.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 13:09

Τεχνικό – Κράνη 6D

Νέα τεχνολογία στην ασφάλεια

 




Δύο πρώην επαγγελματίες αναβάτες του motocross, με χρόνια εργασιακής εμπειρίας στο χώρο της μοτοσυκλέτας, δημιούργησαν αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι το ασφαλέστερο κράνος που κατασκευάστηκε ποτέ: Το κράνος 6D.

Τι είναι το κράνος 6D;


Συνοπτικά, το κράνος 6D περιέχει δύο στρώσεις του αφρώδους υλικού EPS, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται 27 στον αριθμό αποσβεστήρες, σε διάκενο 6 χιλιοστών. Σε περιπτώσεις πρόσκρουσης χαμηλής ταχύτητας, το εσωτερικό στρώμα EPS συμπιέζεται προς το εξωτερικό και η κίνηση αυτή επιβραδύνεται χάρη στους αποσβεστήρες σε σχήμα κλεψύδρας. Όσο αυξάνει η ταχύτητα της πρόσκρουσης, οι δύο στρώσεις του αφρώδους υλικού ενώνονται σε ένα, δημιουργώντας μια στρώση, την κοινή που περιέχουν όλα τα συμβατικά κράνη.
Το μεγάλο συν της τεχνολογίας του συστήματος ODS είναι ότι αντίθετα με τα συμβατικά κράνη της αγοράς, τα οποία είναι σχεδιασμένα για συγκρούσεις μεγάλης ταχύτητας και μόνον, το κράνος 6D είναι σχεδιασμένο για να απορροφά συγκρούσεις χαμηλής ταχύτητας, οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση διάσεισης, ενώ λειτουργεί το ίδιο αποδοτικά στις περιπτώσεις σύγκρουσης μεγάλης ταχύτητας όπως τα κοινά κράνη. Και επίσης, καθώς η επίστρωση EPS αιωρείται πάνω στους 27 αποσβεστήρες, έχει την ικανότητα να κινείται, όχι μόνο κάθετα, αλλά και παράλληλα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την προστασία από το χτύπημα.
Όταν μιλάμε για συγκρούσεις χαμηλής ταχύτητας αναφερόμαστε σε ταχύτητα ίση ή μικρότερη των 4μ/δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα αυτή είναι συνώνυμη των 120 G που μεταφέρονται στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει στα συμβατικά κράνη με προδιαγραφές Snell και ECE, για χρήση off road. Δηλαδή, ενέργεια 100% περισσότερη από την ενέργεια που απαιτείται για να προκληθεί μια διάσειση. Οι ίδιες μετρήσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το κράνος 6D με την τεχνολογία ODS καταφέρνει να μειώσει τα G που μεταφέρονται στο κεφάλι κατά 38%. Ακόμη, ανεξάρτητες έρευνες επιβεβαίωσαν μια σημαντική μείωση της ενέργειας που μεταφέρεται από πλαϊνή σύγκρουση με το σύστημα ODS.

6D Definition – Ορισμός του 6D


Σε όρους μηχανικής, 6D είναι η κίνηση πάνω στο Καρτεσιανό επίπεδο συντεταγμένων προς όλες τις κατευθύνσεις και περιμετρικά του κεντρικού άξονα. Με τους ίδιους όρους, το κράνος 6D ATR-1 για χρήση off-road ενσωματώνει την επαναστατική τεχνολογία Omni-Directional Suspension™ ( ODS™ ). Με το σύστημα αυτό, η εσωτερική επένδυση EPS διαχωρίζεται σε δύο χιτώνια, μεταξύ των οποίων τοποθετούνται σε συγκεκριμένη συστοιχία αποσβεστήρες από ελαστομερές υλικό, δημιουργώντας ένα διάκενο με αέρα. Ο συνδυασμός αυτός των αποσβεστήρων και του αέρα που περιβάλουν την επένδυση του κράνους, είναι που επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση του συστήματος ODS.
Ο μοναδικός σχεδιασμός τύπου «κλεψύδρα» των αποσβεστήρων από ελαστομερές, με τους ειδικούς κωνικούς θαλάμους, παράγουν μια ακαριαίας κλιμάκωσης αντίδραση στην πρόσκρουση. Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά επιτρέπουν στην διαχωρισμένη επένδυση του κράνους να κινείται προς κάθε κατεύθυνση, προσφέροντας βελτιωμένη απόδοση στις περιπτώσεις πρόσκρουσης υπό γωνία.
Το σύστημα ODS™ του κράνους 6D™ επιτυγχάνει την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας που μεταφέρεται από μια πρόσκρουση στο εσωτερικό του κράνους. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προστατεύει το κεφάλι του αναβάτη από μια σειρά τύπων πρόσκρουσης, και ειδικά στις περιπτώσεις γωνιακής πρόσκρουσης με χαμηλή ή υψηλή ταχύτητα, η προστασία που προσφέρει είναι πιο αποτελεσματική από τα κοινά κράνη. Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, το σύστημα ODS απέδειξε ότι μειώνει σημαντικά την ενέργεια που μεταφέρεται στο κεφάλι, μειώνοντας την πιθανότητα διάσεισης ή τραυματισμού του εγκεφάλου, ειδικά στις συγκρούσεις με χαμηλή ταχύτητα, μια συνήθης περίπτωση ατυχήματος.
Η σύγκρουση με χαμηλή ταχύτητα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης διάσεισης και του λεγόμενου «second impact syndrome», μια κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος διογκώνεται τάχιστα, όταν το άτομο δέχεται μια δεύτερη διάσειση στο κεφάλι, πριν υποχωρήσουν τα συμπτώματα της προηγούμενης. Η δεύτερη αυτή διάσειση, με τις καταστροφικές συνέπειες, μπορεί να συμβεί ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες έπειτα από την πρώτη.
Αν και κανένα κράνος δεν μπορεί να προσφέρει προστασία σε κάθε πιθανό τύπο πρόσκρουσης, εντούτοις το κράνος 6D ATR-1 με την τεχνολογία ODS™ καταφέρνει να ξεπεράσει τα τωρινά στάνταρντ προστασίας.

Διογκωμένη πολυστερίνη


Στις μέρες μας, η τεχνολογία που αφορά στα κράνη είναι – κατά τους κατασκευαστές του κράνους 6D - στάσιμη. Η διογκωμένη πολυστερίνη μεγάλης πυκνότητας ήταν αυτό που ουσιαστικά κατάφερε η εταιρία 6D να φτιάξει έπειτα από έρευνα σειράς ετών. Μπορεί τα κελύφη να έγιναν μεγαλύτερα, να χρησιμοποιήθηκε περισσότερο αφρώδες υλικό, αυτά όμως από μόνα τους δεν βελτιώνουν ένα κράνος στον βαθμό που θα ήθελε η νέα εταιρία 6D.
Όσο περισσότερο μελετούμε τα προβλήματα που προκύπτουν και τις μεθόδους δοκιμών στα κράνη, μαθαίνουμε σχετικά με τους τραυματισμούς στην περιοχή του κρανίου και τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πραγματικά πρωτοποριακό κράνος, απαιτείται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Το κράνος αυτό θα πρέπει να είναι ικανό να διαχειριστεί μια γωνιακή πρόσκρουση, κάτι το σύνηθες σε όλες τις συγκρούσεις, αλλά επίσης να μειώνει την μεταφορά ενέργειας προς τον εγκέφαλο. Χρειαζόμαστε ένα κράνος πιο μαλακό, χωρίς να θυσιάσουμε την απόδοσή του σε μεγάλες ταχύτητες πρόσκρουσης.                                                                                         
Το σύστημα ODS διαθέτει ήδη πιστοποίηση ECE και DOT και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ΑΜΑ Motocross και Supercross, ενώ αναμένεται να λάβει σύντομα και την πιστοποίηση Snell. Το κράνος 6D διατίθεται προς πώληση από τον Φεβρουάριο του 2013 ενώ ήδη το έχει υιοθετήσει η ομάδα της Geico Honda για τη χρονιά του 2013.

Η ομάδα πίσω από την τεχνολογία 6D


Bob Weber – Founder / CEO
Ο Bob Weber ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος σε μια τοπική αντιπροσωπεία της Honda, προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτεί την αγωνιστική του πορεία. Πριν ασχοληθεί με την μοτοσυκλετιστική βιομηχανία, στην οποία αφιερώθηκε για περισσότερο από 30 χρόνια, έφτασε να συμμετέχει σε επαγγελματικό επίπεδο στο AMA National Motocross.
Ως επαγγελματίας του χώρου της μοτοσυκλέτας, ο Bob Weber έχει στο ενεργητικό του τη διαχείριση αμέτρητων πρότζεκτ, από το μάνατζμεντ αγωνιστικών ομάδων μέχρι αγώνων. Είναι εφευρέτης και ήδη κάτοχος πατέντας, ενώ έχει εργαστεί στενά με κατασκευάστριες εταιρείες κρανών, αλλά και αναβάτες, σε κάθε επίπεδο.

Robert Reisinger – Founder / Director of Engineering
Ο Robert Reisinger ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και συμμετείχε τόσο στο AMA Supercross, όσο και σε Εθνικές και Παν-αμερικανικές διοργανώσεις.
Από τη θέση του ως κορυφαίος αναβάτης του AMA National Motocross και εργοστασιακός test rider του τμήματος R&D της Kawasaki, πήρε το πτυχίο του μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Cal Poly της Καλιφόρνια, όπου παρέμεινε ως λέκτορας.
Εκ φύσεως επιχειρηματικό πνεύμα, ο Robert Reisinger είναι ιδρυτής της εταιρείας ποδηλάτων Mountain Cycle, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο, ενώ έχει συνεργαστεί με εταιρείες του χώρου της ποδηλασίας και του motocross για πάνω από 30 χρόνια. Στο ενεργητικό του βρίσκονται μια πλειάδα πατενταρισμένων, πρωτοποριακών προϊόντων, μεταξύ αυτών το ανάποδο πιρούνι MTB και δισκόφρενα και το σύστημα εξάτμισης MX 4.

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 13:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon