.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 12:14

Τεχνικό – Κράνος LiveMap

 

Ένα ακόμη κράνος από το μέλλον



Του Νίκου Τσαμάνδουρα

Η εξέλιξη της πληροφορικής περνάει και πάλι στη μοτοσυκλέτα, αυτή τη φορά μέσω των Google Glasses.

Τι είναι το LiveMap


Ο συνδυασμός ενός κράνους και της τεχνολογίας HUD (head up display) είναι ουσιαστικά η ιδέα πίσω από το LiveMap. Δηλαδή πρόκειται για ένα έξυπνο κράνος που μεταφέρει οπτική πληροφορία π.χ. για πλοήγηση απευθείας στην ζελατίνη του κράνους, χωρίς ο αναβάτης να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από τον δρόμο (όσοι έχουν δει το Ironman μπορούν να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για το περί τίνος πρόκειται).

Πως λειτουργεί


Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κράνος με μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας δεδομένων, αισθητήρες, ακουστικά, μικρόφωνο και φυσικά μια οθόνη και σύνδεση σε δίκτυο 4G (για αναβαθμίσεις λογισμικού κυρίως). Το όλο σύστημα τρέχει σε λογισμικό βασισμένο στο Android (ναι, αυτό που έχουν σχεδόν όλα τα κινητά) και οι εντολές εκτελούνται μέσω φωνητικών οδηγιών. Στα εντυπωσιακά ατού του LiveMap συγκαταλέγεται ο αισθητήρας φωτός που προσαρμόζει την φωτεινότητα της οθόνης, αλλά και το γυροσκόπιο που προσαρμόζει την εικόνα στην κλίση του κεφαλιού του αναβάτη. Στις βασικές πληροφορίες που έχουν ανακοινωθεί ότι θα προβάλλονται είναι χάρτες, τρέχουσα ταχύτητα και ώρα.

Από πού έρχεται και πόσο θα κοστίζει

Εμπνευστές και κατασκευαστές του LiveMap είναι μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων που δημιούργησαν μια εταιρία εξέλιξης και έρευνας του εν λόγω έξυπνου κράνους. Η εταιρία αυτή βέβαια προς το παρόν είναι και σε έρευνα χρηματοδότησης καθώς αναζητά ούτε λίγο ούτε πολύ 150.000$ για περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και μαζική παραγωγή.
Αν όλα πάνε βάση σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει η πώληση του τον Αύγουστο του 2014 στην τιμή των 2.000$ (άουτς). Για τους πρώτους αγοραστές δοκιμαστικών εκδόσεων η τιμή έχει ανακοινωθεί στα 1.500$. Τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί επίσημα και σε Μόσχα, Τόκυο, Βαρκελώνη, Αθήνα, Ρώμη, Βερολίνο και Παρίσι.

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 12:24

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon