.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 12:45

Τεχνικό - Κατασκευάζοντας μία αγωνιστική KTM RC 250R

Φτιάχνοντας μια μοτοσυκλέτα της Moto3

 


Πως φτιάχνονται οι μοτοσυκλέτες της κατηγορίας Moto3, ποια είναι τα μυστικά στην γραμμή παραγωγής και τι αλλαγές χρειάζεται μία τέτοια γραμμή, ώστε να παράγει στο τέλος αγωνιστικές μοτοσυκλέτες; Παρακολουθούμε βήμα-βήμα την κατασκευή των μικρών θηρίων που αναδεικνύουν τους πρωταγωνιστές του MotoGP.

Σε γραμμή “μικρής μαζικής παραγωγής”

To βαρύτερο έργο το έχει η ΚΤΜ καθώς 40 (!) πορτοκαλί μοτοσυκλέτες πρέπει να είναι έτοιμες για την πρώτη εκκίνηση στον αγώνα του Qatar. Πάρα πολλές για να συναρμολογηθούν από ολιγομελή ομάδα, λίγες για να ανήκουν σε μια από τις 4 γραμμές μαζικής παραγωγής της πορτοκαλί εταιρίας. Έτσι γεννήθηκε η 5η γραμμή, μικρότερη και πιο ευέλικτη στις αγωνιστικές ανάγκες της εταιρίας, δουλεύοντας σαν μπαλαντέρ ανάμεσα σε περιορισμένους αριθμούς παραγωγής και ειδικών εκδόσεων.

Όπως είναι αναμενόμενο, για μια μοτοσυκλέτα τέτοιου τύπου σαν την RC250R, το επίπεδο συναρμολόγησης της είναι εξαιρετικά υψηλό. Ο σχεδιασμός και η εξέλιξη γίνεται από το αγωνιστικό τμήμα της ΚΤΜ και παίρνει λίγο-πολύ ένα χειμώνα μέχρι να σχεδιαστούν και κατασκευαστούν έγκαιρα όλα τα κομμάτια αλλά και να παραληφθούν και άλλα μέρη από άλλους κατασκευαστές και προμηθευτές.

Η μικρή «γραμμή 5» λοιπόν, χωρίζεται σε τρεις φάσεις και απασχολεί δέκα εργαζόμενους για δύο εβδομάδες. Στην κατασκευή των μοτοσυκλετών συμμετέχουν μάλιστα και νέοι μηχανικοί που βρίσκονται στο τέλος των σπουδών τους. Όσο αφορά το μονοκύλινδρο μοτέρ της Moto3, αυτό κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της KTM στο κοντινό χωριό Munderfing. Από εκεί έρχονται και τα πλαίσια καθώς φτιάχνονται από την αδερφή εταιρία της KTM, WP, που κατασκευάζει επίσης τα πλαίσια όλων των ασφάλτινων μοντέλων της KTM.

Το “πυραυλάκι”!

Όσο αφορά όμως το «πυραυλάκι», ονόματι RC250R τότε τα δεδομένα μας είναι τα εξής: Πρόκειται για μια συμπαγή μοτοσικλέτα με τα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα και το αμορτισέρ να έρχονται από την WP, τα φρένα από την Brembo, ενώ στους αλουμινένιους τροχούς της OZ-Racing θα βρείτε σλικ λάστιχα της Dunlop. Στον τομέα των ηλεκτρονικών προμηθευτής είναι η Get. Τα ανθρακονημάτινα μέρη τα φτιάχνει η Wethje ενώ τα εντυπωσιακά αλουμινένια ψαλίδια τα υπογράφει η γερμανική MAFO. Τέλος, το όλο εντυπωσιακό σύνολο συμπληρώνεται με εξατμίσεις τιτανίου από την Akrapovic.

Ωστόσο τα 250άρια τετράχρονα θηρία χρησιμοποιούνται και στους εθνικούς αντίστοιχους αγώνες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες προτιμούν να παραλάβουν οι ίδιοι τις μοτοσυκλέτες τους από το εργοστάσιο στην Αυστρία παρά να διαλέξουν το δρόμο της μεταφορικής. Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την επί τόπου παραλαβή οι πελάτες μπορούν να πάρουν και εργαλεία αλλά και διάφορα άλλα εξαρτήματα εξατομίκευσης.

Οι διαφορές

Όμως ποιες είναι τελικά οι διαφορές ανάμεσα σε αυτό που μπορείς να αγοράσεις και εσύ και σε αυτό που τρέχει στη Moto3; Ο αρχιμηχανικός Wolfgang Felber εξηγεί. “Οι διαφορές είναι σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Η μοτοσυκλέτα των GP για παράδειγμα, συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που ορίζουν την χρήση ηλεκτρονικών από την DellOrto, διαφορετική εξάτμιση της Akrapovic, τροχούς μαγνησίου και τροποποιημένα φρένα και αναρτήσεις με σκοπό την ελάττωση του βάρους.”

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά RC 250 R, Production Racer 2013
Κινητήρας
Engine: Single cylinder, 4-stroke, DOHC
Displacement: 249.5 ccm
Bore/Stroke: 81/48.5 mm
Power: min. 37 kW (50 PS) at 13.000 rpm
Max. torque: 28 Nm at 11.000 rpm
Compression ratio: 14,5
Battery:  12 V / 0.8 Ah
Gear box: 6 speed cassette gear box, 2 optional ratio versions
Intake system: dual injector throttle body, oval, Ø 50 mm equivalent
Cooling system: WP water radiator + WP oil-water heat exchanger
Generator: 12 V / 70 W
Lubrication: semi dry sump, 1 pressure pump, 2 suction pumps
Primary drive: straight teeth gear drive
Valvetrain system: chain drive, intermediate gear, radial valves, DLC-coated finger followers
Clutch system: multi disc wet clutch
Motor management/ignition: GET by Athena ECU, GET by Athena Software MAYA EVO. Adjustable motor brake, traction control, launch control, fuel mapping, ignition mapping, pit speed limiter and quickshifter. Interface for data recording.
Πλαίσιο
Frame: tubular steel trellis frame with adjustable headstock and swingarm pivot
Subframe: Wethje carbonfibre composite, monoblock
Swingarm: Upside down shaped, welded aluminium
Handlebars: clamps milled from billet aluminium, changeable handlebar tubes
Front suspension: WP USD fork RCMA 3548 / Ø 35 mm, adjustable spring preload, adjustable compression and rebound damping, 20 clicks
Rear suspension: WP rear shock BAVP 4618, adjustable shock length, hydraulic preload adjuster, adjustable High-/Low-Speed- compression damping and rebound damping, 20 clicks
Triple clamps: milled from billet aluminium, adjustable, 28/30 mm offset
Front brake: Brembo single disk, 290 mm Ø, Brembo radial caliper and radial master cylinder
Rear brakes: Braking, disk 190 mm Ø, Formula radial caliper and Formula master cylinder
Front/rear wheel: OZ forged aluminum 2.5 x 17’’/ 3.5 x 17’’
Front/rear tire: Dunlop 95/75-R17 / 115/75-R17 / Moto3 M Slick
Secondary drive: 415 chain, sprocket options 16 – 18T, rear sprocket options 34 – 42T
Exhaust: Akrapovic full titanium system single silencer, 107 dB, additional 100/103 dB killer
Steering head angle: ± 1° adjustable with optional headshock inserts
Swingarm pivot: ± 4 mm adjustable with optional swingarm pivot inserts
Wheel base: 1210 mm ± 35 mm
Ride height: adjustable ± 6 mm
Seat height: 760 mm
Tank capacity: approx. 10.5 litres
Dry weight: approx. 82 kg (without fuel)
Καταβολές
GP125: geometry, ergonomic, aerodynamic components
MOTOGP engine: layout cylinder head and throttle body
RC8 R SBK: electronic, frame knowhow, materials processing
MX: lubrication system, transmission, clutch, kinematic valve gear

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 13:08

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεχνικό – Κράνη 6D Τεχνικό – Κράνος LiveMap »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon