.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 17:45

Rally Dakar 2017: Αφιέρωμα - Συστήματα ασφαλείας

 

Iritrack, Smalltrack, Sentinel, ραδιοφάρος, κ.α.

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας του Rally Dakar 2017. Iritrack, Smalltrack, ραδιοφάρος κινδύνου, σύστημα προειδοποίησης για προσπέραση Sentinel, παρακολούθηση λεπτό προς λεπτό από τη διοργάνωση και άμεση επέμβαση από αέρα και γη, σε όλες τις περιστάσεις.

Σε ένα τεράστιο hangar στη Χάβρη, λίγο πριν την επιβίβαση για την Αθουνθιόν στις 24-25 Νοεμβρίου, έγινε ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος όλων των οχημάτων του Rally Dakar, όπου φορτηγά, ATV, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ελέγχθηκαν ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζουν οι κανονισμοί του αγώνα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για να πάρετε μια πρώτη γεύση για τον τεχνικό έλεγχο και τα υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας αναβατών και οδηγών.

Iritrack

Τον κύριο ρόλο στα συστήματα ασφαλείας του αγώνα παίζει το σύστημα εντοπισμού IRITRACK, από την ειδική στο είδος Marlink, που ανιχνεύει τη θέση όλων των οχημάτων, ενώ με τη βοήθεια αισθητήρων (κλισιόμετρο και επιταχυνσιόμετρο) καταλαβαίνει αυτόματα αν έχει επέλθει πτώση ή ατύχημα.

Σε ανάλογη υποψία, η σε μακρόχρονη ακινησία του οχήματος, το Iritrack ειδοποιεί αυτόματα τους διοργανωτές για πιθανό ατύχημα, κι εκείνοι μιλάνε στον αναβάτη / οδηγό μέσα από ένα σύστημα μικρόφωνου και ακουστικών / μεγάφωνου, δίχως ο αναβάτης / οδηγός να χρειάζεται να κάνει την παραμικρή ενέργεια!

Smalltrack

Πέρα από το φοβερό Irtirack, όλοι οι αναβάτες μοτοσυκλέτα υποχρεούνται να φέρουν και το σύστημα SMALLTRACK -και αυτό κατασκευής Marlin- το οποίο στέλνει σήμα στη διοργάνωση σε περίπτωση ατυχήματος. Δεν έχουμε αποσαφηνίσει γιατί οι μοτοσυκλέτες και τα ATV πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά 2 ανάλογα συστήματα εντοπισμού και αναφοράς (τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά φέρουν μόνο το Iritirack). Ίσως για επιπρόσθετη ασφάλεια, λόγω του ότι οι αναβάτες είναι περισσότερο εκτεθειμένοι.

 

GPS-Sentinel Unik II

Τρίτο σύστημα ασφαλείας το GPS-SENTINEL UNIK II, υποχρεωτικό για όλα τα οχήματα. Το εν λόγω σύστημα προσφέρει ασφάλεια στις προσπεράσεις. Όταν ένας οδηγός / αναβάτης θέλει να προσπεράσει κάποιον άλλο, πιέζει ένα κουμπί, και το σύστημα μεταδίδει μέσω GPS ηχητικό σήμα (110 dB παρακαλώ!) στο προπορευόμενο όχημα, ειδοποιώντας για προσπέραση!

Αν τώρα ένας αναβάτης / οδηγός εντοπίσει άλλο όχημα ακινητοποιημένο σε σημείο επικίνδυνο για τους αγωνιζόμενους (πχ. πίσω από αμμόλοφο) πιέζει 2 φορές το κουμπί του Sentinel, σημαδεύοντας τις συντεταγμένες. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα επερχόμενα οχήματα θα λάβουν ηχητική προειδοποίηση για το εμπόδιο, λίγο πριν φτάσουν σε αυτό!

SARSAT Ραδιοφάρος κινδύνου

Όλοι τώρα οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν στο όχημα τους σύστημα SARSAT Distress Beacon, ένα ραδιοφάρο κινδύνου, τον οποίο ενεργοποιεί χειροκίνητα ο αναβάτης / οδηγός σε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια.

Tripy

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως όλα τα οχήματα βοήθειας και τα οχήματα του τύπου που καλύπτουν το Dakar πρέπει να είναι εφοδιασμένα με το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης Tripy Roadmaster, που δείχνει τη διαδρομή του αγώνα, προειδοποιεί για κινδύνους, κ.α.

Μέχρι να φτάσουν με το καράβι τα οχήματα του Rally στην Ασουνσιόν, στις 30 Δεκεμβρίου, εσείς διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα ασφαλείας στην επίσημη σελίδα του Rally Dakar ΕΔΩ.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 18:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon