.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 09:33

ΚΤΜ 1090 Adventure 2017 - Πλήρης τεχνική παρουσίαση

 

Ανανέωση και επιδόσεις

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Η KTM αλλάζει πορεία για το 1090 Adventure το οποίο εκτός από 40 επιπλέον "κυβικά" στην ονομασία, αποκτά 30 ίππους περισσότερους και την αίσθηση Adventure που ενδεχομένως από κάποιους έλειπε.

Δυναμική συνέχεια

Η συνέχεια για το 1090 Adventure της KTM αναμένεται πιο δυναμική, με την αυστριακή εταιρία να του δίνει αυτό που έλειπε: Την δύναμη από τις μεσαίες έως τις ψηλές στροφές. Με νέους εκκεντροφόρους και διαφορετική χαρτογράφηση στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, το 1090 αποκτά 30 ίππους και φτάνει στους 125 ανακοινώσιμους, από τους 95 του προηγούμενου 1050 Adventure το οποίο και αντικαθιστά. Διαθέτει επίσης την δυνατότητα του 1050, οδήγησης του με δίπλωμα A2 και μειωμένη απόδοση στους 48 ίππους, για τους νεοεισερχόμενους στον χώρο, αλλά και παραγγελία με απόδοση 95 ίππων, όπως στο 1050, αν κάποιος επιθυμεί να γλυτώσει  κόστος ασφάλειας -  σε κάποιες χώρες στην ασφάλιση προέχει η ιπποδύναμη. Κατά τ' άλλα, ο V2 κινητήρας με περιεχόμενη γωνία στις 75 μοίρες διατηρεί τις εσωτερικές διαστάσεις στα 103x63 χιλιοστά, με την συμπίεση να φτάνει στο 13:1, την ιπποδύναμη στους 125 ίππους στις 8.500σ.α.λ. και την ροπή στα 10,9kg στις 6.500σ.α.λ.

Τα σφυρήλατα έμβολα του έχουν σχεδίαση παραπλήσια με της Formula 1, έχουν ίδια σχεδίαση με του 1290 Super Adventure με 5 χιλιοστά μικρότερη διάμετρο και 50 γραμμάρια λιγότερο βάρος. Διαθέτουν επίστρωση Grafal στα πλαϊνά προς μείωση των τριβών και της αξιοπιστίας.

Τα σώματα ψεκασμού είναι της Keihin με σύστημα EFI και διάμετρο 42mm, ενώ διατίθεται σύστημα Ride by Wire στο γκάζι, υδραυλικός συμπλέκτης PASC με υποβοήθηση για μονόδρομη λειτουργία και αποφυγή μπλοκαρίσματος στα κατεβάσματα ταχυτύτων.

Το σημαντικό για τους κατόχους 1050 είναι πως, με αλλαγή χαρτογράφησης και εκκεντροφόρους, παίρνουν 30 αλογάκια. Η KTM δεν το ανακοινώνει επίσημα, ούτε προσφέρει κάτι τέτοιο ως βελτίωση στο παλιό μοντέλο, αλλά αυτές οι δύο είναι οι βασικές διαφορές του κινητήρα. Τα διαστήματα service παραμένουν ανά 15.000 χιλιόμετρα.

Κορυφαία ηλεκτρονικά

Διαθέτει σύστημα ABS δύο καναλιών της Bosch, το 9M+ABS, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα σε κάθε τροχό, και μπορεί να απενεργοποιηθεί αν χρειαστεί. Επιπρόσθετα, η Off Road ρύθμιση που δέχεται την μεμονωμένη απεμπλοκή του πίσω τροχού από το σύστημα και λειτουργεί πιο χαλαρά στον μπροστινό. Τα φρένα παραμένουν ίδια, με ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολες δαγκάνες της Brembo σε δίσκους 320 και 267 χιλιοστά για μπροστά και πίσω.

Το σύστημα Traction Control  έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Bosch και έχει και αυτό την δυνατότητα πλήρης απενεργοποίησης του αλλά και χρήσης του Off Road mode (extra), το οποίο δίνει την δυνατότητα αύξησης κατά 100% του σπιναρίσματος στο χώμα, σε σχέση με την Road ρύθμιση.

Τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις της ηλεκτρονικής ανάφλεξης προσφέρουν στον αναβάτη επιλογές απόδοσης του κινητήρα. Sport, Street και Rain, διαφοροποιούν ανάλογα την καμπύλη απόδοσης, ώστε ο αναβάτης να μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του κινητήρα, ή να οδηγεί με περισσότερη ασφάλεια στο βρεγμένο οδόστρωμα με λιγότερη ιπποδύναμη και μειωμένη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού.

Για τους αναβάτες Adventure, υπάρχει και η έξτρα ρύθμιση Off Road στα riding Modes, η οποία διαφοροποιεί την αίσθηση στο άνοιγμα του γκαζιού, για να έχει τον πλήρη έλεγχο ο αναβάτης - σε αυτή την ρύθμιση, το Off Road Traction Control ενεργοποιείται αυτόματα.

Στο πλαίσιο, το KTM 1090 Adventure δεν έχει σημαντικές αλλαγές. Οι αναρτήσεις του παραμένουν απλές, χωρίς ρυθμίσεις στο μπροστινό σύστημα, αλλά με νέες βαλβίδες και σετάρισμα εσωτερικά. Ίδιες βελτιώσεις έχει και το αμορτισέρ που ως μονάδα παραμένει απαράλλαχτο. 

Τα περιφερειακά του είναι ίδια με του 1050 με ρυθμιζόμενη ζελατίνα fering που αυξομειώνει το ύψος κατά 25 χιλιοστά, ρυθμιζόμενα μαρσπιέ και μανέτες, ώστε ο αναβάτης να το φέρνει στα δικά του πρότυπα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η σέλα με αφρό 3D η οποία δεν ρυθμίζει καθ' ύψος, αλλά και πλαστικές προστατευτικές χούφτες στο τιμόνι, που έρχονται ως standard.

Με το ρεζερβουάρ 23 λίτρων που σύμφωνα με την KTM προσφέρει αυτονομία 350 και πλέον χιλιομέτρων, οι εκδρομές και διαδρομές Adventure σίγουρα θα έχουν έναν σοβαρό διεκδικητή.

Πλήρης εξοπλισμός

Το νέο 1090 Adventure αντικαθιστά ουσιαστικά το 1190 Adventure και στην γκάμα παραμένει μόνο αυτό και το 1290 Super Adventure - και τα δύο σε απλές εκδόσεις δρόμου, αλλά και R - με τροχό 21'' ιντσών μπροστά. 

Χρησιμοποιεί χυτούς αλουμινένιους τροχούς διάστασης 19/17 ιντσών με προσανατολισμό στην οδήγηση δρόμου και ελαστικά της Metzeler Tourance Next, 110/80 και 150/70 για μπροστά και πίσω.

Διαθέτει νέο τελικό εξαγωγής το οποίο καλύπτει και τις προδιαγραφές Euro4 με τις οποίες είναι σύννομη η μοτοσυκλέτα.

Τα νέα γραφικά και η παραγωγή της μοτοσυκλέτας σε έναν μόνο χρωματισμό, πορτοκαλί με μαύρο, ξεχωρίζουν το μοντέλο.

Στον standard εξοπλισμό ο αναβάτης θα βρει την κεντρική οθόνη LCD της VDO με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, την οθόνη όπου εμφανίζονται όλες οι ρυθμίσεις κινητήρα και προσωπικές, τον διακόπτη γρήγορης ρύθμισης του menu στο αριστερό άκρο του τιμονιού, το φανάρι με σύστημα DRL - Daytime Running Light, το αυτόματο σύστημα σβησίματος των φλας (μετά από 10 δευτερόλεπτα ή 150 μέτρα), καθώς και το immobilizer.

Και φυσικά η KTM έχει σχεδιάσει μία πλήρη σειρά αξεσουάρ που αποτελείται από πλαϊνές ασύμμετρες βαλίτσες (31 και 42 λίτρα) και κεντρική βαλίτσα, προβολάκια ομίχλης, βάση για GPS, πλαϊνά κάγκελα προστασίας, Ergo σέλα και μαξιλάρι, εξάτμιση της Akrapovic, tank bag και άλλα, προκειμένου ο κάθε αναβάτης να δημιουργήσει την δική του 1090 Adventure. Και φυσικά τον ανάλογο εξοπλισμό για τον αναβάτη. Δείτε εδώ αναλυτικά τα αξεσουάρ και τις τιμές τους.

Βρίσκεται ήδη στην χώρα μας και η τιμή του στα 13.880€.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 17:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon