.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 12:20

Borile Crossbow - Καταργώντας την παραδοσιακή κεφαλή

Η Borile πατεντάρισε και παρουσίασε σε ιταλική έκθεση ένα καινοτόμο σύστημα χρονισμού των βαλβίδων για τετράχρονους κινητήρες με τέσσερεις εκκεντροφόρους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τετράχρονων κινητήρων εσωτερικής καύσης βασίζεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα σε μια σταθερή τεχνολογία που καθοδηγεί οδηγεί τις βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής μέσω εκκεντροφόρων αξόνων που συνδέονται με τον στρόφαλο μέσω αλυσίδας, γραναζιών ή ωστηρίων.

Η βασική εναλλακτική μεθοδολογία που θα συναντήσουμε στην παραγωγή είναι το δεσμοδρομικό σύστημα (desmo) της Ducati, στο οποίο οι βαλβίδες ανοίγουν και κλείνουν εξαναγκασμένα μέσω της διάταξη αυτής, καταργώντας δηλαδή τα ελατήρια επαναφοράς των βαλβίδων.

borile crossbow 3

Στην πρόσφατη έκθεση Motorbike Expo στη Βερόνα της Ιταλίας η Borile παρουσίασε ένα νέο και πατενταρισμένο σύστημα χρονισμού των βαλβίδων που καταργεί τους εκκεντροφόρους στην κεφαλή και τα ελατήρια επαναφοράς. Στη θέση τους χρησιμοποιεί τέσσερεις πολύ κοντούς εκκεντροφόρους που τοποθετούνται ακτινικά γύρω από τον στρόφαλο παίρνοντας απευθείας κίνηση μέσω μικρών γραναζιών και τα αμύγδαλά τους (έκκεντρα) ανεβοκατεβάζουν δύο μεταλλικές ράβδους. Αυτές με τη σειρά τους οδηγούν δύο οριζόντιες ράβδους στην κεφαλή ο οποίες ανοιγοκλείνουν τις βαλβίδες που είναι σταθερά στερεωμένες πάνω τους.

Το σύστημα αυτό ονομάστηκε Crossbow από τη Borile και σε πρώτη ματιά φαίνεται να προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα με το desmo: ακριβή χρονισμό των βαλβίδων χωρίς την αδράνεια των ελατηρίων.

Κατά τον ιδρυτή και αφεντικό της εταιρείας, Umberto Borile, ο οποίος σχεδίασε το εν λόγω σύστημα, υπάρχουν άλλα οφέλη που τον ενδιέφεραν περισσότερο. Συγκεκριμένα, το Crossbow καταργεί μια σειρά εξαρτημάτων όπως τα ελατήρια και η καδένα χρονισμού που απορροφούν ένα ποσοστό της αρχικής ενέργειας για να δώσουν κίνηση από τον στρόφαλο στους εκκεντροφόρους.

borile crossbow 6

Επιπλέον δεν απαιτούν επιπλέον λίπανση στην κεφαλή, ενώ χρειάζονται περίπου τον μισό όγκο από ένα παραδοσιακό πακέτο επικεφαλής εκκεντροφόρων και καδένας, με πολύ λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης.

Στο πρωτότυπο του Borile το Crossbow χρησιμοποιεί τιτάνιο για την κατασκευή τόσο των μεταλλικών στελεχών όσο και των βαλβίδων, υποσχόμενο ακριβέστερη λειτουργία του κινητήρα, καλύτερη απόδοση και βελτιωμένη κατανάλωση.

Όσο για τον ακριβέστερο χρονισμό που μπορεί να αποδώσει ένα τέτοιο σύστημα, στην περίπτωση των μονοκύλινδρων κινητήρων που κατά βάση απασχολούν τη Borile δε δείχνει ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, ως γνωστόν, τα πλεονεκτήματά του στον τομέα αυτόν αναδεικνύονται στις υψηλές στροφές.

borile crossbow 1

Το μέλλον του Crossbow περιλαμβάνει πολλές δοκιμές στον πάγκο του εργαστηρίου πριν φτάσει η ώρα να μπει σε μοτοσυκλέτα.

Δείτε στη συνέχεια ένα βίντεο του ιταλικού Moto.it από την έκθεση της Βερόνα στο οποίο ο ίδιος ο Umberto Borile περιγράφει (στα ιταλικά μόνο δυστυχώς) τη λειτουργία και λογική του Crossbow.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 12:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon