.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 13:00

Τεχνικό - Δίχρονος κινητήρας Diesel Honda!

 

Κατατέθηκε πατέντα

 

 

Σύμφωνα με μία πατέντα που έχει καταθέσει η Honda στο γραφείο ευρεσιτεχνιών της Αμερικής, στις 15 Οκτωβρίου 2014, και δόθηκε στην δημοσιότητα στις 2 Ιουλίου, ετοιμάζει δίχρονο κινητήρα μοτοσυκλέτας που θα καίει και πετρέλαιο!

Παράθυρο στην θάλασσα

Μπορεί στην μοτοσυκλέτα οι δίχρονοι κινητήρες που καίνε πετρέλαιο να είναι κάτι καινούριο, στην θάλασσα όμως, είναι κάτι δεδομένο. Τα περισσότερα καράβια, χρησιμοποιούν δίχρονους κινητήρες που καίνε άλλοτε diesel και άλλοτε mazut, αλλά εκεί, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός αναφορικά με την ρύπανση και νόμους που θα πρέπει να καλύπτουν. Πρόσφατα, η Mercury, μετέτρεψε έναν κινητήρα τεχνολογίας Optimax - άμεσου ψεκασμού, 225 ίππων, σε diesel, διατηρώντας τον ψεκασμό λαδιού αυτούσιο, ώστε να λιπαίνονται τα κινούμενα μέρη, και πρόσθεσε μία βαλβίδα στο καπάκι, όπου γίνεται η εισαγωγή πετρελαίου.
Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι ετοιμάζει η Honda, τοποθετώντας σε έναν δίχρονο κινητήρα με κανονική εισαγωγή καυσίμου μέσω reed στον στροφαλοθάλαμο, μία βαλβίδα στο άνω σημείο του, στο καπάκι του εμβόλου / κεφαλή. Ένα δεύτερο μπεκ ψεκασμού είναι τοποθετημένο χαμηλά στον κύλινδρο προκειμένου να ψεκάζει καύσιμο στο κάτω τμήμα του εμβόλου, όταν αυτό βρίσκεται στο άνω νεκρό σημείο.

Έτσι η Honda καταφέρνει να ψύχει σωστά το έμβολο, αφού μέσα στο καύσιμο θα υπάρχει και λάδι ως είθισται, ενώ η εξαγωγή καυσίμου, θα γίνεται από την βαλβίδα που είναι τοποθετημένη στο καπάκι. Η βαλβίδα αυτή παίρνει κίνηση από τον στρόφαλο και το μπουζί που βλέπουμε στα σχέδια, δίπλα στην βαλβίδα, είναι απλά για να αναφλεγεί το μείγμα στην αρχή - εδώ μας μπερδεύει λίγο μιας και το πετρέλαιο δεν χρειάζεται μπουζί, αφού αυταναφλέγεται στην κατάλληλη συμπίεση. Προφανώς ο κινητήρας αυτός δεν θα έχει την συμπίεση που απαιτείται για κάτι τέτοιο, γι' αυτό και η υποστηρικτική βοήθεια.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η Honda άλλωστε δεν αναφέρει ότι ο κινητήρας είναι diesel, αλλά ότι μπορεί να κάψει diesel αλλά και κάθε είδους καύσιμο.
Σίγουρα αυτός ο κινητήρας δεν έρχεται να αντικατστήσει τους υψηλής απόδοσης τετράχρονους κινητήρες των μοτοσυκλετών, ή ακόμη και να φέρει μία νέα γενιά κινητήρων στις μοτοσυκλέτες επιδόσεων.
Τέτοιοι κινητήρες χρησιμοποιούνται σε μικρούς κυβισμούς και ιπποδυνάμεις έως 70 ίππων, σε εξωλέμβιες εφαρμογές από την Evinrude για χρήσεις σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπου το καύσιμο δεν είναι κάτι δεδομένο.

Η τελευταία προσπάθεια της Mercury με την Optimax 225 των έξι κυλίνδρων και 3.000 κυβικών εκατοστών σε διάταξη V, την μετέτρεψε να καίει πετρέλαιο με πτώση της απόδοσης κατά 50 ίππους. Είναι ένα απλό παράδειγμα για να δούμε πόσο μπορούν να αποδώσουν οι δίχρονοι πετρελαιοκινητήρες, με μοναδική ροπή φυσικά, κάτι που στην θάλασσα είναι απαραίτητο, και ειδικά στις εξωλέμβιες μηχανές που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τόσο και στις γεννήτριες βέβαια, αλλά και στις μοτοσυκλέτες τουρισμού. Εν αναμονή λοιπόν.

Φωτογραφίες

{gallery}texnika/honda/diesel_engine/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 01:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεχνικό - BMW Dynamic Brake Light Bosch ABS10 – η εξέλιξη του ABS »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon