειότερο χωριό, το Ορμένιο, παίρνουμε τη Εθνική Ε85 για να φτάσουμε στο χωριό Καστανιές. Ο χώρος είναι ένα πραγματικό δώρο της φύσης με τον παραπόταμο, του ποταμού Έβρου, Άρδα και τις όχθες του να έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό μέρος για βόλτα και διαμονή στην φύση. Είναι γνωστό άλλωστε το μέρος και από το ομώνυμο φεστιβάλ που διοργανώνεται χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο. Συνεχίζοντας νότια, θα συναντήσουμε την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο στα είκοσι και στα σαράντα χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Η Ορεστιάδα είναι η νεότερη πόλη της Ελλάδας από μετανάστες τους Κάραγατς που βρέθηκαν εκεί μετά την συνθήκη της Λοζάνης.Το Διδυμότειχο, σύμφωνα με μια θεωρία, το όνομά του το πήρε από τα διπλά τείχη του κάστρου Καλέ, ενώ σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το όνομα οφείλεται στις δύο αντικριστές οχυρωμένες πόλεις. Οι δύο οχυρώσεις βρίσκονται, η μία στο σημερινό Καλέ και η άλλη στον απέναντι λόφο, της Αγίας Πέτρας, που τον 3ο μ.Χ. εξυπηρετούσαν του Ρωμαίους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν βαρβαρικές επιδρομές.

Η βιομηχανία μεταξιού

Στα τριάντα χιλιόμετρα παρακάτω θα συναντήσουμε το Σουφλί, την πόλη που είναι γνωστή για την βιομηχανία μεταξιού από τον 19ο αιώνα.
Συνεχίζοντας μέσω της παλιάς Εθνικής Οδού για Φέρρες επισκεφτήκαμε τον πανέμορφο βυζαντινό ναό της Παναγίας της Κοσμοσωτήριας. Μια διαδρομή που μπορεί κανείς να την διανύσει είτε σαν απόδραση αυθημερόν απόδραση, είτε σαν επιλογή, κατά το πέρασμα του από τον νομό. Μπορεί να συνδυάσει Σαββατοκύριακο αλλά και τριήμερο με καλύτερες εποχές την Άνοιξη, με τα μοναδικά χρώματα και τις φρέσκιες μυρωδιές, αλλά και το Φθινόπωρο με τα σκούρα χρώματα και τα φανταστικά καφενεία στα χωριά. Ο Έβρος, δεν είναι απλά ένα πέρασμα. Είναι μία επιλογή με πολλές και διαφορετικές προτάσεις ώστε να κρατήσει στα όριά του τον ταξιδιώτη.

Φωτογραφίες

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 09:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon