.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 09:58

Εξωτερικοί αερόσακοι αυτοκινήτων

 

Σωτήρια ιδέα και για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας

 

Οι εξωτερικοί αερόσακοι αυτοκινήτων έχουν ήδη περάσει στην παραγωγή με στόχο την προστασία πεζών, αλλά και αναβατών μοτοσυκλέτας και ποδηλάτου σε συγκρούσεις. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Τα πρώτα τεστ σε εξωτερικούς αερόσακους πριν 3 χρόνια, στέφθηκαν με επιτυχία, με παράδειγμα τον αερόσακο που κρύβεται στο καπό του Volvo V40, και ανοίγει σε σύγκρουση με πεζό / αναβάτη μοτοσυκλέτας / ποδηλάτη, αγκαλιάζοντας τις κολώνες και τους υαλοκαθαριστήρες.

airbag 2

Έτσι, ο συγκεκριμένος αερόσακος προσφέρει ένα μαλακό στρώμα για το ανθρώπινο σώμα που συγκρούεται με το αυτοκίνητο. Επιπλέον, το πίσω μέρος του καπό ανασηκώνεται, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο η δύναμη κρούσης του ανθρώπινου σώματος με το αυτοκίνητο! Το συγκεκριμένο σύστημα σχεδιάζεται από την εταιρεία Autoliv.

airbag 4

To 2015, ήταν η σειρά της Land Rover να παρουσιάσει το δικό της σύστημα εξωτερικού αερόσακου για την προστασία των πεζών, στο Discovery Sport, ενώ αναφορές μιλάνε για χρήση εξωτερικών αερόσακων και στο επερχόμενο Google Car που οδηγείται μόνο του.

airbag 5

Τώρα, οι κατασκευαστές αερόσακων και συστημάτων ασφαλείας προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, με την ZF TRW να επιδεικνύει πλευρικούς αερόσακους αυτοκινήτου, οι οποίοι θα προστατεύουν το αυτοκίνητο από πλευρικές συγκρούσεις.

airbag 7

Με όγκο 200 λίτρων, ο συγκεκριμένος αερόσακος έχει σχεδιαστεί να ανοίγει λίγο πριν τη σύγκρουση, ενώ τα πρώτα τεστ έδειξαν πως μπορεί να μειώνει την ταχύτητα της σύγκρουσης κατά 30%.

airbag

Τα προβλήματα με τους συγκεκριμένους αερόσακους -που πέρα από την προστασία των επιβατών του αυτοκινήτου θα μπορούσαν στο μέλλον να προστατεύουν και τους ποδηλάτες / αναβάτες που συγκρούονται με το αυτοκίνητο- είναι αρκετά. Καθώς θα βρίσκονται στο εξωτερικό του οχήματος, θα πρέπει να είναι ανθεκτικοί στα στοιχεία της φύσης, ενώ επειδή έχουν σχεδιαστεί να ανοίγουν ΠΡΙΝ την σύγκρουση, χρειάζονται εξελιγμένο λογισμικό που δεν θα ενεργοποιεί τον αερόσακο με το παραμικρό (false alarms), παρά μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται.

Και η TRW δεν είναι η μόνη εταιρεία που δουλεύει πάνω στη συγκεκριμένη ιδέα, ενώ η τεχνολογία πίσω από τα συστήματα εξωτερικών αερόσακων συνεχίζει να βελτιώνεται.

Άλλες ιδέες -που αφορούν στην προστασία των επιβατών του αυτοκινήτου από τις πλευρικές συγκρούσεις- περιλαμβάνουν καθίσματα που μετακινούνται αυτόματα προς το εσωτερικό του οχήματος σε περίπτωση σύγκρουσης, ή σε εσωτερικούς αερόσακους που βρίσκονται μέσα στις πόρτες.

airbag 3

Εμάς πάντως δεν θα μας χάλαγε καθόλου να βλέπαμε τα αυτοκίνητα του μέλλοντος να καλύπτονται ΕΝΤΕΛΩΣ από εξωτερικούς αερόσακους, μειώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τους τραυματισμούς αναβατών σε κάποια σύγκρουση.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 18:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon